Készült: 2019.12.06.19:27:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

193. ülésnap (2012.05.22.), 12. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 1:28


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Amit képviselő asszony elmondott, az kerek volt és egész. Annyit fűznék csak hozzá, hogy a Székely himnusz, annak a szövege, a dallama, érzésvilága 40 évig tiltott volt, és talán ez adta meg az igazi értékét. Sokak számára az jelentette Magyarországon a szabadságot, az jelentette a demokráciát szimbolikusan is, hogy ez a dal újra elhangozhatott, újra mindenki szabadon énekelhette, senki sem érzett mögötte semmifajta kirekesztést, csupán egy nemzet összetartozását, a magyar-magyar összetartozást. Nem szól ez senki ellen, nem szól ez a jövőben bármelyik nemzetnek bármilyen szándéka vagy egysége ellen, csupán a magyar nemzet összetartozását hivatott kifejezni; székelyekét és magyarokét, hiszen egy tőről fakadtunk, egy nemzet vagyunk. Éppen ezért ez valamelyest itt Magyarországon sokaknak a szabadság dala.

Ezért is fontos, hogy valóban - ahogy ön is említette - ezen az újratemetésen miniszterelnök-helyettes úr képviseli ma délután 2 órakor Szegeden, a Belvárosi temetőben a magyar kormányt, hiszen a Székely himnusznak nemcsak ott, ezen a mai megemlékezésen nemcsak különböző társaságok, klubok vagy pártok megemlékezésein, de itt, a Magyar Országgyűlésben is helye van.

Köszönöm szépen a felszólalását, és köszönöm szépen azt, hogy a Székely himnusznak méltó helyet biztosítottunk itt az Országgyűlésben is.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok és a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai