Készült: 2020.05.29.19:41:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

234. ülésnap (2009.10.20.), 218. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy Kálmán (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:28


Felszólalások:  Előző  218  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY KÁLMÁN (KDNP): Az előző vitát hallgatva, tisztelt képviselő urak, tiszta szívvel állok önök elé, ugyanis én is benyújtottam módosító javaslatokat, és ezek közül kiemelném azt, hogy az Önkormányzati Minisztériumnak a büdzséjét szeretném megnövelni a miniszterelnökség terhére, éspedig Miskolc város érdekében. Ugyanis Miskolc város szocialista körökben egy kiválóan működő, ragyogó város; ezt ugyan egy Moldova György nevű, viszonylag ismert író - aki jobboldali kötődésekkel nem vádolható - erősen cáfolja. De a lényeg az, hogy Miskolc város körülbelül olyan, mint amikor egy látványpékséget rendeznek be valahol, egy nagy piacnak a közepén, a szélén pedig a lehető legrongyosabb sátrak vannak. Vagyis gyakorlatilag a városnak a közepére csinálnak valamit, ami egyébként a városnak csak kiadásokat jelent, hiszen a városnak az adóssága már jóval 30 milliárd forint fölött van, azonban a város széle töredezik le a városról. Miskolc még ráadásul nem úgy alakult ki, hogy volt egy egységes város, amely folyamatosan nagyobbodott, hanem úgy alakult ki, hogy különböző városrészek csatlakoztak hozzá, például egy Görömböly nevű városrész a lehető legkésőbb, 1950-ben, egy Hejőcsaba nevezetű városrész 1919-ben. Most ezek a városrészek gyakorlatilag mennek tönkre.

Ezekhez a városrészekhez tartozik Miskolc-Tapolcafürdő is. Miskolc-Tapolcafürdő megpróbált ellenállni a polgármesternek, mindenféle politikai nyomás nélkül két alkalommal önállóvá akart válni. Nem azért, mert az ott élők nem Miskolc-tudatúak, szó sincsen róla; azért, mert olyan mértékben elhanyagolták, hogy egy európai hírű fürdő, ahol óriási tömegek fordultak meg, gyakorlatilag teljes mértékben leromlott, olyannyira, hogy a fürdőnek a területén a városi önkormányzat parkolóhelyet rendezett be. Tehát autók parkolnak ott, ahol régen emberek fürödtek. Ezzel az idegenforgalomból Miskolctapolca gyakorlatilag kiírta magát. Olyan hely írta ki ezzel magát, ahol a strandon néha háromezer ember volt.

Volt két népszavazás. Az egyik eredménytelen volt, a másik eredményes volt, éspedig úgy döntött Miskolctapolca, hogy különválik Miskolctól. Ezután volt egy bírósági eljárás, amely bírósági eljárás azért, mert egy önkormányzati képviselőt nem kérdeztek meg, érvénytelenítette a népszavazás eredményét, amelyen Miskolctapolca teljes közönsége egyértelműen amellett döntött, hogy Miskolctapolcán strandfürdő létesüljön, és ehhez az szükséges, hogy a várostól Miskolctapolca különváljon. Ennyi volt az egész, nem is akartak mást az emberek. Lehet, hogy az utcák rosszak, meg hogy ismételten elmegy a közvilágítás, meg van egy csomó egyéb jellegű probléma, de alapvetően a legnagyobb baj az volt, hogy egy hatalmas területű strand ott tátong teljesen kopáran.

(13.40)

Ezért egy 1 milliárd forintos módosító javaslatot nyújtottam be, és kérem a lehetőséget és szocialista képviselőtársaimat és Káli urat és a többieket, hogy gondolkozzanak, és ne csak a zöld nyíl építésében gondolkozzanak, ami átmenetileg keresztül fogja vinni a városon a villamost, és akkor csodálatos lesz minden, nagyon jó, hanem azon is gondolkozzanak néha, hogy a város szélén is élnek emberek.

A másik, ugyancsak módosító javaslatom, amely hasonlóan az Önkormányzati Minisztérium keretét próbálja megnövelni, ez a középmagas épületek tűzbiztonságának növelése. Tudniuk kell, hogy a középmagas épületek az ötemeletes épületeknél kezdődnek. Azt is tudniuk kell, hogy az úgynevezett panelprogram, amely a városban, Miskolcon nagyon sok ház felújítását eredményezte az utóbbi időben, némi megtorpanást szenvedett azért, mert egy tízemeletes ház hatodik emeletén egy lakás kigyulladt, és a hetedik emeleten három ember meghalt.

Mindez még megrendülést sem keltett szocialista körökben. A dolgon úgy léptek át, hogy két hét múlva tűzijátékot rendeztek az előtt a ház előtt, ahol volt ez a borzasztó sajnálatos baleset. És amikor megnéztük az épületet, akkor az a benyomásunk támadt, amit később a szakértői vélemények egyértelműen vagy bizonyos mértékig - talán így, hogy pontosabban fogalmazzak - megerősített, hogy a tűz nemcsak az úgynevezett felfelé menő, levegőztető nyílásokon, hanem a falon is terjedt. Ott, ahol gyakorlatilag ezt a műanyag burkolatot megcsinálták; ez a ragasztóanyag hiányossága vagy a szigetelőanyag hiányossága miatt volt.

Azt gondoltuk, hogy ezek után, miután ilyen szomorú halálesetek történtek ebben a városban, igazságos, hogy egy olyan területen, ahol sorban vannak emeletes házak, mint a Miskolc-Avas városrész, az nem létezik, hogy egy akkora városrésznek, mint Eger - mert annyi ember él benne, mint Egerben; ott állnak sorba a panelházak, sorban csinálják a lakóházak szigetelését -, ne legyen tisztességes tűzvédelme! Éppen ezért 800 millió forintos költség átcsoportosítását kértük arra, hogy a lakások egyéni tűzbiztonságát fokozni tudjuk.

Azt gondolom, hogy ha van még erkölcs, egy minimális, és ha még gondolkozunk azokban az emberekben, akik ott vannak - szegények és kiszolgáltatottak, akik nem tudják kifizetni azokat a pénzeket, amelyek a lakásfelújítással kapcsolatosak -, akkor ezeket a kormányzatnak a következő évben realizálni kell.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  218  Következő    Ülésnap adatai