Készült: 2020.10.21.09:13:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

193. ülésnap (2012.05.22.), 152. felszólalás
Felszólaló Balázs József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:53


Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALÁZS JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót. Azt gondoltam, már nem kerül rám a sor, hiszen olyan sok téma felvetődött.

Az ellenzék részéről a törvénytervezetet az a kritika érte, hogy újból ötletelés van. Én azt gondolom, nem ötletelés van, hanem az elmúlt fél évben született különböző változások átvezetése, a gyakorlati tapasztalatok, az EU-s jogharmonizációs elvárások teljesítése vagy olyan ágazati szabályozások átvezetése a pénzügyi, adójogszabályokon, amelyek életszerűek és szükségszerűek a gazdaság mindennapi működéséhez. Hadd emeljek ki néhány fontos momentumot, amelyeket nagyon jónak tartok. Azt gondolom, hogy nem olyan régen elfogadtuk a szociális szövetkezetek működését, hogy itt az adótörvénnyel azt a harmóniát teremtsük meg, hogy akik személyesen közreműködnek a szociális szövetkezetekben, azok adó- és járulékmentesen tudnak az ott termelt termékekből juttatást kapni, amely bizonyos térségekben, bizonyos településeken szerintem elsőrendű és nagyon fontos feladatunk, hogy az ilyen embereken, akik erre rászorulnak, segíteni tudjunk.

De én ugyanolyan fontosnak tartom, hogy a kormány és a Bankszövetség között létrejött megállapodás, amelyet minden politikai erő üdvözölt, azt gondolom, ebben a törvénytervezetben nem szerepel más, mint ennek a végrehajtása. Gondoljunk csak arra, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások, amennyiben a bankok növelik az önerőhiteleiket, az előfinanszírozás-hitelüket, akkor a bankadóból csökkenthetik. De itt szerepel az a tény is, hogy a különböző támogatások, amelyeket a devizahitel árfolyamgátrendszerében kapnak a különböző adósok, a bankok számára leírhatók - pontosítva most már - az adóalapjukból.

(14.20)

De ugyanolyan fontosnak tartom azt is - és ebben sok vita volt itt -, hogy bővül az energiaellátók körének a különadója, az úgynevezett Robin Hood-adó, és bekerülnek a közműszolgáltatók. Engedjék meg, hogy mondjak egy példát. Ha egy olyan energiaellátó cégre, amely az elmúlt években évente 10 és 20 milliárd forint közötti profitot vitt ki az országból, egy különadót hozunk létre, az az országon belül van, tehát nem kell sajnálni az ilyen cégeket. Szerintem ez egy szerencsés és helyes szabályozás.

De mindazok az adózás rendjéről szóló szabályozások, amelyek pontosítják az adóregisztrációs eljárást, a vevő adószámának a feltüntetését vagy a csődeljárásban bizonyos pontosításokat tesznek, mind-mind szükségesek ahhoz, hogy az elmúlt fél évben történt gyakorlati tapasztalatok átvezetődjenek az adójogszabályokon, és bizonyos eljárások egyszerűbbé és rendezettebbé váljanak. A törvény az adózás rendjét, az adózás módját életszerűen, az élet változásait és a különböző kormányzati elképzeléseket követve helyes és jó irányba tereli, maguk a változások szükségszerűek, és szerintem támogatni is kell ezeket a változtatásokat.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai