Készült: 2019.12.07.03:01:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

193. ülésnap (2012.05.22.), 92. felszólalás
Felszólaló Ékes József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Azt hiszem, Volner Jánossal mindketten értjük a dolgot, de ha az utóbbi fejleményeket nézzük meg, a 82,6 százalékos államadósság mértéke a forint és a deviza közti mozgásból adódóan lecsökkent 78,9 százalékra. Ez durván 550 milliárd forintos pozitívumot jelent a magyar államadóssággal kapcsolatban.

Szilágyi képviselőtársam felvetette az előbb a különböző szolgáltatási kérdéseket, amivel Volner János és a többiek is egyetértenek. Egyrészt tudomásul kell venni, és Magyarországnak is el kell érnie azt, hogy a szolgáltatási szektor elsődlegesen magyar állami és önkormányzati kézbe kerüljön. Ebből adódóan vannak viták, hiszen az elmúlt időszakban beengedtük a szolgáltatás területére a külföldi tulajdonú multinacionális cégeket, és annak érdekében, hogy Magyarország ezt a kérdést helyre tudja tenni, hihetetlen mértékű támadás éri Magyarországot. Tegnap megnyitottam a saját e-mailemet, Brüsszelből jött egy értesítés, hogy a szabad demokraták és három MSZP-s parlamenti képviselő újabb eljárást kezdeményezett Magyarországgal szemben. Képviselőtársam, át akarjuk venni a szolgáltatásokat? Mint ahogy minden más nemzeti kormány a maga részéről, akár a francia, akár a német, akár az osztrák erre törekszik. Tehát ez az elsődleges cél.

A másik pedig az, hogy nézzük meg az elmúlt tíz év szolgáltatói árnövekedését. Drasztikusan nőttek meg az árak, több száz százalékosan, és most a kormány bevezeti a hatósági árszabályozást, és az elmúlt másfél-két év folyamán a lakosságnak a hatósági árszabályozásból adódóan nem növekedett olyan mértékben a szolgáltatói díja, mint ahogy előtte több száz százalékosan megnövekedett. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Tehát pár százalékkal növekedett meg az elmúlt időszakban, erre Volner János is bólogat. (Az elnök ismét csenget.) Teljesen egyértelmű, hogy ennek van hatása, csak ehhez idő kell. Egy nap alatt ezek a dolgok nem megoldhatók, idő kell hozzá. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai