Készült: 2020.05.30.02:10:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

200. ülésnap (2009.03.30.), 44. felszólalás
Felszólaló Kuzma László (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:48


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KUZMA LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az állami tulajdonú MVM Zrt. által birtokolt Paksi Atomerőmű 2009. március 23-ai közgyűlése felmentette tisztségéből gyakorlatilag a teljes vezérkart. A közgyűlés nemcsak a vezérigazgatót, hanem a felügyelőbizottság és az igazgatóság több tagját is lecserélte. A hír nem csupán elgondolkodtató, hanem fényt derít egyes egy évvel ezelőtti homályos ügyletekre, hiszen a felmentett igazgatósági tagok között volt az a Kocsis István, aki tavaly márciusig az MVM vezérigazgatója volt. Akkori menesztése körül igen sűrű ködfátyol lebegett, amely most szállt fel, talán nem is teljesen.

Mint arról az egyik internetes hírportálról értesülhettünk, Kocsis vezérigazgatóságának utolsó időszakában, 2008 első negyedévéig több tíz milliárd forintnyi aggályos pénzmozgás történt a Magyar Villamos Művek Zrt.-nél. Az ismert aggályos tranzakciókhoz kapcsolódó szerződések 2006-2007-ben és 2008 első negyedévében születtek. Csak néhány ügylet 2006 őszétől:

A Nád MPS-H Kft. projektben milliárdos nagyságrendű pénz maradt, amelyet a Paksi Atomerőmű közbeiktatásával finanszíroztak a bécsi Meinl Bankon keresztül. Aztán egy kétes ügylet folyományaként az Aquifex Limited nevű cég, úgy tűnik, 1,8 milliárd forintot húzott ki az állami tulajdonú cég zsebéből. Egy zavaros horvátországi üdülőbérleti ügylet eredményeképpen 3,5 millió eurója után futhat az MVM, ami mai áron több mint 1 milliárd forint. Végül a kölcsönszerződés a Kapolyi László közreműködésével alapított Kárpát Energo projektcéggel.

Ez nagyon sok pénz, ahhoz meg különösen, hogy ismeretlen úton bolyongjon, vagy ismeretlen helyen landoljon. Vajon hány lélegeztetőgépre jutott volna belőle? Meg sem merem becsülni.

Tisztelt Miniszter Úr! A jogi lépések máris elkéstek. Komoly felelősség terheli nemcsak az MVM volt vezetését, hanem annak felügyeleti szerveit is, hiszen egy felügyelőbizottságnak nemcsak a gazdasági év zárásakor van feladata, hanem folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a rábízott cég gazdálkodását. Itt már csak az ügyészségnek van vizsgálati kompetenciája, a felügyeleti szervek ezt ezúttal eljátszották.

Miniszter Úr! Hogy lehet, hogy ezek után a volt vezérigazgató nem bírósági tárgyalóteremben, hanem a BKV vezérigazgatói székében, valamint a Paksi Atomerőmű igazgatótanácsában találta magát? Kezdeményez-e felelősségre vonást az MVM apparátusában és felügyeleti szerveinél?

Várom válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai