Készült: 2021.05.12.06:19:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

102. ülésnap (2019.12.10.),  208-211. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:13


Felszólalások:   204-207   208-211   212-215      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője, kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszter úrnak: „Mi lesz azokkal a betegekkel, akik kiszorulnak az ingyenes egészségügyi ellátásból?” címmel. Tordai Bence képviselő urat illeti a szó.

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Államtitkár Úr! Az ön főnöke jegyzi előadóként azt a javaslatot, ami a társadalombiztosítási ellátás átalakításáról szól. Addig értjük, hogy fel kívánnak lépni a visszaélések ellen, és erősíteni kívánják a járulékfizetési hajlandóságot. Az új szabályozás alapján viszont sokan kiszorulnak az ingyenes egészségügyi ellátásból. A kormányban talán úgy gondolják, hogy ahol gyalulnak, hullik a forgács, de a forgács ebben az esetben emberéletek elvesztését vagy maradandó egészségkárosodást okozhat, így itt a legkisebb forgács sem elfogadható. Közel 110 ezer, semmilyen pénzbeli ellátásban nem részesülő, nyilvántartott álláskereső van a legfrissebb adatok szerint. Ők a Fidesz által 22 800 forintra csökkentett ellátást, az aktív korúak ellátását sem kapják, és nem jár nekik az ingyenes egészségügyi ellátás sem. Egy részük ma szolgáltatási járulékot fizet, más részük szociális rászorultság alapján kérvényezi, hogy biztosított legyen, és van olyan részük, aki a törvény szerint nem számít rászorultnak, mert a családjában túllépi az egy főre jutó jövedelem a 34 200 forintot.

A kormány szerint tehát havi 35 ezer forintból meg lehet élni, és ebből jutnia kell a 7710 forintra emelkedő egészségügyi szolgáltatási járulékra is. Aki pedig megfelel a nagyon szigorú törvényi feltételeknek, és szociálisan rászorultnak minősül, az évente kell hogy a rászorultságot igazoló bizonyítványt kiváltsa a járási hivatalnál. Erről a kötelezettségükről jelentős részüknek fogalma sincs, ezért volt jó az eddigi rendszer: a kórházban jelezték nekik, hogy nem rendezett a tb-jogviszonyuk, de ellátták őket. Miután meggyógyultak, rendezhették a jogviszonyukat. Ennek az új szabályozással vége: ki kell fizetniük az egészségügyi ellátás költségeit, ami nyilvánvalóan lehetetlen lesz számukra. Ezzel a legelesettebbek maradnának egészségügyi ellátás nélkül. Ez embertelen intézkedés, még a Fidesztől is szokatlanul embertelen lenne.

És azok is ellátás nélkül maradnak, akik dolgoznak, de a munkáltatójuk nem jelenti be őket. Ezeket az átvert dolgozókat a kormány meg akarja büntetni az egészségügyi ellátásban is. Államtitkár úr, önök valóban ezt akarják? Avagy mit tervez a kormány, hogy ne szoruljanak ki magyar emberek tömegei az ingyenes egészségügyi ellátásból?

ELNÖK: Köszönöm szépen, Tordai képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Tállai András államtitkár úrnak.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az új Tbj. törvény parlamenti előkészítése során is hangsúlyoztuk, hogy nem az a cél, hogy bárkit is kiszorítsunk bármilyen ellátásból, és az Országgyűlés elé ilyen törvény is került. Abszolút nem célja az új törvénynek, hogy bárkit is kizárjon az egészségügyi ellátásból, különösen nem azokat, akik nehéz helyzetben vannak. Emellett felhívom továbbá a figyelmét arra is, hogy a sürgősségi ellátás is továbbra is ugyanúgy mindenkit megillet, ebben sem történt változás. Tehát felvilágosítom önt, hogy a Tbj. értelmében az álláskeresési járadékban, a keresetpótló juttatásban, valamint az álláskeresést ösztönző juttatásban, nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesülők a Tbj. 6. § (1) bekezdés c) pontja alapján biztosítottak. Azaz a társadalombiztosítás valamennyi ellátására jogosultak, így az egészségügyi szolgáltatásra is. Ha valaki közmunkát végez, rá ugyanez vonatkozik.

Ha valaki azonban nem részesül ilyen juttatásban, és nem dolgozik semmilyen jogviszonyban, azonban rendelkezik minimális jövedelemmel  akiket felsorolt, embereket, mind ilyenek voltak , azok a szociális ellátásról és a szociális igazgatásról szóló törvény alapján szociálisan rászorultnak minősülnek, és ez alapján kaphatnak, nyerhetnek jogosultságot az egészségügyi ellátásra. Ezt a státuszt valóban igazolni kell, amely azzal függ össze, hogy az érintett személy esetében bekövetkezhet olyan változás, amely nem teszi indokolttá a jogosultságát.

Téves az a megállapítás, ami szerint ellátás nélkül marad az, aki dolgozik. Bárki meggyőződhet róla, hogy a munkáltatója rendezie ezt a kötelezettségét, de a jövő évtől az adóhivatal azonnal és közvetlenül tájékoztatja a munkavállalót abban az esetben, ha a munkáltatója a foglalkoztatással kapcsolatos adószabályokat megsértette. Az új törvény kedvezőbb a biztosítottak és az emberek számára. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   204-207   208-211   212-215      Ülésnap adatai