Készült: 2020.05.25.20:51:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2009.11.11.), 54. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy Kálmán (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY KÁLMÁN (KDNP): Én is úgy gondolom, hogy a nemzetközi példákkal azért kell vigyázni, mert az Amerikai Egyesült Államokban az egészségügy átalakítására Obama elnök hatalmas beruházást szavaztatott meg a kongresszussal. A másik dolog pedig az, hogy mi igazat mondtunk a választóknak, csak a választók megértették azt, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj része egy olyanfajta egészségpolitikának, amelyik velük akarja kiegyensúlyozni azt a hiányt, ami a költségvetésben keletkezett. Ez az elmúlt időszak több száz millió forintra rúgott, akármelyik orvosi, közgazdász-, irodalmi folyóiratot megnézünk, ezeket a többségükben mindenki elismerte.

Nyilvánvaló, hogyha egy év úgy kezdődik a kórház-finanszírozásban, hogy egy finanszírozási egységet 150 ezer forinttal finanszíroznak, majd négy hónap után ennek a 70 százalékát adják, és a 70 százalék feletti részt pedig fokozatosan csökkenő mértékben, és az a fokozatosan csökkenő mérték eljut odáig, hogy egy finanszírozási egység 13 ezer forintra csökken le augusztusban, akkor el lehet képzelni azt, hogy a kórházak, a betegellátó egységek erre milyen választ tudnak adni.

(10.30)

Már eleve abszurdnak és gondolkodásban is logikátlannak tűnik, hogy az év elején sokkal több pénzt osztok ki, amikor év végén rendszerint a költségvetés úgy könyveli el, hogy az egészségügyi kasszában hiány szokott keletkezni, és azt valamilyen formában be kell pótolni. Önök visszaadták egy egész kis hányadát ennek a hiánynak, és ezért diadalünnepet kell ülni. Azt gondolom, hogy a magyar egészségügy jelenleg sokkal többet érdemel.

Köszönöm. (Szórványos taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai