Készült: 2019.12.15.14:10:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

193. ülésnap (2012.05.22.), 222. felszólalás
Felszólaló Dr. Szűcs Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:45


Felszólalások:  Előző  222  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZŰCS LAJOS (Fidesz): Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Egy olyan javaslatról kezdtük el az általános vitát, aminek azért volt előtörténete.

Az államtitkár úr is elmondta, hogy gyakorlatilag 1995-ben volt már egy olyan törvény, amelyik a közszolgáltatások szinte teljes köréről rendelkezett. Az élet úgy hozta, hogy ennek a közszolgáltatási törvénynek az utolsó mohikánja lett a kéményseprőtörvény. Gyakorlatilag minden közszolgáltatást újraszabályozott a parlament, így ebben a közszolgáltatási törvényben utolsóként a kéményseprő-közszolgáltatásról szóló törvény volt az, amelyiknek meg kellett újulnia. Az államtitkár úr is elmondta, hogy nyilván ez az első és leglényegesebb oka annak, hogy egy új szabályozás készült.

A másik, hogy természetesen az elmúlt években, évtizedekben elég jelentős technológiai változáson ment át ez a szolgáltatás is, ehhez is szerette volna igazítani magát ez a törvényjavaslat. Úgyhogy mindenképpen örülünk annak, hogy a javaslat idekerült a parlament elé, hiszen arról is beszámolhatok önöknek, hogy a tavalyi évben Fejér Andor képviselő úrral, szakmai szervezetek kérésére, néhány alkalommal megpróbáltuk már benyújtani. Akkor az volt az oka annak, hogy ezt a törvényt nem hoztuk ide a parlament elé, mert elkészült az alaptörvény, utána pedig elkészültek azok a sarkalatos törvények, köztük az önkormányzati törvény, amelyek lényeges szabályozási elemeket hoztak abból a szempontból is, hogy kik lehetnek ennek a közszolgáltatásnak az alanyai, ahogy itt is elhangzott. Jelen pillanatban megyei jogú városok azok, akik ezen törvényjavaslat alapján az ármegállapítást elvégezhetik.

Én azt gondolom, hogy egy olyan szerencsés javaslatról beszélhetünk itt, amelyiknek elsősorban nem politikai vetülete van, szakmai szervezetek teljes körű egyetértésével készült a Belügyminisztériumban ez a javaslat. Mindenki részt vehetett az előkészítésben, és mindenki a legjobb javaslatait tehette bele ebbe a törvény-előkészítésbe.

Én azt gondolom, hogy ahogy az előbb Fejér Andor képviselőtársam is elmondta, módosító javaslatokkal ez a törvény tényleg olyan jóvá tehető, amelyikkel hosszú távra biztosítani tudjuk ennek a közszolgáltatásnak a végzését. És abban is bízunk, hogy a törvény után miniszteri rendeletekkel olyan kérdések is tisztázhatók, amelyek nem ebben a törvényszövegben kaptak helyet.

Én azt gondolom, hogy a díjmegállapítással kapcsolatban is lehet, hogy még lesznek olyan javaslatok, amelyek mondjuk, nem a megyei jogú városokat, hanem valami más árhatóságot hozhatnak a felszínre. Én azt hiszem, hogy a következő időszakban több olyan kérdés is, ami már felvetődött háttérbeszélgetéseken, mint mondjuk, egy ügyfélszolgálat vagy ennek a nyílt égéstérrel kapcsolatos kérdéskörnek a lerendezése is, meg tud történni, és utána pedig nyilván az élet fogja megmutatni, hogy ez a javaslat hosszú távra tudja-e biztosítani ennek a közszolgáltatásnak a végzését.

Legvégül kis üde színfoltként hadd meséljek egy olyan történetet, amit Ausztriában tapasztaltam: két évvel ezelőtt egy háznál megállt egy fehér furgon, kiszállt belőle két csinos, fiatal hölgy. Felszaladtak a tetőre, megnézték a kéményt a ház oldalán elhelyezett létrával, mind a ketten, az egyik, meg a másik házon. Kitöltötték a papírokat, otthagyták a háznál, és ez a szolgáltatás nemcsak hogy üde színfoltot jelentett, hanem mindenki megelégedésére szolgált. Amikor én ezt elmondtam kéményseprő vállalkozóknak, akkor azt mondták, ők is szeretnék elérni, hogy Magyarországon is szőke, csinos fiatal hölgyek végezzék ezt a szolgáltatást. Reméljük, hogy el fogjuk érni, és akkor ez a javaslat is européer lehet.

Köszönöm a figyelmüket, és a Fidesz-frakció nevében támogatjuk a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

(18.10)
Felszólalások:  Előző  222  Következő    Ülésnap adatai