Készült: 2019.12.06.11:37:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

193. ülésnap (2012.05.22.), 90. felszólalás
Felszólaló Szilágyi László (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZILÁGYI LÁSZLÓ (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Nem lesz később alkalmam elmondani, ami a szívemet nyomja. Azzal kezdődött, hogy decemberben, a karácsony előtti nagy buzgalomban rezsimoratóriumot hirdettek, és ebben a szemétszolgáltatás díját is befagyasztották. Azután elkezdődött itt a hulladéktörvény vitája, de közben behozták a régi törvény módosítását, és Sebestyén képviselő úr előterjesztésében ezt a moratóriumot stikában feloldották. Az új törvény rendelkezik arról, hogy ezután majd csak önkormányzati cégek szolgáltathatnak a hulladékgazdálkodási piacon, ez egy újabb érdekes helyzet lesz. Mindenesetre ezt a törvényt félretették, és hónapok óta valahol Brüsszelben dolgoznak rajta, hogy vajon összeegyeztethető-e az európai szabályokkal.

Mindenesetre most itt egy Robin Hood-adót látunk, ez biztos, hogy emelni fogja a szemétdíjakat. Januárban újra emelkedni fognak a szemétdíjak, hiszen az új törvény értelmében lerakási járadékot fognak kivetni, ez természetesen a szemétdíjban jelentkezni fog, és az önkormányzati cégek lesznek majd ebben a szomorú helyzetben, hogy nekik kell ezt behajtani.

(12.50)

S miközben egyre igazságtalanabb ez az egész rendszer, egyre kevesebb az emberek hulladéka egyrészt a recesszió miatt, másrészt egyre többen vannak, akik józan megfontolásból elkezdenek szelektálni vagy komposztálni. Egy olyan díjrendszer kellene ehelyett, amit önök éppen most pikkelyeznek, amely differenciál, tehát figyelembe veszi a szelektálási és komposztálási erőfeszítéseket, ugyanakkor valóban drágítja a valóban lerakandó hulladék díját. S végre egy arányos díj kellene, nevezetesen hogy annyit számlázzon a szolgáltató nekem, egyszerű felhasználónak, amennyit valóban megtermelek. Azt gondolom, ez fogyasztóvédelmi szempontból is nagyon fontos.

Engedjenek meg nekem még egy mondatot - elnök úr, kérném a türelmét -, a gyógyszertári szolidaritási adó kivezetése nem más, mint egy kegyelemdöfés a kis vidéki gyógyszertáraknak. Majd gondoljanak erre!

Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai