Készült: 2019.12.09.06:04:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

193. ülésnap (2012.05.22.), 234. felszólalás
Felszólaló Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 3:18


Felszólalások:  Előző  234  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZATMÁRY KRISTÓF nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint önök előtt is ismert, a kormány 2011. december 15-én megállapodott a Bankszövetséggel, aminek keretében vállalta, hogy kibővíti a Nemzeti Eszközkezelő Társaság kereteit, s a társaság számára rendelkezésre álló költségvetési forrást annak érdekében, hogy 2012-14 között összesen 25 ezer bajba jutott jelzálogadós tulajdonát meg tudja menteni, otthonát meg tudja védeni.

A Bankszövetséggel kötött megállapodásnak megfelelően a kormány 2012. május 11-én beterjesztette a Nemzeti Eszközkezelő működésével kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amellyel a Nemzeti Eszközkezelő lehetőségeit kívánja bővíteni, és működési feltételeit pontosítani. Tehát a 2011. évi CLXX. törvény keretei megmaradnak, de kibővülnek, előnyösebbek lesznek az adósok számára.

A törvényjavaslat többek között megteremti a lehetőséget arra, hogy az eszközkezelő mint ügyfél fordulhasson még az adásvételi szerződés megkötését megelőzően az építésügyi hatósághoz, így elkerülhetővé válik többek között, hogy állami tulajdonba kerüljön olyan lakóingatlan, melynek olyan rossz fizikai állapota van, hogy rendeltetésszerű biztonságos használata nem biztosítható, illetve, amelyet az ott lakók vagy építtetők esetlegesen rosszhiszeműen már elbontottak.

A törvény a családok érdekeit figyelembe véve úgy módosul, hogy a lakásbérleti joggal a bérlő halála esetén a még életében vele együtt lakó gyermekei is élhetnek. Miközben a világ és az eurózóna gazdasága válságban van, a magyar állam ezen törvény kibővítésével lehetőséget kíván teremteni, hogy segítsen a szociálisan rászoruló jelzáloghitel-adósok lakhatásának biztosításában.

A módosítás jelentős eleme, hogy a szociálisan rászoruló személyek lakhatásának biztosítása alapvetően a helyi önkormányzatok feladata. A törvényjavaslat szabályozza, hogy az önkormányzatok beleegyezésével ezek az igazgatási területükön lévő ingatlanok az önkormányzatok tulajdonába kerüljenek, de nem lesz kötelességük azok átvétele. A bérlők jogainak védelme érdekében a törvény előírja, hogy az önkormányzatok az ingatlanokat bérbeadással hasznosíthatják.

Tisztelt Országgyűlés! A Nemzeti Eszközkezelő működésével kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat a társaság működésére vonatkozó rendelkezéseket is egyébként pontosítja. Ezen törvényjavaslat elfogadása elengedhetetlen ahhoz, hogy a Nemzeti Eszközkezelő még az idén az idénre tervezett 8 ezer lakást megvásárolja, és ezzel mielőbb új eszköz álljon rendelkezésre a bajba jutott jelzáloghitel-adósok megsegítésére, otthonaik megmentésére.

Ezen szempontokat figyelembe véve kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassa a javaslatot. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  234  Következő    Ülésnap adatai