Készült: 2020.01.27.07:33:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap, 69. felszólalás
Felszólaló Dr. Hargitai János (KDNP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:04

Felszólalások:  <<  69  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HARGITAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A KDNP-frakció nemrég itt a Házban az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térről érdeklődött. Emlékeztetőül mondom mindannyiunknak, hogy ez az a nagy elektronikai rendszer, ami az egészségügy szereplőit összeköti, az orvosokat, a gyógyszerészeket, az egészségügyi intézményeket, a háttérintézményeket, tehát az összes érintett szereplő közösen tudja használni ezt a nagy elektronikai rendszert.

Most egy hasonló nagy rendszerre kérdezne rá a frakcióm, ez a NAV-ot érintő kérdéskör. Mindannyiunk előtt ismert, hogy a NAV ebben az évben először készíti el a magánszemélyek személyijövedelemadó-bevallását. Ez a 2016-os jövedelmünkről gyakorlatilag egy kimutatás, amit a NAV a magánszemélyek munkáltatója, azaz kifizetője által megadott adatokból állít össze, kiszámítja helyettünk a jövedelmünk adóját, számításba veszi a levont adóelőleget, és figyelembe veszi az adókedvezményeket is. Az adóbevallás-tervezetet így megismerteti velünk, adózókkal, láthatjuk, hogy az egyenlegünk nulla, esetleg fizetendő adónk van, vagy visszajáró összeggel rendelkezhetünk.

Azok a magánszemélyek, akik 2017. március 15-ig kérték, a NAV meg is küldte számukra ezt az adóbevallási tervezetet. S ami ennél sokkal lényegesebb: akinek ügyfélkapus regisztrációs rendszere van, az a NAV által elkészített adóbevallási tervezetet 2017. március 15-től megnézhette a kormányzat különböző internetes weblapjain, sőt ehhez hozzáfűzéseket tehetett, módosításokat eszközölhetett, ezeket a módosításokat elvégezhette, rendelkezhetett az 1 plusz 1 százalékos, általa eddig is favorizált felajánlásokról. Arra is lehetősége volt a magánszemélynek, hogy egyben bankkártyával rendezze a befizetendő adó összegét vagy a visszaigénylését elindítsa.

Tisztelt Miniszter Úr! Május 22-én letelik az idei személyijövedelemadó-bevallás határideje ‑ ez egy viszonylag közeli határidő ‑, viszont március 15-höz képest már több mint egy hónap eltelt, amióta ez az elektronikus rendszer a magánszemélyek számára is megfogható módon működik. Ezért kérdezem önt, államtitkár úr, van-e már tapasztalata arról, hogy ez a rendszer hogyan működik a személyij­öve­de­lem­adó-bevallás kapcsán, mennyire népszerű a magánszemélyek körében, vagy van-e konkrét számadata arról, hogy ezt a bevallási tervezetet hány magánszemély fogadta el eddig. Várom miniszter úr, államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  69  >>    Ülésnap adatai