Készült: 2021.05.14.09:06:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

107. ülésnap (2020.02.24.),  78-83. felszólalás
Felszólalás oka Interpelláció megtárgyalása
Felszólalás ideje 9:31


Felszólalások:   72-78   78-83   84-90      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselő úr nem fogadta el az államtitkári választ. Kérdezem önöket, elfogadjáke azt. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az államtitkári választ 111 igen szavazattal, 40 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Tisztelt Ház! Hargitai János képviselő úr, a KDNP képviselője, interpellációt nyújtott be a pénzügyminiszterhez: „Minek köszönhető az európai összehasonlításban is kimagasló 2019. évi 4,9 %-os gazdasági növekedés?” címmel. Tájékoztatom tisztelt képviselő urat, hogy Tállai András államtitkár úr fog önnek válaszolni. Öné a szó, parancsoljon!

DR. HARGITAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt tíz évben számos nagy horderejű gazdaságélénkítő és köztehercsökkentő intézkedést hozott a kormány. Ennek eredményeképpen ma azt mondhatom, hogy Magyarországon érdemben gazdaságépítő munka folyik. A Kereszténydemokrata Néppárt frakciója nevében is gondolom, hogy együtt lehetünk büszkék az ország gazdasági teljesítményére. Hol vannak már azok az idők, amikor az IMF hitelét nyögtük, amikor az államadósság és a költségvetési hiány az egekbe szökött? Hol vannak már a rossz gazdálkodást folytató évek? Hol van már az az időszak, amikor a munkanélküliség az egekben volt?! Most azt mondhatom, hogy folyamatosan nőnek a bérek, a foglalkoztatottság 70 százalék feletti, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalék alá csökkent, a társasági adó az Európai Unióban a legkisebb mértékű, a személyi jövedelemadó is a harmadik legalacsonyabb szinten van.

(15.30)

A foglalkoztatás számára kedvező a gazdasági környezet, a kisvállalkozásokra is kedvező feltételek vonatkozhatnak. Ennek összegzéseként talán ki lehet jelenteni azt, hogy hosszú ideje stabil politikai és gazdasági környezet veszi körbe a magyar vállalkozásokat. Ez egyben kedvez a vállalkozásoknak, és vonzza a nemzetközi befektetőket is.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ha a KSH adatait vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy 2019-ben 4,9 százalékkal nőtt a GDP. Ha az Eurostat adatait vizsgáljuk, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy európai összevetésben is első helyen áll ez a növekedés. Az euróövezettel szemben 3,7 százalékos, a teljes EU-val szemben 3,4 százalékos a magyar gazdaság növekedési többlete. Ez messze meghaladja azokat a célokat, várakozásokat, amiket a kormány mindig is elvárna önmagától, ezt a 2 százalékos növekedési többletet. Ugyanakkor azt is látjuk, államtitkár úr, hogy az eurózóna növekedése lassul, egy stagnáló környezetre kell felkészülnünk. Éppen ezért joggal vetődik fel bennünk, hogy azok az eredmények, amiket eddig magunknak tudhatunk, tarthatóak-e.

Kérdezem ezért az államtitkár urat, hogy ön minek értékeli, hogyan értékeli a 2019-es 4,9 százalékos növekedést. Hogyan tekint az eurózóna és az európai gazdaság növekedésére, hogyan értékeli azt? És ami a legfőbb kérdés: milyennek látja a magyar gazdaság növekedési kilátásait az elkövetkezendő időszakban? (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Mint azt már jeleztem, Tállai András államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó. (Dr. Brenner Koloman: Hallgassuk Tállai elvtársat!)

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A magyar gazdaságban 2013-ban történt meg a fordulat. A 2013 óta bekövetkezett növekedés dinamikus jövőt biztosít az ország számára. Egy olyan gazdasági növekedést láthatunk, amely mögött nem az eladósodás áll, hanem bizony stabil fundamentumok vannak. Hogy minek köszönhető ez? Négy tényezőt szeretnék itt megemlíteni. Az első a kormányzati intézkedések. Ezek közül kiemelem az adó- és bérmegállapodást és a „Versenyképesebb Magyarországért” programot, de az otthonteremtési támogatás is idesorolható és az állami beruházások is.

A kedvező foglalkoztatás és bérfelzárkóztatás következtében folyamatosan növekvő a lakossági fogyasztás. Itt a lényeg az, hogy egyre több a foglalkoztatott  több mint 800 ezer 2010 óta , egyre magasabb bérért dolgoznak. Ezáltal többen többet fognak fogyasztani, ami természetesen visszahat a gazdaság teljesítményére, hiszen az elfogyasztott eszközöket, szolgáltatásokat meg kell termelni.

A harmadik a piacbővülés, az újonnan megszerzett és kiépült exportkapacitások. Itt elsősorban a külső, külföldi befektetők új gyárainak, üzemeinek a megépítése az, ami meghozza ezt az eredményt.

A negyedik pedig az uniós források felhasználása, amiben köztudott, hogy az Európai Unióban az egyik legjobbak vagyunk, az élmezőnyben vagyunk. Ezt, az uniós források felhasználását elsősorban a magyar gazdaság bővülésére, növekedésére tudjuk fordítani.

Tisztelt Képviselő Úr! Ha megengedi, akkor néhány intézkedést kiemelnék a kormányzati döntések közül, megerősítve azokat, amelyeket a képviselő úr is elmondott. Kiemelkedik a társasági adó kulcsának a csökkentése, amely Európában a legalacsonyabb, 9 százalékos. Ezzel sok-sok befektetőt tudtunk idevonzani az országba. Ennek az oka az például, hogy a beruházások tekintetében minden 100 forintból 28 százalékot beruházásra költöttünk. Ez azt jelenti, hogy nem éljük fel a jövőnket, hanem olyan fejlesztésekre, beruházásokra fordítjuk, ami újabb és újabb lehetőséget ad a magyar vállalkozásoknak és a magyar családoknak.

Nagyon fontos kiemelni még a tehercsökkenéseket, a szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentését, hiszen valamikor 27 százalék volt, 2019 júliusától már ez az összeg 17,5 százalék. Ez százmilliárdokat hagy a magyar gazdaságban a magyar vállalkozásoknál.

És hogy mi a célkitűzés? Az, hogy az Európai Unió növekedéséhez, átlagnövekedéséhez képest a magyar gazdaság legalább 2 százalékkal többet tudjon teljesíteni. Nyilvánvaló, hogy ez biztosítja az ország, a költségvetés, az emberek biztonságát. Nagyon fontos ehhez, hogy elfogadjunk egy gazdaságvédelmi akciótervet 2020-ban, még ebben az évben, ami reményeink szerint és akaratunk szerint biztosítani fogja ezt a növekedést a magyar gazdaság számára, Magyarország számára. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Kérdezem Hargitai János képviselő urat, hogy elfogadjae az államtitkári választ. (Dr. Hargitai János: Köszönöm.) Parancsoljon, képviselő úr! (Közbeszólások a DK padsoraiból.)

DR. HARGITAI JÁNOS (KDNP): Azt gondolom, hogy ha vannak társadalompolitikai céljaink, márpedig vannak, és folyamatosan megújulnak, ezeknek a sikerességéhez, megvalósításához az kell, hogy stabil legyen a költségvetési politikánk és ennek megfelelően a gazdaságpolitikánk. A kormány ezen a területen vitathatatlanul sikeres volt, és azt gondolom, hogy ha az a következetesség az elkövetkezendő időszakban is megmarad  márpedig a válaszából látom az eltökéltséget , akkor ezeket a társadalompolitikai célokat meg is tudjuk majd valósítani. A válaszát köszönettel fogadom el. (Taps a kormánypárti padsorokban.  Közbeszólás ugyanott: Így van!)
Felszólalások:   72-78   78-83   84-90      Ülésnap adatai