Készült: 2019.12.11.06:52:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

193. ülésnap (2012.05.22.), 36. felszólalás
Felszólaló Volner János (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó Gazdasági bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 2:42


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VOLNER JÁNOS, a gazdasági és informatikai bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen, elnök úr. Először is szeretném kifejezni a sajnálatomat azért, mert a kormánynak szemmel láthatóan nincs ötlete arra, hogy hogyan lehetne élénkíteni a gazdaságot. Képviselőtársaim, egy olyan Széll Kálmán-terv 2.0 névre hallgató csomag részeként kerülnek elénk ezek a törvénymódosítások, amelyek 600 milliárd forintos megszorítást jelentenek 2013 folyamán a magyar állampolgárokra nézve, és bár a kormány úgy tesz, látva azt, hogy ez egy beváltnak tűnő modell, mintha a cégeket adóztatná, gyakorlatilag az adók áthárításának megakadályozása végett az égvilágon semmit nem tesz.

Most azt láthatjuk, hogy ez a 600 milliárd forintos csomag, ha visszaosztjuk a 10 millió magyar állampolgár mindegyikére, a csecsemőtől az aggastyánig 60 ezer forintnyi megszorítás jut egy emberre, egy 4 fős család 240 ezer forinttal több terhet lesz kénytelen 2013 folyamán viselni azért, mert a kormány folyamatosan belehajszolja magát egy olyan megszorító politikába, amiből nem tud kijönni. Képviselőtársaim, ennek a következménye, ennek a megszorító politikának a gyümölcseként érett be az a helyzet, hogy Magyarország válságba jutott idén, a magyar gazdaság teljesítménye csökkent, láthatóan ez a fajta gazdaságpolitika nem működik, hiszen ha egymást érik a megszorítások, akkor nyilvánvalóan visszafogják ezek az újabb és újabb adók a gazdasági teljesítményt, a visszafogott gazdasági teljesítmény miatt a költségvetés bevételei is jelentősen elmaradnak az elvárttól, mivel jelentősen elmaradnak a bevételek, ezért a kormány újabb és újabb korrekciós lépéseket tesz nem a gazdaság élénkítésére, hanem arra, hogy még több adót facsarjon ki, hiszen ezeket az elmaradó bevételeket valahonnan pótolni kell.

Ez egy öngerjesztő folyamat, egy kudarcos gazdaságpolitika. Elmondható, hogy ez a Matolcsy-féle gazdaságpolitika megbukott, hiszen egy olyan öngerjesztő spirálba vitték bele a magyar gazdaságot, ahonnan csak az lehetne a kiút, ha megfogadnák a Jobbik rendszeres szakmai javaslatait. Ilyenek voltak például a termelést támogató adórendszerre vonatkozó javaslatai, ami az iparban, a mezőgazdaságban és a turizmusban összpontosítaná az összes rendelkezésre álló erőforrást, mert ezek azok az ágazatok, amelyek képesek arra, hogy a magyar gazdaságba külső jövedelmeket csatornázzanak be. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Enélkül a megszorításokkal nem lesz gazdasági felemelkedés.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai