Készült: 2020.06.07.05:53:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

200. ülésnap (2009.03.30.), 66. felszólalás
Felszólaló Kuzma László (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:51


Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KUZMA LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Államtitkár Úr! A szakképzéssel foglalkozó vállalkozások, amelyek gyakorlati képzőhelyek is, egy része a Szakképzési Alappal szemben visszaigénylő pozícióban van, mert a havi szakképzési hozzájárulás összege kevesebb a szakképzési törvényben rögzített elszámolható és visszaigényelhető költségeiknél. Egyéb feltétel szerint pedig havi visszaigénylőknek számítanak, mert ez egyéb jogszabályokban van rendezve, hogy kik azok, akik ebbe a körbe tartozhatnak, és ők ezt szeretnék választani.

A visszaigénylés szempontjából vannak havi, negyedéves és éves visszaigénylők. A mikro- és kisvállalkozások, amelyeknél alacsony a foglalkoztatotti létszám, de magas a tanulólétszám, általában havi visszaigénylők. A február havi visszaigénylés összegének a korábbi rendszer szerint február 15-20. között meg kellett volna érkezni a vállalkozásokhoz. A vállalkozások érdeklődésükre az NSZFI által azt a tájékoztatást kapták, hogy a februári visszaigénylés összege április elejére várható.

A visszaigényelt összeget teljes mértékben a vállalkozások előlegezik meg, hiszen ezt költségeik fedezetére használják fel, ahol tanulóképzés folyik. Miért, van-e törvényi alapja? Miből finanszírozzák az állam helyett a szakképzés költségeit ezek a kis- és közepes vállalkozások, amelyek képzőhelyek e tekintetben? Várom segítőkész válaszát. (Taps a KDNP és a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai