Készült: 2019.12.16.11:55:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

193. ülésnap (2012.05.22.), 198. felszólalás
Felszólaló Varga Gábor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Fogyasztóvédelmi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 1:58


Felszólalások:  Előző  198  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA GÁBOR a fogyasztóvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A fogyasztóvédelmi bizottság május 21-ei ülésén tárgyalta a biztosítási adóról szóló T/7032. számú törvényjavaslatot. A tárca felvezetését követően a bizottság a vita során arra az álláspontra jutott, hogy a törvényjavaslat támogatható.

A biztosítási adó bevezetése is tükrözi a kormány azon célkitűzéseit, amely szerint az adóstruktúrát kívánja alapjaiban átalakítani. Elsődleges cél a munkára rakódó közterhek csökkentése és ezzel párhuzamosan a forgalmi, fogyasztási alapú terhek növelése. Fontos szempont, hogy a biztosítási adó három közterhet is kivezet: ilyen például a biztosítók különadója, a baleseti adó, a tűzvédelmi hozzájárulás. Ezen három közteher megszűnésével jelentősen egyszerűsödik az adóteher. Az új adó nem érinti a beteg- és életbiztosításokat, így az nem gyakorol negatív hatást a megtakarításokra.

Az adóalany a biztosítási törvény szerinti biztosító, így az a lakosságot egyáltalán nem terheli pluszkiadásokkal. Meg szeretném jegyezni, hogy a bizottság ülésén részt vevő Mabisz munkatársa a bizottsági ülés után jelezte, hogy az Európai Unió 27 országából jelenleg is van 23 ország, ahol ez a biztosítási adó létezik, és megjegyezte azt is, hogy szerinte ez az adónem - ellenzéki képviselőtársaimat szeretném megnyugtatni - nem igazán hárítható át a biztosítottakra.

Úgyhogy a fentiek értelmében a bizottság egyébként 12 igen szavazattal támogatta a javaslat általános vitára való bocsátását, és kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassák a törvényjavaslatot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  198  Következő    Ülésnap adatai