Készült: 2019.12.07.23:06:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

193. ülésnap (2012.05.22.), 138. felszólalás
Felszólaló Babák Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Vágó Képviselő Úr! Tessék mondani, mi változott azért, mert Merkel asszonynak és a franciáknak megváltozott a véleménye, hogy nem a megszorításpolitikát ajánlják a nehéz helyzetben lévő, pénzszivattyúval kiszivattyúzott országok vonatkozásában? Mert ők eddig sem tették ezt, csak nekünk ajánlották. Egyébként az Orbán-kormány, ahogy kormányra került, azt mondta, hogy nem az embereket fogja sarokba szorítani, hanem igyekszik lehetőséget adni, és azokat kezdte el szorongatni, akik eddig szivattyúzták a pénzt, és magas jövedelműek voltak: bankok, különböző multinacionális cégek és ehhez hasonlók. Ebben önök minket nem támogattak; akkor tessék nekem megmondani, hogy miért kérjek öntől bocsánatot abban, hogy önök nem nemzeti érdeket képviselnek.

Úgy gondolom tehát, hogy az ideológiákkal nagy baj van, és vigyázni kell azzal, amit korábban is ránk erőltettek 20-30-50 éven keresztül. Józan paraszti észnél több nem kell, és akkor minden rendben fog menni ebben az országban, és őszintén kell beszélni, össze kell fogni a bajból való kilábalás érdekében. Összefogás, őszinteség és nem ideológiák, hanem józan paraszti ész: ezt követi az Orbán-kormány, én úgy gondolom, csak ez nem tetszik sok országnak és sok hatalomnak, sőt tőketulajdonosnak, sőt a pénzszivattyúknak sem tetszik. Ez a konfrontáció tárgya jelenleg, ezért vagyunk mindenhol a szőnyeg szélén. Bocsánat, de én úgy gondolom, hogy néha van, amikor ezt fel kell tudni vállalni. Az Orbán-kormány felvállalta ezeket a konfliktusokat, de vannak dolgok, amiben kiszolgáltatottak vagyunk, hiszen ha pénzt kérünk - mert pénz kell mindenhez, többek között a fizetési kötelezettségekhez is -, akkor sajnos előfordul, hogy olyan törvényt is módosítani kell, ami igazából nem lenne szándékunkban.

Úgy gondolom tehát, hogy a stratégiaváltás nem hoz semmi hasznot se Görögországnak, se Spanyolországnak, sok egyéb másnak, mert, mélyen tisztelt hölgyeim és uraim, eladósodott országokról van szó, óriási munkanélküliséggel, iszonyú magas költségvetési hiányokkal és államadóssággal, úgyhogy ebből stratégiaváltoztatás, mert két kormányfő ezt kijelenti, akár az Unió Barrosója, ebből túl sok minden nem lesz. Hölgyek, urak, az biztos, hogy megszorításból csak lefele megyünk, ezért ügyelni kell arra, hogy a gazdaságot próbáljuk élénkíteni. Nehéz megtalálni a lehetőségeket.

Köszönöm szépen, elnök úr.
Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai