Készült: 2021.05.14.08:17:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

119. ülésnap (2020.04.14.),  185-194. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:33


Felszólalások:   177-184   185-194   195-196      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönjük, miniszter úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Utolsó hozzászólóként Bősz Anett, a DK képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszternek: „Tervezie a kormány az áram és a gáz hazai árát a világpiaci árzuhanáshoz igazítani?” címmel. A miniszter úr távolléte miatt válaszadásra Tállai András államtitkár urat jelölte ki. Elfogadja?

BŐSZ ANETT (DK): Igen, elfogadom.

ELNÖK: Igen. Akkor öné a szó, képviselő asszony.

BŐSZ ANETT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A koronavírus-járvány gazdasági következményei és a már korábban megindult energiahordozóikínálat-növekedés miatt az energiaárak világpiaci árzuhanása tapasztalható: az áram világpiaci ára a negyedére esett vissza, a gázért harmadával kell kevesebbet fizetni, mint akár három hónappal ezelőtt. Az áram világpiaci ára csaknem 80 százalékkal alacsonyabb, mint amit a magyarok fizetnek érte jelen pillanatban. A benzinárak zuhanásával találkoztak a magyarok, azonban a rögzített közműszolgáltatói díjakon keresztül az önök kormánya nemhogy könnyítene a magyarok helyzetén, de egyenesen elveszik az emberek pénzét ebben az időszakban is, amikor a legtöbb háztartás kiemelten nehéz helyzetbe került. A kormány rezsicsökkentést hirdetett, mondván, így tudja alacsonyan tartani az áram, a gáz és a víz árát. Ma az áramért másfélszer, a gázért majdnem ötször annyit kell fizetni itthon, mint ha a világpiaci árral találkozhatnának a magyar fogyasztók.

A DK azon javaslata, hogy a bajba jutott magánfogyasztók, valamint a kis- és középvállalkozások számára hirdessenek rezsimoratóriumot, nem róna elviselhetetlen terhet az államháztartásra. A liberálisok javaslatát, miszerint hogy oldják fel a hatóságilag rögzített árakat azok számára, akik fizetőképesek maradtak, már csak a tisztesség is megkívánná. Az árkülönbség a közműszolgáltatóknál, végső soron pedig a magyar államnál marad mint tulajdonosnál, hacsak nincs egy közbeiktatott cég, amely a kormány baráti köréből kerül ki, amely részesedik ebből a haszonból. Akárhogy is, ez így nem tisztességes a magyar háztartásokkal szemben.

Tisztelettel kérdezem tehát az államtitkár urat, hogy tervezie a kormány az áram és a gáz árát a világpiaci árakhoz igazítani, és ezzel segíteni a háztartásokat, a vállalatokat, valamint az önkormányzatokat a válságkezelésben. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönjük, képviselő asszony. Megadom a szót Tállai András államtitkár úrnak.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőnő! Köszönöm szépen, hogy a pénzügyminiszter urat tisztelte meg a kérdésével, hogy hogyan alakul az áram és a gáz ára a jövőben, de szeretném önnek elmondani, hogy a kormányzati statútum értelmében ez nem a pénzügyminiszter feladata, hanem az innovációért és technológiáért felelős miniszteré. Ha megengedi, a minisztériummal egyeztetett választ tudom önnek adni.A kormány minden rendelkezésre álló eszközzel arra törekszik, hogy a kedvező piaci árkörnyezetből fakadó lehetőségeket maximálisan kihasználja a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartása érdekében. Szükséges azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a hazai végfogyasztói energiaárak alakulását csak kismértékben befolyásolja a kőolajárak változása. Kiemelendő, hogy a végfogyasztói árak jelentős részét az energetikai infrastruktúra fejlesztési, működtetési, karbantartási, az elmúlt években folyamatosan növekvő költségeinek fedezetét biztosító úgynevezett rendszerhasználati díjak teszik ki. A termékárak vonatkozásában pedig a földgázárképletben alacsony súlyozással szerepel az olajtermék indexált ára, így a kőolaj árának csökkenése kis hatással van a földgáz egyetemes szolgáltatás indokolt költségeire.

A földgáz, a villamos energia egyetemes szolgáltatásra és a távhőszolgáltatásra vonatkozó ágazati szabályozás értelmében a hatósági árak megállapítása az indokolt költségek alakulásán alapul. Az indokolt költségek rendszeres, részletes felülvizsgálata, valamint az ez alapján végzett árelőkészítés a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hatáskörébe tartozik, és a kihirdetendő végfogyasztói árakra ez a hivatal tesz javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Köszönjük, államtitkár úr. Megadom a szót képviselő asszonynak.

BŐSZ ANETT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár Úr! Köszönöm, hogy megtisztelt azzal a válasszal, amit egy másik minisztérium megírt önnek előre, de én az iménti felszólalásomban azt mondtam el, hogy az áram világpiaci ára csaknem 80 százalékkal alacsonyabb, mint amit a magyarok jelen pillanatban fizetnek érte, a gázért pedig harmadával kell kevesebbet fizetni a világpiacon, mint akár néhány hónappal ezelőtt. Arra vonatkozott a kérdésem, hogy kívánjáke feloldani a hatóságilag rögzített árakat. Értem én a járulékos költségeket, értem a közműszolgáltatók költségeit, de nem indokolják azt, hogy a magyarok jelen pillanatban közel ötször annyit fizetnek az áramért, mint amennyit a világpiaci ár megkívánna.

Tisztelt Államtitkár Úr! Nekem ebből állt a kérdésem, és ön az iménti válaszával azt bizonyította csak be, hogy a rezsicsökkentés egész egyszerűen egy hazugság, amit szemfényvesztésre használnak itt a magyar fogyasztók körében. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönjük, képviselő asszony. Megadom a szót államtitkár úrnak.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Szeretném felhívni az ön figyelmét, hogy 2013-14-ben a magyar kormány európai szinten is jelentős rezsicsökkentést hajtott végre, amelynek a mértéke meghaladta a 25 százalékot. Ennek egyébként az a következménye, hogy amit most elmond ön árakat  hiszen ha a földgáz árát hasonlítjuk, akkor azt kell mondanunk, hogy ez most is Magyarországon a legolcsóbb, a vásárlóerő-paritáson is az előkelő ötödik helyen áll , tehát az ön követelése és kinyilvánítása ebben a tekintetben nem valós és nem igaz, mert a földgázár tekintetében igenis Magyarország a legolcsóbb. És azt gondolom, a magyar kormánynak nincs szégyenkeznivalója a tekintetben, hogy az elmúlt tíz évben milyen rezsicsökkentéseket hajtott végre, mert a rezsicsökkentés mértéke európai összehasonlításban is az elsők között van. Köszönöm szépen.
Felszólalások:   177-184   185-194   195-196      Ülésnap adatai