Készült: 2021.05.15.00:15:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

116. ülésnap (2020.04.06.),  41-44. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:04


Felszólalások:   37-40   41-44   45-47      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Szintén napirend előtti felszólalásra jelentkezett Halász János képviselő úr, a Fidesz képviselője: „Aktuális ügyek” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Lassan négy hete, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdetett a koronavírus-járvány miatt. Emlékezhetünk rá, hogy az első megbetegedést március 4-én regisztrálták, amikor két iráni diáknál mutatták ki a vírust. A kormány már egy héttel később nagyon gyorsan és átgondoltan, március 11-én kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez időben meghozott, fontos intézkedés volt, hiszen hozzájárult ahhoz, hogy ne a Nyugat-Európában látott többezres számban, hanem jóval lassabban, kezelhetőbb mértékben nőjön a fertőzöttek számra. Minél fegyelmezettebben védekezünk, annál inkább mederben tudjuk tartani a járványt. A kormány az elmúlt hetekben is számos további intézkedést hozott a járvány lassítása, a magyar emberek egészségének, valamint a magyar családok, a gazdaság és a munkahelyek védelme érdekében. Emlékezhetünk rá, hogy átmeneti adómentességet kaptak magyarországi médiaszolgáltatások, turisztikai és vendéglátóipari cégek, valamint több mint 81 ezer kisvállalkozó kapott június 30-áig mentességet a kata-átalányadó fizetési kötelezettsége alól.

Felfüggesztettük a kilakoltatásokat, lefoglalásokat és az adóvégrehajtásokat. A lejáró gyes-, gyet- és gyedjogosultságokat meghosszabbítottuk a veszélyhelyzet megszűntéig. Szintén meg lettek hosszabbítva a veszélyhelyzeti intézkedések, és számos új rendelet is született.

A Fidesz-frakció üdvözli, hogy minden egészségügyi dolgozó bruttó 500 ezer forint pluszjuttatást kap. Köszönet illeti őket az áldozatos munkájukért. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tisztelt Ház! Ugyancsak fontos, a védekezést szolgáló döntést hozott a kormány azzal, hogy mától országszerte ingyenessé tette a közterületi parkolást. Már meg is jelent az ezzel kapcsolatos rendelet. Sajnos, erre hiába kértük többször korábban Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert, ő erről hallani sem akart. Ehelyett ritkította a BKV járatait, és ez veszélyeztetheti a zsúfolt buszjáratok utasainak egészségét. A kormány döntése az ingyenes parkolásról segíti a járvány lassítását.

Fontos döntések születtek a költségvetés alapvető átrendezéséről is. A kormány létrehozta a járvány elleni védekezés alapját, valamint a gazdaságvédelmet, a gazdaság újraindítását szolgáló alapot. Utóbbinál a kormány magán kezdte a takarékosságot, és összesen 1345 milliárd forintot csoportosít át a tárcáktól. A járvány elleni védekezési alap esetében pedig a közös teherviselés jelenik meg. Ebbe kell befizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét. Így a járvány elleni védekezési alap 663 milliárd forintot biztosít az intézkedésekhez.

Elképesztőnek és megdöbbentőnek tartjuk, hogy az ellenzék tiltakozik a közös teherviselés ellen, és nem akar része lenni a megoldásnak. Hallhattuk ma is itt a parlamentben, itt is csak bekiabáltak, hangoskodtak.

(14.40)

Ezzel újra csak azt bizonyítják, hogy továbbra sem a vírus, hanem a kormány ellen akarnak küzdeni. (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Úgy van!) Egymásra licitálnak, és a világ minden pénzét szétosztogatnák, a sor végén pedig eladósítanák Magyarországot, ahogy ezt tették korábban is.

A kormány nyilvánvalóvá tette, hogy nem ezt az utat kívánja járni, nem akar visszatérni a segélyalapú gazdaság időszakába, hanem megőrzi Magyarország függetlenségét és a munkaalapú gazdaságot. Ezért legalább annyi új munkahelyet kell majd teremtenünk, mint amennyi a koronavírus-járvány következtében megszűnik; újra kell indítanunk a gazdaságot. A miniszterelnök úr által ma bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv is ezt szolgálja.

2010-ben már megmutattuk, hogy ha összefogunk, akkor ezt meg tudjuk valósítani. Tegyünk így most is! A Fidesz-frakció ebben is teljes erejével támogatja a kormányt.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. A kormány nevében az elhangzottakra Tállai András államtitkár úr fog válaszolni. Öné a szó, államtitkár úr.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először én is arra reagálnék, ami kritika, vád érte a kormányt, hogy későn hozott meg a vírus terjedése idején döntéseket. Én szeretném elmondani, hogy az első gazdaságvédelmi döntések, család- és vállalkozásvédelmi döntések a veszélyhelyzet kihirdetését követő hét napon belül megszülettek. Szeretném elmondani, hogy Európában egyedülálló módon a magyar kormány mondta ki, hogy nem kell a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségének eleget tenni december 31-éig. Mindenki eldöntheti. Ez több százezer ügyletet érint vállalkozási szinten és több millió ügyletet érint magánszemélyek szintjét. Erre időt kapott mindenki, hogy eldönthesse, éle ezzel a lehetőséggel, vagy nem él ezzel a lehetőséggel. Az első és legfontosabb üzenet, amit a kormány elküldött a veszélyhelyzet kihirdetését követő hetedik napon, hogy biztonság. Biztonság, hiszen egy olyan helyzetben, amikor az ember nem tudja, hogyan tud törleszteni, mi lesz a munkahelyével, mi lesz a jövedelmével, el tudja dönteni, így ezt a kötelezettségét, ami a családját terheli, nem kell törleszteni.

Majd nagyon fontos az, hogy a válságágazatokban, több mint 15 ezer vállalkozást érintően 300 ezer embernek nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni. Ehhez jön még, hogy közel 100 ezer embernek nem kell ezt a bizonyos katát és kedvezményezett kiva adót fizetni. Azt tudjuk mondani, hogy az adózást és járulékfizetést illetően mintegy 500 ezer vállalkozást és munkavállalót érintett a kormány első gazdaságvédelmi intézkedése.

Így épül ez egymásra, szépen, tudatosan és következetesen.

Ennek a következő döntése, amit ma a miniszterelnök úr bejelentett, a gazdaságvédelmi alap létrehozása és azon belül öt rész. A legfontosabb a munkahelyek megvédésével kapcsolatos kormányzati döntés, amelynek a lényege, hogy a kormány kész átvállalni bizonyos bérköltségeknek egy jelentős részét. Munkahelyteremtésre 450 milliárd forintot különít el, amivel beruházásokat fog létrehozni, és új vállalkozásoknak fog lendületet, lehetőséget adni. Fontos, hogy a működő vállalkozások megkapják a vállalati finanszírozáshoz a kamat- és garanciatámogatást a hitelekhez, ami 2000 milliárd forintot fog jelenteni. És nagyon fontos döntés az is, hogy a családok és a nyugdíjasok védelme érdekében 13. havi nyugdíjat fog kifizetni a már említett módon, évente egy-egy heti nyugdíjkifizetéssel, ami 2021 februárjában fog kezdődni.

Az ellenzék persze ezt lekicsinyli, de azért azt ne felejtsük el, hogy 2008-2009-ben, amikor lényegében ugyanilyen válságban volt az ország, akkor nem nyugdíjat adtak és emeltek, hanem nyugdíjat vettek el az emberektől; nem állami bértámogatást adtak, hanem munkahelyeket szüntettek meg, és emberek százezreit küldték, tették munkanélkülivé.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ennek a részletei a mai és a holnapi napon fognak nyilvánosság elé kerülni, nyilván akkor lényegesen többet fogunk tudni, és meg fogjuk látni, hogy ez a döntés, amit miniszterelnök úr ma délben bejelentett, érdemi segítséget fog adni a magyar vállalkozásoknak, a magyar családoknak, érdemi segítséget fog adni több százezer embernek vagy akár milliók számára is.

Az akcióterv volumenét tekintve eléri a GDP 18-22 százalékát, ami, azt gondolom, elegendő lesz arra, hogy a válságba jutott embereket, vállalkozásokat és a gazdaságot a kormány ezzel ki fogja tudni segíteni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:   37-40   41-44   45-47      Ülésnap adatai