Készült: 2021.05.06.20:37:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

110. ülésnap (2020.03.09.),  57-65. felszólalás
Felszólalás oka Interpelláció megtárgyalása
Felszólalás ideje 10:21


Felszólalások:   49-57   57-65   65-71      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadjae a választ. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) A Ház a választ 115 igen szavazattal, 43 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Varju László, a DK képviselője, interpellációt nyújtott be a pénzügyminiszterhez. Megadom a szót.

VARJU LÁSZLÓ (DK): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Természetesen az a legfontosabb, hogy felkészülte az egészségügy, az ország a járvány kezelésére, ám rögtön utána következik, hogy vajon a gazdaságunk felkészülte annak következményeire. A járvány terjedésének megfékezésére életbe léptetett utazási korlátozások, karanténok gyárbezáráshoz, szolgáltatások leállításához, termeléslassuláshoz vezetnek. A járvány gócpontja éppen Kína, amely a világ GDP-jének 20 százalékát termeli meg, de ahol a feldolgozóipar teljesítménye januárban öthavi mélypontra süllyedt. Konténerek ezrei állnak kínai kikötőkben, és mivel már alig van termék, amiben ne lenne Kínában gyártott alkatrész, a gazdasági következmények a legtöbb iparágban sújtani fognak. Csökken a gyártás. A legsúlyosabb gond eddig az autóiparban érezhető, itt a járvány hatása már megjelent az alkatrészhiányban, annak következményeiben. Egyes modellek gyártásának a felfüggesztéséről kellett dönteni, de nehézségekkel küzd az Apple, az IKEA és más kínai gyártó cégek is, de hogy ne mondjam, van, hogy már Újpesten is érezhető ez. Nyilván nincs az ezer legfontosabb probléma között, de hamarosan érezhető lesz a Coca-Cola light és zero termelésében is, mert kifogyhatnak a kalóriamentes édesítőszerből, amit Kínában gyártanak.

(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

De csökkent a kereslet is. A költések visszafogottabbá válnak, mert a turizmus, a vendéglátás, az utazás iránti érdeklődés óvatosság miatt megcsappant, a termelés visszaesése pedig a foglalkoztatást és ezzel a fizetőképességet csökkenti. Gondokkal küzdenek a nagyvállalatok, és perceken belül gondokkal küzdenek a hazai kisvállalatok is. De mondhatnánk, hogy az is látható, hogy a japán vasúti közlekedés 67, a légi forgalom 57 százalékkal csökkent. Az önök által a múlt évben kedvük szerint időnként mumusként előrángatott gazdasági válság itt kopogtat. A kínálat visszaszorulásával a kormányok nemigen tudnak mit kezdeni, ezért a kereslet élénkítésére vonatkozó szakértői jelzésekre kell figyelni. A terhek azonnali hatású mérséklésével, például a kiskeresetűek adójóváírásával, az áfa vagy a bérre rakódó közterhek csökkentésével kell foglalkozni.

A Demokratikus Koalíció éppen ezért ezzel kapcsolatosan előterjesztést nyújtott be. Kérdezem miniszter urat, hogy milyen intézkedéseket tervez a magyar kormány a járvány következtében fenyegető visszaesés elhárítására vagy legalább a mérséklésére. Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps a DK soraiban.)

ELNÖK : Köszönöm szépen. Varju képviselő úr interpellációs kérdésére Tállai András államtitkár úr fog válaszolni.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mi azt gondoljuk, hogy a kormány idejében felismerte a koronavírusban rejlő kockázatokat, és ennek megfelelően meg is tette az óvintézkedéseket, hiszen felállította az operatív törzset, amely napi szinten működik, meghozza a megfelelő döntéseket, és figyelemmel kíséri a nemzetközi fejleményeket. Ebben a helyzetben, tisztelt képviselő úr, az a legfontosabb, hogy megvédjük és megőrizzük a magyar emberek egészségét, biztonságát és életét. Ezért nagyon fontos az, hogy higgadtak, felelősek legyünk, ne keltsünk pánikot, ugyanakkor tudjuk, hogy pontosan mi a helyzet és mi várható.

(15.00)

A kormány mindent megtesz, hogy az emberek, a magyar emberek biztonságban legyenek.

Igen, igaza van önnek, a gazdaságra is kihatással van a koronavírus, azonban fogadja el azt, hogy jelenleg a legfontosabb mégiscsak a védekezés, jelenleg a legfontosabb feladat az, hogy az országot megvédjük a járványtól, jelenleg az a legfontosabb feladat, hogy az országot megvédjük a tömeges megbetegedésektől, jelenleg mégiscsak az a legfontosabb, hogy a kórházakat, az egészségügyi dolgozókat, egyáltalán a magyar embereket felkészítsük arra, hogy hogyan védjük meg magunkat, hogyan védjük meg azt, hogy Magyarországon a koronavírusból le legyen haláleset, ne legyen olyan járvány, mint ami más európai országban van, lásd például Észak-Olaszországban. Most ez a legfontosabb feladat, és megelőzi a gazdaságélénkítő lépéseket.

Mert arra, amit ön az interpellációjában leírt, és csak kis részben mondott el, hogy hogyan kell áfát csökkenteni, hogyan kell majd szociális hozzájárulási adót csökkenteni, hogyan kell a nyugdíjakat emelni, hogyan kell a családi pótlékot emelni, azt gondolom, lesz nekünk lehetőségünk akkor, amikor benyújtjuk a költségvetési törvényt; várhatóan ez év májusában, benyújtjuk az adótörvényt, és akkor meg tudjuk beszélni ezt. Úgy gondolom, hogy a koronavírus okozta nehézségek most még nem adnak lehetőséget arra, hogy ezekkel a gazdaságpolitikai vagy más ösztönző lépésekkel foglalkozzunk.

Valóban, a gazdaságra hatással van, legfőképpen a turizmusban érezhető már némi visszaesés, ugyanakkor az iparialkatrész-ellátásban is az időszakos jellegű fennakadások előfordulnak. Nagyon pozitív hír ugyanakkor, hogy Kínában leginkább visszatér a rendes kerékvágásba a termelés.

Ami a magyar gazdaság kihívásait illeti: a magyar gazdaság szerkezete erős, a magyar gazdaság szerkezete strukturálisan átalakult, átalakulóban van, és az elmúlt tíz évben az egyensúlyi folyamatok is jelentősen javultak. A magyar gazdaság a kihívásoknak, mint ahogy az elmúlt tíz évben is, úgy a jövőben is meg fog felelni, és azt hiszem, a kormány is ezeknek a kihívásoknak megfelelt, és le tudta győzni a nehézségeket, a problémákat.

Ön is tudja, hogy a devizahitelezés  és most nem vádolom önöket, mert nem illik ehhez a témához  mekkora bajt okozott az országnak, a családoknak, a vállalkozásoknak, de ön is tudja, hogy azért mégiscsak el tudtuk érni a bér- és adómegállapodást, ami jelentősen javított az ország és az emberek helyzetén, és sorolhatnám, sorolhatnám. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.)

A lényeg az, hogy most egy európai uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedés van…

ELNÖK: Köszönjük szépen.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: …és így a magyar gazdaság erős, és felkészült a kihívásokra. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Megkérdezem Varju képviselő urat, elfogadjae az államtitkári választ.

VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen, államtitkár úr. Örülök annak, hogy végül is a Magyarországon nem létező egészségügyi miniszter után a saját területére, a gazdaság területére vonatkozóan is próbált legalább választ adni, de tisztelettel jelzem, hogy nem sikerült önnek ezt a problémát megoldani, mert az a gazdasági válság, ami ebből a helyzetből következhet, nem egy jövőbeni elképzelés, hanem önöknek most kellene az ehhez kapcsolódó intézkedéseket megtenni. A Magyar Nemzeti Banknak a szuperlaza monetáris politika miatt már amúgy is kevés a mozgástere, éppen ezért növelni kellene az alacsony jövedelműek vásárlóerejét, akik ezt gyorsan egyébként elköltve növelhetik a keresletet, és ezzel hozzájárulnak a keresletcsökkenés megszüntetéséhez. Az adókedvezményekre épülő támogatási rendszerük a gazdagokat segíti és egyébként pedig az embereket nem. Éppen ezért nem fogadható el az, amit ön mondott. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki sorokból.)

ELNÖK: Köszönöm. Varju képviselő úr nem fogadta el az államtitkári választ. Kérdezem az Országgyűlést, elfogadjae az államtitkári választ. Kérem, most szavazzanak! (Szavazás.) Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az államtitkári választ 111 igen szavazattal, 43 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Csárdi Antal, az LMP képviselője, interpellációt nyújtott be a pénzügyminiszter úrhoz: „Milyen mértékben befolyásolja a 2021-es költségvetés tervezését a történelmi mélyponton lévő forint?” címmel. Csárdi Antal képviselő urat illeti a szó.
Felszólalások:   49-57   57-65   65-71      Ülésnap adatai