Készült: 2020.08.04.16:28:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

268. ülésnap, 178. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:58

Felszólalások:  <<  178  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! 2004-ben a kormány módosította a kistérségi besorolást. Ez a bonyhádi kistérséget hátrányosan érintette, mert a besorolásnál a 2001-2002-es statisztikai adatokat vették figyelembe, miközben 2003-ban a bonyhádi kistérséget könnyűipari és az abból kialakuló foglalkoztatási válság sújtotta a Salamander kivonulása miatt. Ez közel ezer ember munkájának megszűnését jelentette egyik napról a másikra.

A területfejlesztés szempontjából kedvezményezett kistérségi besorolás alapvetően meghatározza a megyei decentralizált keretből, a területi kiegyenlítést szolgáló alapból, valamint a regionális fejlesztési tanácsok döntési jogkörébe tartozó terület- és régiófejlesztési célelőirányzatból az adott kistérségnek adható támogatás mértékét. E támogatási lehetőségek közül kiszorulnak a nem kedvezményezett kistérségek.

2004 májusában 21 polgármestertársammal együtt a miniszter úrnak címzett levélben hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a kistérség a jelenlegi besorolási rendszer miatt nem lesz képes átvészelni a könnyűipari válságot. Egyben kértük a miniszter úr segítségét a Völgység ellehetetlenülésének megakadályozása érdekében. Levelünkre hivatalos válasz nem érkezett. Információnk szerint a kedvezményezetti besorolás 2005-2006-ban megváltozik, eddig azonban az ügyben semmi sem történt.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mikorra várható, hogy a besorolásokat a valós és nem a három-négy évvel ezelőtti állapotoknak megfelelően módosítják?

Várom válaszát. Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzéki padsorokban.)

Felszólalások:  <<  178  >>    Ülésnap adatai