Készült: 2021.04.16.00:41:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

232. ülésnap (2009.10.13.), 98-100. felszólalás
Felszólaló Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:33


Felszólalások:  Előző  98 - 100  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Szatmáry Kristóf képviselő úr az imént azt mondta, hogy örül, hogy az SZDSZ szemlélete, véleménye megváltozott a körbetartozásokkal kapcsolatban, az áfa-visszaigényléssel kapcsolatban, merthogy most már elvileg akkor akár támogathatnánk is azt a fideszes javaslatot, amit ön körülírt.

ELNÖK: Elnézést kérek, képviselő úr, legyen szíves tűzze fel a mikrofont, mert a hang torzul.

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Elnézést kérek. Nem értek egyet azzal, hogy ez jó megoldás lenne. Most már nem emlékszem annak a vitának a sorsára, de úgy gondolom, akkor sem támogattuk, és azért nem támogattuk, mert hogyha ez a szabály lépne hatályba, amelyet ön körülírt, azaz hogy bizonyos esetekben a ki nem fizetett számla után is visszaigényelhetné a vállalkozó az áfa összegét, akkor ez fiktív számlák kibocsátásának lehetne a melegágya.

Azt hiszem, az a normális, ha azt el tudjuk érni - mellesleg a szabályozás most nem ilyen -, hogy ha valaki kibocsát egy számlát, amelynek áfatartalma van, akkor az áfát akkor kelljen befizetnie, ha hozzá a tartozás összege befolyt; magyarul, a valódi forgalom után. Én úgy értettem, hogy... (Szatmáry Kristóf közbeszól.) Igen, akkor majd tisztázzuk, nem akarom az időt ezzel különösebben húzni. Mi ezt tartjuk jó megoldásnak, ezt tartanánk fontosnak; azaz, a nevéből kiindulóan a forgalom után kelljen fizetni ezt az adót.

(13.30)

Forgalom akkor keletkezik, ha kibocsátom, befolyt a bevétel. Ha befolyt a bevétel, akkor nálam megjelent a számlámon az áfa összege, ezután legyen kötelezettségem befizetni, és ezután terheljen felelősség, ha nem teszem. Ha ugyanezt tartalmazza az önök elképzelése is, akkor ebben egyetértünk.
Felszólalások:  Előző  98 - 100  Következő    Ülésnap adatai