Készült: 2020.04.03.07:34:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

268. ülésnap (2018.02.19.), 180. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  180  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az is talán beszédes, hogy az LMP-ben a fél frakcióra szükség van ahhoz, hogy elhangozzék egy oktatási kérdés, hiszen annyira tartják fontosnak, hogy az első benyújtó átadja a másodiknak, a második sem jön be az ülésre, hanem az elhangzás előtt pár perccel egy harmadik embert kérnek meg, hogy olvassa fel a kérdést. Ebből is látszik, hogy miként kezelik valójában az LMP-ben az oktatásügy kérdését. Szeretném pár ténybeli tévedésére  bízom benne, hogy nem csúsztatás, hanem tévedés  ráirányítani a figyelmet. Nem 48 ezer volt a bölcsődei férőhelyek száma, hanem 39 935. Az önök szakértői ehhez hozzáadtak olyan számokat, amelyek nem tartoznak az alapvető bölcsődei intézményi férőhelyszámhoz. Ehhez képest, a 39 935-höz képest van most már 46 760, tehát itt egy érezhető emelkedésről beszélhetünk. Ahogy ön is mondta, a kormányzatnak százmilliárdos nagyságrendű támogatás áll rendelkezésére, hogy tovább növelje a bölcsődei és óvodai férőhelyeket. Ezt meg is fogjuk tenni. 2010-hez képest 13 ezerrel nőtt a három éven aluli gyermekek elhelyezését biztosító férőhelyek száma. Az idei évben nagyon sok, főleg kisebb településeken nagyon sok újabb és újabb bölcsődéket fognak átadni. Nemcsak a forrásokat többszöröztük meg, nemcsak a forrásokat növeltük, nemcsak a fejlesztési pénzeket csoportosítottuk ide, hanem a jogszabályi környezetet is a családok igényéhez igazítottuk.

(17.00)

Éppen ezért, ha megnézi a nemzetközi felméréseket, Magyarország az első helyek egyikét szerzi meg szinte mindegyikben, ahol a 6 éves kor alatti gyermekek napközbeni felügyeletét vizsgálják, hiszen nálunk 95,3 százalékos az óvodai nevelésben részt vevő gyermekek száma, ami pontosan azért fontos, mert ezzel tudjuk a későbbi különbségeket megelőzni.

A diplomásokra pedig engedje meg, hogy annyit elmondjak még önnek, hogy amikor átvettük a kormányzás lehetőségét, a lakosság 19 százalékának volt diplomája, most 22,8 százaléknak van. Ehhez nagyon sok minden járult hozzá (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ezeket majd talán legközelebb mondom el önnek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  180  Következő    Ülésnap adatai