Készült: 2021.05.15.00:39:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

112. ülésnap (2020.03.16.),  55-58. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:51


Felszólalások:   51-54   55-58   59-62      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Varju László képviselő úr, a DK képviselője, kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszternek: „Mit tesz az Orbán-kormány a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítése érdekében?” címmel. Tisztelt Képviselő Úr! A választ Tállai András államtitkár úr fogja megadni. Parancsoljon, öné a szó.

VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen a lehetőséget. Tisztelt Elnök Úr! Elöljáróban szeretném rögzíteni a Költségvetési bizottság elnökeként, hogy a ma oly sokszor szóba került költségvetés módosítására vonatkozóan a Költségvetési bizottság tagjai készen állnak arra, hogy a módosítást és a szükséges feladatokat elvégezzék. Már csak azért is, mert mindannyiunknak az a fontos, hogy a magyar gazdaságot, a magyar embereket megkíméljük vagy lehetőleg minél jobban megkíméljük a hatásoktól, és a szükséges forrás pedig rendelkezésre álljon.De éppen ezért azt is látom, hogy önöknek feltűnt az, és itt a korábbi hozzászólásból is kitűnik, hogy 2008 nyarán ehhez hasonló helyzet volt, amikor egy 4 százalékos tavaszi, nyári növekedés után, ilyen számok után a Lehman Brothers csődje után az ország nagyon nehéz helyzetbe került. Igaz, hogy akkor a fideszes képviselőtársaim azzal foglalkoztak, hogy egyébként ezt a kormány nyakába varrják, de ezt most mi nem tesszük önökkel. Mi azt mondjuk, hogy ez egy olyan következmény, amivel külön foglalkozni kell.

Nem boldogság mindez, mert sok gondot fog okozni most, ami vár ránk. De a történelem, a sors most visszafizet egyébként önöknek azért, amit elkövettek akkor, de a gazdasági erőfeszítéseiket egyébként támogatni akarjuk.

Ilyen értelemben fontosnak tartom azt, hogy önök készüljenek fel arra, és válaszoljon államtitkár úr arra, hogy készüle a magyar kisvállalkozásokat támogató, állami garanciákat tartalmazó banki hitelprogram. Mi lesz azokkal, akik kiesnek a munkából? Kapnake táppénzt? Mi lesz azokkal, akik fizetés nélküli szabadságra tudnak menni például, hogy otthon maradjanak a gyerekekkel? Vane forgatókönyv arra, hogy valamilyen multinacionális vállalat, akár, hogyha leállítja a termelést, mit fognak tenni, ahelyett, hogy Orbán Viktor könyörgőre fogja a munkáltatók és a munkavállalók felé? Itt most cselekedni kell. Köszönöm szépen. (Taps a DK, az MSZP és a Párbeszéd padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tállai András államtitkár úr következik. Parancsoljon, államtitkár úr!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Örülök, hogy azzal kezdte, hogy fölajánlja a segítségét mint a Költségvetési bizottság elnöke. Azt viszont már sajnálom, hogy csak 25 másodpercig beszélt erről, és a hátralévő időben egész másról. 2008-at hozta ide. Azért én két dolgot figyelmébe ajánlanék, ami különbség van a 2008-as és a 2020-as helyzet között. 2008-ban Magyarország akkori miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc, aki most is a főnöke meg akkor is a főnöke volt önnek, onnan tudta meg, hogy az ország válságban van, hogy szóltak neki egy este, így mondta el ő maga, hogy Feri, az ország fizetésképtelen. Innen tudta meg, hogy válság van.

(13.50)

Azért ez a helyzet nem az. Magyarország miniszterelnöke itt, a parlament előtt elmondta, hogy baj van, hogy a koronavírus nemcsak az emberek egészségére, hanem a magyar gazdaságra is kihatással van.

Készülünk rá. Ön konkrétan kérdezi a hitelprogramot, a munkavállalók helyzetét. Azt gondolom, hogy minden előkészületet megtett a kormány annak érdekében, hogy ezekre a kérdésekre megfelelő módon választ adjunk. Akciócsoportot hozott létre, amelynek Varga Mihály pénzügyminiszter a vezetője, aki folyamatosan elemzi a gazdaság állapotát, helyzetét, a munkavállalók helyzetét, a kisvállalkozások likviditási helyzetét, és ezt követően fog előterjesztést készíteni arra vonatkozóan, hogy milyen lépéseket, milyen döntéseket kell hozni. Egy biztos, hogy a kormány  hallhattuk  ezt tudja, látja, erre készül. Készül arra, hogy a költségvetést át kell szabni, át kell rendezni, és készül arra, hogy meg kell adni a segítséget majd azoknak a munkáltatóknak, munkavállalóknak, akiket a koronavírus majd ilyen értelemben is sajnos utolér. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
Felszólalások:   51-54   55-58   59-62      Ülésnap adatai