Készült: 2021.04.16.04:20:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

215. ülésnap (2009.06.08.), 190. felszólalás
Felszólaló Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmányügyi bizottság állásfoglalásával a frakciónk teljes mértékben egyetért. Egyetértünk azért, mert teljesen egyértelműen és világosan foglalt állást az Alkotmánybíróság is ebben a kérdésben. Az alkotmányügyi bizottság az Alkotmánybíróságéval teljesen egyezően döntött. (Dr. Nyitrai Zsolt: Aláírtatok egy szerződést!) Nem írtunk alá semmilyen szerződést, ha már közbeszólt képviselő úr. De én türelemmel meghallgattam önöket, kérem, tegyék meg önök is. Az Alkotmánybíróságnak egy 1999-es határozata teljesen egyértelműen meghatározza azokat a kritériumokat, amelyeket az állásfoglalás is tartalmaz; azzal egyetértünk.

Figyelemmel hallgattam Répássy képviselő úr érvelését. Nagyon sokszor vettünk már részt közösen különböző témájú vitákban itt az Országgyűlésben és a bizottsági üléseken egyaránt, s általában arra emlékszem, hogy amikor Répássy képviselő úr jó szívvel érvel valami mellett, akkor sokkal lendületesebb szokott lenni, mint a mostani érvelése. Ezek az érvek igazán nem állták meg a helyüket, de úgy láttam, hogy ezzel ő is hasonlóan volt. Azt hiszem, hogy azok az érvek egyáltalán nem állják meg a helyüket, amelyeket elsorolt, se a nevekre való hivatkozás, se a koalíciós szerződésre való hivatkozás. Ha már ebből az elméletből indulunk ki, akkor nyugodtan mondhatnánk azt is, hogy itt mindannyian nagykoalícióban vagyunk, hiszen Herczog László jelenlegi miniszter úr, korábban szakállamtitkár mindegyik kormány alatt betöltötte azt a pozícióját, amelyet korábban viselt, azaz mindenkinek a kormányzási ideje alatt együttműködött a különböző kormányokkal.

Teljesen egyértelmű és világos, hogy a kormányban való részvétel és a koalíciós szerződés léte határozza meg egyértelműen a kritériumokat. Ezek jogi és világosan meghatározható kritériumok. A politikai szándék és az érzelem ebben a tekintetben nem bír jelentőséggel, ezért mi az alkotmányügyi bizottság állásfoglalásával teljes mértékben egyetértünk.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ soraiban.)
Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai