Készült: 2021.05.18.00:11:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

119. ülésnap (2020.04.14.),  161-168. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:00


Felszólalások:   153-160   161-168   169-176      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönjük, államtitkár úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Böröcz László, a Fidesz képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszternek: „Hogyan hatnak a Kormány gazdaságvédelmi intézkedései a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés kapcsán?” A miniszter távolléte miatt válaszadásra Tállai András államtitkárt jogosította fel. Kérdezem, elfogadjae a személyét. (Jelzésre:) Jelzi, hogy igen. Öné a szó.

BÖRÖCZ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Elnézést a kis intermezzóért, bízom benne, hogy Tordai képviselő úr nemcsak Ferenc pápa ezen javaslatait fogja megfogadni és a katolikus egyházét, hanem minden mást is, és akkor a Párbeszéd is talán egy jobb hellyé alakulhat a pártok sorában.Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A koronavírus-járvány megjelenése óta Magyarország Kormánya számos gazdaságvédelmi intézkedést vezetett be, melyek fő célja a járvány okozta gazdasági visszaesés mérséklése, a munkahelyek megvédése és újak teremtése. Az elsők között felfüggesztették a magánszemélyek és a vállalkozások hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, valamint maximálták a fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját, a THM-et a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban. Felfüggesztették a kilakoltatásokat, a lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat, a fennálló adótartozásokat pedig elég lesz a vészhelyzet, veszélyhelyzet lejárta után befizetni. A veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyedjogosultságok pedig meghosszabbításra kerültek.

(14.20)

Fontos megemlíteni, hogy a hiteltörlesztések idei évre vonatkozó felfüggesztése természetesen vonatkozik a babaváró hitelre, valamint a diákhitelekre is.

A kormány döntésének köszönhetően több mint 81 ezer kisvállalkozó kapott átmeneti felmentést a kata fizetése alól június 30-áig, valamint átmeneti adómentességet kaptak a magyarországi médiaszolgáltatók a kieső reklámbevételek miatt, a turizmushoz és a vendéglátáshoz is hasonlóan. A kormány tovább bővíti a kedvezményes hitelek körét a munkáltatói kölcsönökkel, illetve ezt a Nemzeti Eszközkezelő programra is kiterjeszti.

A nemrégiben bevezetett gazdaságvédelmi akcióterv egyik legfontosabb célja a munkahelyek megőrzésére irányul. Ebben rövidített munkavégzés esetén a kormány kész átvállalni a munkaadók bérköltségének 70 százalékát, mely a bértámogatásnak egy speciális magyar formája.

Úgy vélem, hogy ezek az intézkedések nagyon fontosak a gazdasági visszaesés mérséklésére, és a Fidesz-frakció különösen üdvözli, hogy a kormány döntései révén megpróbálja megmenteni az eddigi gazdasági eredményeinket. Kérdezném tisztelettel államtitkár úrtól, hogy hogyan hatnak ezek az intézkedések a magyar gazdaságra. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Megadom a szót Tállai András államtitkár úrnak.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy a Pénzügyminisztérium szempontjából válaszoljak a feltett kérdésekre, és leginkább a Pénzügyminisztérium által megtett intézkedésekről beszéljek.Nagyon fontos, hogy az ország a költségvetési egyensúlyát megtartsa. 1 százalékos hiány helyett 2,7 százalékra emeltük a hiány mértékét, amely még most is 3 százalék alatt van, és azt gondolom, hogy ezt a befektetők értékelni fogják, várhatóan a gazdasági nehézségek elmúlta után.

Több adóintézkedés is született. Ahogy azt ön is mondta: nem fizetnek adót a nehéz helyzetbe jutott katások  több mint 80 ezren , csökkentett kivát kell fizetni több mint 10 ezer vállalkozásnak; nem kell régi nevén járulékot, szociális hozzájárulási adót megfizetni azokban az ágazatokban, ahol az árbevétel nem biztosított. Az ön által is említett adóvégrehajtások  tehát adóvégrehajtások, hangsúlyozom  felfüggesztésre kerültek. Ezen vállalkozások türelmi időt kaptak arra, hogy teljesítsék az állammal szembeni kötelezettségüket. De fizetési könnyítések is jönnek, lehetségesek a vállalkozások szempontjából. A kormány elvárja, hogy a NAV méltányosan bírálja el ezeket a kérelmeket.

Folytathatnám, folytatom is az áfa-visszatérítés könnyítésével, hiszen 75 napról 30 napra csökkent az áfa-visszatérítés határideje  megbízható adósoknál 30 napról 20 napra , jelentős likviditási könnyebbséget okozva ezzel ezen vállalkozásoknak.

Azt gondolom, hogy egy percben folytatva, kerek képet kapunk arról, hogy mit tett a kormány a költségvetés, illetve az adókönnyítések terén. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönjük, államtitkár úr. A képviselő urat illeti meg a szó.

BÖRÖCZ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Köszönöm szépen a válaszát. Rendkívül fontos, hogy a Magyarország számára rendelkezésre álló erőforrásokat oly módon használjuk fel a válságban, hogy abból a lehető legkevesebb vesszen el, és a lehető leghatékonyabban tudjuk ezt a válság kezelésére használni. Nyilván fontos, hogy megvédjük a jelenlegi munkahelyeket, és ugyanilyen fontos, hogy a kieső munkahelyek után új munkahelyeket tudjunk létrehozni, hiszen ahogy Szijjártó miniszter úr többször is elmondta a mai nap folyamán, a magyar gazdaságpolitika egyik filozófiai alapja az, hogy a munkára építjük a gazdaság teljesítményét.Az ellenzékkel kapcsolatosan annyit szeretnék mondani, hogy bár természetesen tisztelet a kivételnek, eddig a kritikai vagdalkozáson kívül sok mindent nem sikerült hozzátenni a koronavírus által okozott gazdasági sokk kezeléséhez. Természetesen megértem azt, hogy hozzászoktak ahhoz, hogy Gyurcsány Ferencnek harminc programja volt, amit bejelentett, és egyik sem sikerült, de higgyék el, nekünk most is sikerülni fog, ahogy 2010 után is sikerült a válságot kezelni. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönjük, képviselő úr. Tállai András államtitkár úrnak adom meg a szót.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Azért egy dologban, ha összehasonlítjuk a 2008-9-es válságot a jelenlegivel, egy dologban biztosan különbözik a két válság, hiszen akkor az állam, lényegében a kormány fizetésképtelenné vált, ezért kellett azonnali hitelt fölvennie.Jelenleg viszont bajban vannak a munkavállalók, az emberek, családok, bajban vannak a vállalkozások, a munkáltatók, de az állam, a költségvetés nincs bajban. Hiszen ebben a nehéz időszakban sem azt mondjuk, hogy hitelt szeretnénk fölvenni és abból szeretnénk finanszírozni a gazdaság újraindítását, hanem költségvetési átcsoportosítással vagy olyan egyedi adókivetéssel, ami a bankokat és a multinacionális cégeket fogja sújtani. Tehát az akkori válságkezelést és a mostani válságkezelést nem lehet összehasonlítani.

Erre egy példa van. A Gyurcsány-Bajnai-kormány elvonta a 13. havi nyugdíjat, a Fidesz-kormány pedig pont most, a válság idején kezdi azt visszaépíteni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   153-160   161-168   169-176      Ülésnap adatai