Készült: 2019.12.06.21:41:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

193. ülésnap (2012.05.22.), 158. felszólalás
Felszólaló Dr. Dancsó József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Költségvetési bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DANCSÓ JÓZSEF, a számvevőszéki és költségvetési bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A számvevőszéki és költségvetési bizottság a tegnapi nap folyamán tárgyalta meg a tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslatot, és mivel túl nagy vita nem alakult ki, ezért úgy gondolom, hogy hosszasan nem is lehet beszámolni ebből kifolyólag az ott elhangzottakról.

Egy elemet mindenképpen érdemes kiemelni, mégpedig az arról szól, és a bizottsági ülésen ez volt talán a legfontosabb téma e kapcsán, hogy jelentős módosulás következik be ezen adótípus bevezetésével, hiszen míg eddig az Európai Unió azt kifogásolta, hogy egyszeri bevételek jellemezték a magyar költségvetés válságadóit, többek között a bankadó vonatkozásában, amely kivezetésre kerül a Bankszövetséggel történt megállapodás alapján, ez az új tranzakciós illeték egy hosszú távú, fenntartható, a strukturális hiány szempontjából is mindenképpen akceptálható és elfogadható bevételi forrását jelenti a költségvetésnek, ez pedig lényeges előrelépés vagy elmozdulás az Európai Unió eddigi álláspontjához képest.

Ebből kifolyólag sokkal inkább tarthatóvá válik az a hiánycél, amit vállalt az ország, úgymond az a strukturális hiány, amit folyamatosan néznek Brüsszelben, és gyakorlatilag a Nemzetgazdasági Minisztériumnak is egyik fontos hiánymutató száma. Ez a két megítélés ezen típusú bevételi forrás révén közeledni fog, sőt valószínűleg egybe is fog esni. Ebből kifolyólag pedig úgy gondolom, hogy lényeges előrelépést tudunk tenni a túlzottdeficit-eljárás alól való mentesítésben. Ezzel kapcsolatosan pedig nyilván az ország megítélése, kockázati felárai és minden olyan adósságot finanszírozó kiadás csökkenhetnek, ami a költségvetés helyzetét javítani fogja.

Mindezek alapján a bizottságunk 19 támogató szavazattal általános vitára alkalmasnak találta ezen törvényjavaslatot. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai