Készült: 2021.05.17.23:23:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

112. ülésnap (2020.03.16.),  109-112. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:48


Felszólalások:   105-108   109-112   113-116      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Balczó Zoltán képviselő úr, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszternek: „Milyen gazdasági intézkedéseket tervez a Kormány az elnéptelenedő régiók további leszakadásának megelőzése érdekében?” címmel. Tisztelt képviselő úr  úgy is, mint volt alelnöktársam -, a választ Tállai András államtitkár úr fogja megadni. Parancsoljon!

BALCZÓ ZOLTÁN (Jobbik): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyarországon napjainkban tapasztalható elvándorlási hullám egyre nagyobb kihívást jelent. A nagy számban külföldre költöző munkavállaló mellett az országon belüli elvándorlás is problémát okoz. Nemcsak falvak elnéptelenedéséről beszélhetünk sajnos, hanem egyes városok, régiók lakossága is látványosan csökken. 2018-ban a 346 városi ranggal rendelkező település közül 194 település lakossága csökkent. Egyébként az nem meglepő, hogy ez a jelenség a munkaerőpiaci problémákkal amúgy is sújtott Borsod-Abaúj-Zemplén megyére, Hajdú-Bihar megyére és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére jellemző elsősorban. A folyamatok hátterében több tényező is áll, azonban kétségtelenül az is ront a helyzeten, hogy Magyarország Budapest-központú. Hazánk sokkal inkább fővárosközpontú, mint szomszédjaink. Így a hazánkban letelepedő és munkalehetőséget biztosító nemzetközi vállalatok  így érthető okok miatt  központjuk helyének megválasztásakor a fővárost és a közvetlen régióját helyezik előtérbe. Tegyük hozzá egyébként, hogy ha az elnéptelenedést meg akarjuk akadályozni, akkor nyilvánvalóan a munkahelyteremtés az elsődleges szempont, és itt egy statisztikát azért jó figyelembe venni, hogy a munkahelyek kétharmadát a kis- és középvállalkozások biztosítják.

Mindezek tükrében azt kérdezem államtitkár úrtól, hogy milyen gazdasági intézkedéseket tervez a kormány az elnéptelenedő régiók további leszakadásának a megelőzése érdekében. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A válaszra Tállai András államtitkár úrnak adok szót. Parancsoljon!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ha megengedi, néhány megtett intézkedésről és annak hatásairól, eredményeiről szeretnék beszélni. A magyar kormány legfontosabb gazdaságpolitikai célja, hogy hosszú távon is fenntartsa a gazdasági növekedést. Jelenleg az Európai Unió egyik legversenyképesebb térsége vagyunk, ebből a szempontból a határozott célunk az, hogy a 2 százalékkal magasabb európai uniós gazdasági növekedési átlagot meghaladjuk. A GDP növekedési üteme elérte 2019-ben a 4,9 százalékot. Az egy lakosra vetített vásárlóerőt tekintve pedig, hogyha összehasonlítjuk a 2009-es adatot, amikor még az EU-átlag 70 százalékát érte el, és 2019-ben ez 64 százalék, a 2000-es években pedig 52 százalék volt, tehát itt is jelentős növekedést tapasztalhattunk. De ugyanez igaz a foglalkoztatást illetően is, amit ön is említett, hiszen több mint 4,5 millióan dolgoznak a 2019-es szeptember-októberi adatok alapján, ez 800 ezer fővel több, mint 2010-ben. A munkanélküliség akkor 10 százalék feletti volt, most pedig 3 százalék körüli.

Tisztelt Képviselő Úr! Az európai uniós források is ezen régiók fejlesztését, fejlődését szolgálják. Tíz operatív program 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítjuk.

Ami pedig a két említett megyét illeti, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ugyanebben az időszakban 18,3 százalékponttal, Hajdú-Biharban pedig 15 százalékponttal javult a foglalkoztatási ráta a 2010-es évekhez viszonyítva.

Tisztelt Képviselő Úr! Ugyanezen az úton, gazdaságpolitikai célkitűzés alapján teszi meg a kormány a döntéseket az ön által feltett kérdés javítása érdekében. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   105-108   109-112   113-116      Ülésnap adatai