Készült: 2021.05.17.23:49:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

109. ülésnap (2020.03.02.),  179-186. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:33


Felszólalások:   169-178   179-186   187-194      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Csak azért is megadom a szót (Derültség.) Bangóné Borbély Ildikó képviselő asszonynak, az MSZP képviselőjének, aki azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszter úrnak: „Ezt hogyan magyarázzák?” címmel. A miniszter távolléte miatt válaszadásra Tállai András államtitkár urat jogosította fel. Kérdezem képviselő asszonyt, hogy elfogadja-e. (Jelzésre:) Bólint, hogy igen. Öné a szó, képviselő asszony.

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr, de hát nem volt más választása elnök úrnak a házszabály szerint, mint hogy megadja nekem a szót. (Moraj és derültség a kormánypárti padsorokban.) Ma Magyarországon sokféle válságról beszélhetünk, de az egyik, ami a fiatalokat, a mai fiatalokat érinti, az a lakhatás problémája. Ma Magyarországon több mint 1,7 millió 18 év alatti gyermek él. Ha megnézik a statisztikai adatokat, akkor azt látjuk, közel 900 ezerre tehető azoknak a fiataloknak a száma, akik már több mint 18 évesek, de még mindig a szüleikkel élnek. Hogy egy kicsit pontosabban mondjam önöknek, a 19-25 év közötti korosztály esetében 528 ezer fiatalról, a 26-30 éves korosztályban 226 ezer fiatalról, a 31-35 éves korú fiatalok körében 131 ezer fiatalról beszélünk, akik még a mai napig kénytelenek a szüleikkel élni. Ha megnézzük a szerepeket, akkor azt látjuk, hogy a fiúk körében 10-15 százalékkal magasabb azoknak az aránya, akik a szüleikkel élnek, mint a lányok esetében. Nagyon sokszor azt mondják, hogy ez az a tendencia, amikor arról beszélünk, hogy kényelmi okokból élnek a fiatalok ilyen sokáig otthon. De ha megnézzük a számokat, akkor látjuk, hogy ez nem igaz.

Ma az első lakáshoz jutás az egyik legnagyobb problémát okozza a fiataloknak. Ma azt mondja a kormány, hogy házasodjál, szüljél három gyermeket, és akkor majd fogsz kapni támogatást. Na de az első gyereknek is meg kellene, tisztelt képviselő urak, születni, és ezt kérdezem, államtitkár úr, hogy a kommunikáción kívül mi az a hatékonyság, amivel tudnák növelni azt, hogy a fiatalok minél hamarabb lakáshoz juthassanak. Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Válaszadásra megadom a szót Tállai András államtitkár úrnak.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Mielőtt az érdemi válaszra rátérnék, engedjen meg egy kis visszatekintést a történelemben, hiszen az önök kormánya idején az első teendőjük az volt, hogy a Fidesz-kormány által bevezetett intézkedéseket és otthonteremtési támogatási rendszert lényegében évek alatt teljes egészében megszüntették és leépítették. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Úgy van!) Ehelyett a következőt csinálták: szinte az egész országot belevezették a devizahitel intézményébe (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szégyen!), amivel teljes egészében kilátástalan helyzetbe hozták emberek millióit. Amikor önök lakhatási válságról vagy a fiatalok nehéz lakásszerzési körülményeiről beszélnek, akkor előbb tekintsük át azt, hogy hogyan lehetett ezeket az embereket ebből a társadalmi válságból kihozni. Ha nincs akkor kormányváltás, és nem jön a Fidesz-KDNP, és évek alatt nem hozza ki ebből a válságból ezeket az embereket, benne a fiatalokat is, a fiatal családokat, akkor viszont nem beszélhetünk arról, hogy hogyan lehet továbblépni, és hogyan lehet egy valóságos, egy tényleges otthonteremtési támogatási rendszert kiépíteni Magyarországon. Először a válságot kellett kezelni, a devizaválság okozta nehézségeket, és aztán következtek a lépések. Az első lépés a családi otthonteremtési támogatás bevezetése volt 2015 júliusában. Ennek az eredményei ma már kézzelfoghatóak, számokkal mérhetőek: 130 ezer család több mint 400 milliárd forintot igényelt annak érdekében, hogy saját lakása és saját otthona legyen.

Erre azt mondani ma, hogy ez semmi, hogy nem történt az elmúlt években megfelelő lépés annak érdekében, hogy az emberek saját otthonhoz jussanak, ez egyszerűen nem igaz. Ha megengedi, a megtett kormányzati lépéseket még a hátralévő egy percemben folytatnám. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. És mivel nincs más választási lehetőségem, megadom a szót viszonválaszra (Derültség.) Bangóné Borbély Ildikó képviselő asszonynak.

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Orbán Viktor mondta az imént, hogy a számokra hallgatni kell. Akkor hadd mondjam önnek, államtitkár úr, hogy a szocialista kormányzás alatt 280 ezer új lakás épült, a Fidesz kilenc éve alatt 88 ezer új lakás. Hát, a számok nem hazudnak! És mai statisztika, hogy ha ma egy fiatal pár egy használt, 50 négyzetméteres lakást akar megvásárolni, mondjuk, Debrecenben, használt 50 négyzetméteres lakást, 111 hónapig minden nettó jövedelmét félre kell raknia úgy, hogy nem evett, nem ivott, nem járt munkába, nem ruházkodott, és nem nevelt gyereket. Ez több, mint 2015-ben. Ha kiszámolja, államtitkár úr, ez több mint kilenc év úgy, hogy nem új lakást vásárolt belőle, hanem egy 50 négyzetméteres használt lakást. Államtitkár úr, tízezer családot raktak az elmúlt három évben ki az otthonukból. Erről sem beszélnek! Ma a legnagyobb problémát a családalapításhoz az jelenti a magyar fiataloknak, hogy nem tudnak lakáshoz jutni. Erre adjon választ, államtitkár úr, és ne a hülyeségekről beszéljen! Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Viszonválasz illeti meg az államtitkár urat.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Amikor ön 280 ezer lakásról beszél, új építésű lakásról, nem tudom, hány ciklust és hány évet adott össze (Bangóné Borbély Ildikó: KSH-adat!), de valószínűleg az a rendszerváltás előtti negyven év is benne van ebben a 280 ezerben (Derültség a kormánypárti padsorokban.), ha már a számokról beszélünk.Egyébként pedig önnek azt javaslom, hogy menjen ki az emberek közé, menjen ki kistelepülésre. Én Dél-Borsodba, a saját választókörzetembe kimegyek, másról sem hallok a fiatalok körében, hogy hogyan tudna új házat építeni, mert most érzi azt a lehetőséget, végre eljött az a lehetőség, hogy van esélye. Van esélye a falun megvenni egy használt lakást és azt felújítani az ő saját igényének megfelelően, ezt nevezik falusi CSOK-nak. Van a babaváró hitel, ami korlátlan felhasználású (Tordai Bence: El akarjátok adósítani a fiatalokat!), de az emberek nagy része, én úgy érzékelem, azt is lakásra, lakásfelújításra vagy lakásvásárlásra fordítja.

Ellentétben az ön állításával, most van az az esély Magyarországon a fiataloknak, hogy otthont, családot tudnak együtt alapítani. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: 160 ezres albérletár!)

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   169-178   179-186   187-194      Ülésnap adatai