Készült: 2021.05.18.00:17:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2020.03.23.),  213-222. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:46


Felszólalások:   203-212   213-222   223-224      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Szakács László, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszter úrnak: „Biztonság, kiszámíthatóság, nyugalom. Lesz ütemezése az intézkedéseknek?” címmel. A miniszter úr távolléte miatt a válaszadásra Tállai András miniszterhelyettes, államtitkár urat jogosította fel. Kérdezem képviselő urat, hogy elfogadjae a válaszadó személyét.

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Igen.

ELNÖK: Igen. Szakács László képviselő urat illeti a szó.

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A járványügyi veszélyhelyzetnek nyilvánvalóan vannak gazdasági hatásai is, negatív gazdasági hatásai. Két hét alatt, ha úgy tetszik, akkor megfordult velünk a világ.

(18.20)

Azt hallottuk először Varga Mihály minisztertől, hogy az idei évi teljesítmény a mínusz 0,3 százaléktól a 2,9 százalékos pluszig tehető, most pedig az elemzők még ennél rosszabb jóslatokat is mondanak.

Azt lehet látni, hogy a magyar gazdaság derekát adó magyar kis- és középvállalkozások kerültek most elsősorban hatalmas veszélybe, nem beszélve azokról, akik ott dolgoznak. A kis- és középvállalatok azzal szembesültek, hogy vagy nincsen nekik megrendelőjük, vagy nem érkezik be az alapanyag, esetleg mind a kettővel vannak problémák, és így sajnos nagyon sokan jelentették be eddig, és attól tartunk, hogy még többen be fogják jelenteni azt, hogy nem tudják megtartani a munkaerejüket. Pedig mi azt gondoljuk, hogy azokkal lehet újrakezdeni, és azokkal lehet újraindítani a gazdaságot, akik megmaradnak, és ezért mi azt fogjuk javasolni, és ezt kérjük a kormánytól, hogy fontolja meg, hogy legyen egy bérgarancia-alap.

Legyen egy olyan bérgarancia-alap, amire látunk nemzetközi példákat. Látunk ilyet Olaszországban, Franciaországban, a britek éppen ezen a héten vezették be, ahol megkaphatják az emberek a jövedelmüket, megőrizhetik a munkahelyeiket, a magyar gazdaság pedig meg tudja őrizni azokat a kis- és középvállalkozásokat, amelyek nagyon fontosak lesznek akkor, amikor újra kell indítani a gazdaságot. Viszont a másik az, hogy már valakik mostanra is elveszítették a munkájukat. A kis- és középvállalkozások már leépítettek, elveszítették az emberek a munkájukat.

Itt kérdezem a kormányt, hogy tervezi-e, és ha igen, akkor mikorra, hogy az álláskeresési támogatást háromról kilenc hónapra emeli. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az LMP soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Tállai András államtitkár úrnak.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Önök nem tudnak megszabadulni a régi gondolataiktól. Én úgy gondolom, hogy önök megszorítást vizionálnak. Tudjuk, hogy baj van, és tudjuk, hogy lesznek munkanélküliek, de higgyék el, hogy a statisztikai számok, a napi adatok ezt még nem igazolják. Viszont ön nem említi a szerdai és a mai két gazdasági csomag alapján a kormányzati intézkedéseket, amelyek lényegében minden magyar családot érintenek, és minden magyar vállalkozást érintenek olyan tekintetben, hogy lehetőséget adnak számukra, mert lehet, hogy lesz olyan vállalkozás, amelynek nem kell átmenetileg fizetni a tőketörlesztését és a kamatokat, az az embereket meg tudja tartani, és nem lesz munkanélküli. Önök nem tudják elfogadni azt, hogy a jelenlegi kormány, a Fidesz-kormány Orbán Viktor vezetésével úgy gondolkodik, hogy nem a munkanélkülieket kell támogatni, hanem a munkavállalókat, és a munkáltatókat arra kell ösztönözni kormányzati döntésekkel, eszközökkel, forrásokkal, támogatásokkal, hogy ne szűnjön meg a munkahely, legyen egy átmeneti, nehéz időszak, például részmunkaidős foglalkozás, de akkor se szakadjon el a vállalattól, és ne legyen munkanélküli, és ne kelljen az a bérgarancia-alap, amiről ön beszél.

A bérgarancia-alap számomra azt jelenti, hogy azok, akik már munkanélkülivé váltak, onnan kapnak valamiféle kiegészítést, támogatást. Azt gondolom, alapvetően a munkáltatókat kell támogatni abban, hogy a munkavállalóikat megtartsák a nehéz, válságos időszakban is. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Szakács képviselő urat illeti a szó.

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A brit, az olasz és a francia példát hoztam fel, ami pontosan arról szólt, amiről államtitkár úr is beszélt. Például a britek 2500 fontig kifizetik, a brit kormány kifizeti a költségvetésből a bérének a 80 százalékát 2500 fontig azoknak, akik egyébként most elveszítenék a munkahelyüket azért, hogy ne veszítsék el a munkahelyüket, azért, hogy megmaradjon ez a vállalkozás, és lehessen mivel újraindítani a gazdaságot. Pontosan ugyanarról beszélünk, csak ön másképp hívja, valamiért ezt megszorításnak hívja. Az a lényeg, hogy legyen nyugalom, biztonság és kiszámíthatóság. Ha ehhez egy megfelelő ütemtervet látnak maguk előtt úgy a vállalkozások, mint a munkavállalók, mint a családok, akkor én azt gondolom, sokat teszünk azért, hogy nagyobb legyen a nyugalom ezekben a vészterhes időkben. Ezért kérdezem a kormányt, lesze ilyen intézkedés, lesze ilyen ütemterv. Köszönöm a figyelmet.

ELNÖK: Köszönöm, Szakács képviselő úr. Viszonválaszra adom meg a szót Tállai államtitkár úrnak.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Ön MSZP-s képviselő, sajnos önt is figyelmeztetnem kell arra, hogy önök megkapták az esélyt egy válságkezelésre. Ha valaki rosszul kezelte a válságot, és még nagyobb bajba vitte az országot, az pont az önök kormánya, talán ön is országgyűlési képviselő volt, úgyhogy köszönjük a tanácsot.De én a három szavára azért mondanék valamit. Igen, biztonság. Mit tesz most a kormány? Védekezik. A magyar embereknek azt a biztonságát szeretné megadni, és mindent megtesz érte, minden egészségügyi és költségvetési forrást, hogy meg tudja védeni a magyar emberek egészségét. Igen, kiszámíthatóság. Azt gondolom, a kiszámíthatóság az, hogy az emberek bíznak a kormányban, bíznak a kormány intézkedéseiben. Csak egy olyan kormány intézkedéseiben bízhatnak, amely nyugodtan, bölcsen tud intézkedni, és nem pánikol. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi magyar kormányra mind a három szó igaz. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
Felszólalások:   203-212   213-222   223-224      Ülésnap adatai