Készült: 2020.08.11.04:38:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

268. ülésnap, 180. felszólalás
Felszólaló Pál Béla (MSZP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:06

Felszólalások:  <<  180  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁL BÉLA, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Úr! A területfejlesztési szempontból kedvezményezett térség lehatárolását ’96-ban a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló törvény írta elő, mint ahogy ez ön által is ismert. Bizonyára azt is tudja képviselő úr, hogy a feladatokhoz képest minden kormányzati ciklusban szűkösek azok a támogatási előirányzatok, amelyek felhasználása közvetlenül kötődik a kedvezményezettséghez. A támogatások elaprózódásának megakadályozása érdekében éppen ezért a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló törvény elfogadása óta, például 2001-ben is, egy országgyűlési határozat fogalmazta meg azt a felső határt, miszerint az ország lakónépességének egyharmada, ahová a kedvezményezett térségek bekerülhetnek.

 

(17.10)

Annyiban hadd pontosítsam a képviselő úr hozzászólását, hogy a kistérségek egymáshoz való viszonyát a kollégáink figyelemmel kísérik folyamatosan, így tehát a rendelkezésre álló területi statisztikai adatok alapján nemcsak a 2001-es, hanem a 2002-es, 2003-as és 2004. évi munkanélküliséget is figyelembe véve végzik el azokat a próbaszámításokat, amelyek alapján majd 2006 második felében döntés születik arról, hogy a bonyhádi kistérség szerepelhet-e a kedvezményezett kistérség kategóriában.

Az is ismert a képviselő úr számára, hogy a kistérségek lehatárolási feltételeinek meghatározása mellett a törvény szerint az Országgyűlés a területfejlesztési támogatások elveiről és a közvetlen területfejlesztési támogatások decentralizálásának elveiről is dönt. Erre a második nemzeti fejlesztési terv elfogadása után lehet majd sort keríteni.

A konkrét kérdésére, hogy az új besorolásra mikor kerül sor, a válaszom az, hogy 2006 második felében, és a besorolás az akkor, a legutolsó időpontról rendelkezésre álló mutatók alapján fog majd megtörténni a bonyhádi kistérség esetében is.

Köszönöm szépen.

Felszólalások:  <<  180  >>    Ülésnap adatai