Készült: 2019.12.07.05:03:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

193. ülésnap (2012.05.22.), 178-180. felszólalás
Felszólaló Burány Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 13:51


Felszólalások:  Előző  178 - 180  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BURÁNY SÁNDOR, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Őszintén szólva, azt reméltem a törvényjavaslat vitájának megkezdésekor, hogy a kormány veszi a fáradságot, és részletesen megindokolja, hogy így a tavasz közepén miért kell az adótörvényekhez hozzányúlni, miért kell máris változtatni a tavaly elfogadott költségvetési számokon, és mégis mi a döntő oka annak összességében és részletesen kifejtve, hogy a köznyelvben sárgacsekk-adóként elhíresült adótörvényt a kormány beterjeszti az Országgyűlésnek.

Most ehhez képest, megmondom őszintén, egészen döbbenetes, hogy a kormány képviselője a vita megkezdésekor mindennek megindoklására 3 perc 18 másodpercet szánt drága idejéből. Őszintén szólva, államtitkár úr, ennél jobban megerőltethette volna magát. Türelmesen végighallgattuk volna, hogy ennek a törvényjavaslatnak, ami, még egyszer mondom, az egyik legnagyobb port kavaró törvényjavaslat - a továbbiakban ki fogok térni rá, hogy miért -, mi volt az oka, és összességében és részleteiben megindokolta volna ezt a törvényjavaslatot. 3 perc 18 másodperc kevesebb mint két darab kettőperces hozzászólás egy törvényjavaslat vitájában, és államtitkár úr a kormány nevében kevesebb időt szentelt annak megindoklására, hogy miért terjesztették be ezt a törvényjavaslatot, mint egyébként egy bizottság átlagos előadója a bizottsági viták ismertetésekor. Ez egészen egyszerűen döbbenetes, azért szögezzük le rögtön az elején elsősorban ezt.

De ha már a kormány képviselője nem beszélt róla, akkor hadd kezdjem én azzal, tisztelt képviselőtársaim, hogy mégis miért kell ezt a törvényjavaslatot most ide, a tisztelt Ház asztalára tenni. Egészen egyszerűen azért, tisztelt képviselőtársaim, mert a kormány súlyosan elszámolta magát. Ha a kormány jól számolt volna tavaly, a költségvetés tervezésekor, akkor nem szorulna rá arra, hogy a költségvetési hiány kézben tartása érdekében év közben adótörvényeket, bevételnövelő adótörvényeket szavaztasson meg a kormánypárti szavazógépezettel. Ez ugyanis a valódi ok.

A költségvetés tavalyi zárószavazását, az adótörvények zárószavazását követően semmi olyan fejlemény a magyar gazdaságban, a magyar gazdaság környezetében nem következett be, ami súlyos, kormányon, parlamenten kívül álló oka lenne a bevételkiesésnek. Az egyetlen ok, hogy a kormány rosszul számolt. Pontosabban, van még egy ok, hogy nem hallgatott azokra az elemzésekre, nem hallgatott azoknak a szocialista és más ellenzéki képviselőknek a véleményére, akik már akkor megmondták, hogy baj lesz ezekkel a számokkal.

(15.20)

Baj lesz, mert miközben a kormány gazdasági növekedéssel számol, valójában azok az intézkedések, amelyeket már korábban meghoztak, recesszióba fogják az országot sodorni, és ezért ez a költségvetés nem lesz tartható. Ez tehát a valódi ok.

A továbbiakban szeretném elmondani, hogy természetesen ez az ok nem csak úgy az égből pottyant közénk. A legsúlyosabb ok ugyanis az, hogy a kormány nem hajlandó feladni a gazdaságpolitikáját, ezt az országot csődbe vivő gazdaságpolitikáját, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy ennek egyik legfontosabb oka és előidézője annak a személyi jövedelemadó-rendszernek a változtatása, amit a kormány bevezetett, és aminek az a lényege, hogy akik minél többet keresnek, azok minél kevesebbet adózzanak a korábbihoz képest, akik pedig a legkevesebbet keresnek, azoknak az adóterhét mérsékeljük, ezért cserébe a kisvállalkozások bérkötelezettségeit megnöveljük, ezzel rontva a versenyképességüket. Be kellene látni és be kellene vallani, hogy ez a gazdaságpolitika kudarcot vallott.

Ha nekem nem hisznek, próbáljanak hinni a számoknak. Nemrég hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal az adatait. Ez alapján 1,5 százalékos recesszió, gazdasági visszaesés van jelen pillanatban az országban, és ezekből az adatokból még egy további súlyos következmény is pontosan kiolvasható: nevezetesen, hogy a reálkeresetek csökkentek, nem kicsit, nagyon, 5 százalékkal kevesebbet érnek ma a keresetek - a KSH adataiból kiszámolható módon - az országban, mint egy évvel ezelőtt.

Nos, kormánypárti képviselőtársaim előszeretettel elmúltnyolcéveznek, de a tényeket nem lehet meghamisítani. Rosszabbul élünk, mint egy évvel ezelőtt, és ez nem a szocialista kormányzás Fideszt megelőző nyolcéves tevékenységének a gyümölcse; csak és kizárólag annak a gazdaságpolitikának és társadalompolitikának a következménye, amelyet a Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta folytat.

Sokszor elmondtuk, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy a gazdaságpolitika egyik kulcseleme a hitelesség. Ez most súlyos romokban hever. Azt hittük, hogy azt a hitelességvesztést, amit a kormány 2010-es hatalomra kerülése óta folytat, nehéz - már ha úgy tetszik - felülmúlni, de tévedtünk: ezt a hitelességet még képes volt ez a kormány tovább rombolni. Azért az mégiscsak példa nélküli - akár szereti valaki a bankokat, akár szereti valaki a Bankszövetséget vagy nem -, hogy egy kormány, nevezetesen az Orbán-kormány leüljön tárgyalni velük, azt ígéri, hogy a válságadókat csökkentve 50 százalékkal mérsékli azt a brutális bankadót, amit ők bevezettek, de ehhez képest nem csökkenti ezt az adónemet, hanem mintegy 50 százalékkal növeli. Hát hogyan lehet úgy a gazdasági hitelességet építeni, ha közben Orbán Viktor átveri a Bankszövetséget? De Orbán Viktor nemcsak a Bankszövetséget verte át, hanem az egész országot.

Szeretném képviselőtársaim figyelmébe idézni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök április közepén a közrádió reggeli műsorában azt mondta, hogy nem vetünk ki új adókat, erre semmilyen ok nincs. Alig telt el, hölgyeim és uraim, valamivel több mint egy hónap, és itt most arról tárgyalunk, hogy milyen új adót, adókat terjesztett az Orbán-kormány az Országgyűlés elé. Hogyan lehet egy egész ország szemébe hazudni (Közbeszólás a Fidesz soraiból: És ti mit csináltatok?), és utána egyébként pedig erről egy szót sem mondani?! Itt az Országgyűlésben pedig a kormány képviselőjeként egyetlen árva mondatot nem mondott arról, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke miért változtatott magatartásán azt követően, hogy átverte a Bankszövetséget. Miért verte át az egész országot, amikor azt ígérte alig több mint egy hónappal ezelőtt, hogy nem vetünk ki újabb adókat?

Ehhez még hozzá kell tennem, amit Matolcsy György miniszter úr mondott az egyik interjújában, de lehet, hogy ez egy írása volt. Azt írta, hogy példa nélküli, amit csinálunk itt Európában, mármint az Orbán-kormány. Hát valóban példa nélküli, mert a partnereket, a gazdaság szereplőit, az ország közvéleményét valóban nem veri át egy kormány sem úgy Európában, mint ahogy ezt az Orbán-kormány teszi.

Nézzük, hogy mi ennek a következménye, tisztelt hölgyeim és uraim! Először is az, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben ezeket az adóterheket valójában nem a bankok fogják megfizetni, hanem a teljes hazai népesség, az adófizető állampolgárok széles köre fogja megfizetni.

Hadd mondjam el, hogy azt, hogy mennyire rosszul számol a Fidesz, a Fidesz vezérszónokának hozzászólása is fényesen igazolta, hiszen pár perccel ezelőtt Rogán Antal kiszámolta, hogy ha egy átlagos magyar családban két kereső van, és ők 140 ezer forintot keresnek - nettó keresetről van szó - egy hónapban, és minden terhet a bankok áthárítanának rájuk, akkor ez az 1 ezrelékes adóteher összesen egy hónapban 280 forintot tenne ki mindössze. Hogy lehet ilyen dilettáns módon számolni, hölgyeim és uraim? Ez a szám csak és kizárólag abban az esetben lenne igaz, ha egyszer fizetnének ők adót, amikor a fizetésüket megkapják, mert nekik a cégük átutalta. Azt az egyszeri műveletet terheli 280 forint adó összesen, na de ez a család feltételezhetően utána fog vásárolni, pénzt vesz ki a bankomatokból, bankkártyával fizet, csekken befizet, urambocsá', átutalja kötelezettségteljesítéseit másoknak, valamennyi esetben az utalások után újabb és újabb adóterhek jelentkeznek. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Ez teljesen világos a törvényjavaslat szövegéből. Hogyan lehet azt állítani, hogy egy családra csak egyszer fogják áthárítani a terhet, ha egyáltalán áthárítják, akkor, amikor a fizetéseket átutalják?! Egészen elképesztők ezek az érvelések.

Ezt az adót igenis az egész ország meg fogja fizetni, bár Orbán Viktor miniszterelnök azt ígérte, hogy a spekulánsok, az ő szavaival a svihákok fogják ezt az adót megfizetni valójában, de nem erről van szó. Ezt az adót nem vagy legalábbis nemcsak a svihákok fogják megfizetni, hanem mindenki, még az a nyugdíjas is, aki egy sárga csekken a gázszámláját befizeti a szolgáltató cégnek. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból. - Köztük: Ne hazudj!) Bizony-bizony!

Elnök Úr! Szeretném megkérni, hogy tegyen rendet a Fidesz padsoraiban, mert nem bírják az igazságot elviselni.

ELNÖK: Képviselő Úr! Vezérszónoki felszólalás van, nem kívánom megszakítani. Jelezni szeretném, hogy sajnos mindkét oldalon tapasztalható. Azt kérem, hogy minkét oldalon fejezzük be, és akkor nyugodtan tudjuk folytatni. Ezt beszámítom az időkeretbe.

BURÁNY SÁNDOR, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Nos, végül, de elsősorban: azt kérdezte tőlünk a Fidesz vezérszónoka, hogy oké, rendben van, mit nem akarunk, mit bírálunk, de akkor mégis mit csinálnánk. Nos, ha eddig nem hallotta volna a Fidesz, hogy miket javaslunk, akkor most röviden összefoglalnám.

Legelőször is megváltoztatnánk azt a személyi jövedelemadó-törvényt, amelyet önök vezettek be. Ennek a személyi jövedelemadó-változtatásnak ugyanis, amit önök bevezettek, az volt a lényege, hogy az az átlagos keresetű ember, aki Rogán Antal szavaival 140 ezer forintot keres egy hónapban, többet fizet adóban, mint korábban a szocialista kormányok idején fizetett, illetve mindenki, aki 140 ezer forintnál kevesebbet keres az országban, az több adót fizet az Orbán-kormány alatt, mint amit fizetett a szocialista kormányok adórendszerében. Igaz, cserébe mindenki, aki jól keres, lényegesen kisebb adót fizet az országban, és minden személyeskedés nélkül itt hadd mondjam azt, hogy mindazok az országgyűlési álláshalmozók, akik például bizottsági elnökök, polgármesterek és egy személyben nem egyszerűen csak országgyűlési képviselők, azok bizony az elmúlt másfél-két évben a saját döntéseik alapján havi több százezer forint adókedvezményben is részesülhettek ahhoz képest, amennyi adót ez a jövedelmű réteg a szocialista kormányok alatt fizetett. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Demagógia!)

(15.30)

Ez az adórendszer-változtatás, amit mi javaslunk, visszaállítani a társadalmilag igazságos, többkulcsos adórendszert, ez túl azon, hogy megfordítaná, a feje tetejéről a talpára állítaná a Fidesz mostani társadalomfelfogását, azok adóznának kevesebbet, akik kevesebbet keresnek, és azok adóznának többet, akik többet keresnek. Ez ráadásul 500 milliárd forinttal, alsó hangon 500 milliárd forinttal növelné a költségvetés bevételeit, mindazokra a brutális megszorításokra, amelyekre önök most kényszerítik az országot, azokra jórészt nem lenne szükség. Ez a mi ajánlatunk az országnak, hölgyeim és uraim, ha már kérdezték.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  178 - 180  Következő    Ülésnap adatai