Készült: 2021.05.08.20:35:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

268. ülésnap, 60. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás külgazdasági és külügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:13

Felszólalások:  <<  60  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az ENSZ e New York-i deklarációban úgy döntött, hogy globális migrációs csomagot és globális menekültügyi csomagot dolgoz ki, amelynek első olvasatát február 5-én ismertették a tagországokkal, és a szándékok szerint az idei esztendőben, kormányközi konferenciák sorozatát követően decemberben kerül sor ennek a globális csomagnak az elfogadására. Ha valaki végigolvassa az első előterjesztést, világosan látja, hogy egy szélsőségesen bevándorláspárti dokumentum született, amely híján van mindenfajta kiegyensúlyozottságnak, és amely jól láthatóan figyelmen kívül hagy minden olyan tényt és tapasztalatot, amelyet az elmúlt két, két és fél esztendőben gyűjtöttünk itt Európában.Hogyha a dokumentumot készítő ENSZ-alkalmazottak figyelembe vették volna, hogy az elmúlt két és fél esztendőben Európában 27 olyan terrorcselekményt követtek el, amelyek elkövetői migrációs hátterű személyek voltak, ha figyelembe vették volna, hogy ezen terrorcselekmények nyomán 330-an vesztették életüket és 1300-an megsérültek, akkor valószínűleg nem írtak volna össze ilyen dolgokat, mint amilyenek megtalálhatók ebben a dokumentumban.

Mi az alapálláspontját is vitatjuk az ENSZ globális migrációs csomagjának, amely alapállítás úgy szól, hogy a migráció a jólét, az innováció és a fenntartható fejlődés forrása lehet. Na, ezzel mi egyáltalán nem értünk egyet. Szerintünk a migráció rossz, a migráció veszélyt hoz Európára és veszélyt hoz az európai nemzetekre. Ez a dokumentum azt írja, hogy elkötelezzük magunkat a biztonságos, szabályozott és rendezett migráció elősegítése és biztosítása mellett, mert ez mindenkinek kedvező. A mi álláspontunk szerint nem. Ez nem kedvező mindenkinek, senkinek sem kedvező, ezért a migrációt nemhogy ösztönözni kell, hanem a migrációt végre meg kell állítani. Tehát amíg az ENSZ azt gondolja ebben a dokumentumában, hogy a migráció jó és megállíthatatlan, mi azt gondoljuk, hogy a migráció rossz, veszélyes és nemhogy megállítható, hanem meg is kell állítani, és hogy a migrációs folyamatok megállíthatók még akkor is, ha tömegesek. Ezt Magyarország bebizonyította azzal, hogy a visegrádi országok segítségének köszönhetően Magyarország déli határánál meg tudtuk állítani a korábbi százezres nagyságrendű, agresszív bevándorlótömeget.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az ENSZ dokumentuma azt is írja, hogy tartózkodnunk kell a migránsok visszafordításától a tengeren és a szárazföldön, és ehelyett a befogadókapacitásokat kell növelni. Ez egészen elképesztő, ez egy elképesztően szélsőségesen bevándorláspárti megnyilatkozás. Magyarország ennek homlokegyenest az ellenkezőjét gondolja, a magyar emberek biztonságának szempontjából ezt a mondatot, ezt az egész gondolatvilágot a lehető leghatározottabban vissza kell utasítanunk. És mi azt gondoljuk, hogy egy ország addig ország, amíg meg tudja védeni a saját határait. Ilyenfajta önfeladásra vonatkozó előterjesztést, felszólítást a lehető leghatározottabban visszautasítunk, azt semmilyen körülmények között nem fogjuk végrehajtani.

Tisztelt Képviselő Úr! Ön előtt is ismert, hogy a magyar kormány mérlegelte egy ideig, hogy esetleg az Egyesült Államokhoz hasonlóan kilépjen ebből a tárgyalási folyamatból, végül úgy döntöttünk a visegrádi és közép-európai országokkal történt konzultációkat követően, hogy maradunk a tárgyalási folyamatban. Elkészítjük a magunk javaslatát, amely homlokegyenest ellentétes az ENSZ előterjesztésével, és megpróbáljuk elérni, hogy egy biztonsági szempontoknak megfelelő megállapodás jöjjön létre a végén ahelyett, hogy a migrációt ösztönözzük. A migrációt meg kell állítani! Köszönöm szépen a kérdését, köszönöm a türelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Felszólalások:  <<  60  >>    Ülésnap adatai