Készült: 2021.01.23.09:36:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

176. ülésnap, 83. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:57

Felszólalások:  <<  83  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Örülök, hogy emlékszik a múlt heti beszélgetésünkre. Köszönöm, hogy ön is belátta, hogy két perc alatt nem lehet hat kérdésre megfelelően válaszolni, ezért örülök, hogy most a következő négy percben csak két kérdésre kell válaszolnom. (Dr. Lamperth Mónika: Csak ügyesen!) Tisztelt Képviselő Úr! (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nyolc év!) Tisztázzuk az alaphelyzetet! Önök a kormányzásuk elmúlt nyolc évében (Derültség az MSZP soraiban. - Közbeszólások az MSZP soraiból: Megvan! Megvan! Mondta!) az ön támogatásával is több mint 250 milliárd forintot vontak ki az egészségügyi rendszerből. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nem igaz!) Az ön támogató szavazatával megszavazták a vizitdíjat, a kórházi napidíjat, a gyógyszerárakat pedig oly mértékben emelték meg, mint azóta sohasem. Ez a helyzet pontos leírása, de beszélgethetünk egy kicsit arról is, hogy ön jó szocialista szokás szerint már megint nem mond igazat. Az ön állításával ellentétben a szocialista kormányok javaslatai egyáltalán nem az egészségügy megújítását szolgálták. Természetes tehát, hogy már akkor is elutasítottuk az önök nemzet- és betegellenes javaslatait. Mi - önökkel ellentétben - nem szavaztuk meg a fizetős egészségügyet és nem szavaztunk a betegterhek növelésére sem.

Tisztelt Képviselő Úr! Nyolc év kormányzás önöknek nem volt elegendő ahhoz, hogy egy megvalósítható egészségügyi programot dolgozzanak ki és hajtsanak végre. Önökkel ellentétben a mi kormányprogramunkban kiemelt szerepe van az egészségügy újjáélesztésének, a Semmelweis-terv pedig megmutatja a helyes irányt. Már másfél éve nyilvános, csak biztosan elkerülte az ön figyelmét.

Tisztelt Képviselő Úr! Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy 2010-re az ágazat a fenntarthatóság peremére sodródott, az egészségügyi intézmények pedig soha nem látott adósságállománnyal küzdöttek. A rendszer átalakítása nagy munka. Magyarország nem engedheti meg magának, hogy még egyszer olyan káosz, felfordulás, csődközeli állapot legyen az egészségügyben, mint a szocialista-liberális kormányok idejében volt.

A megoldás tehát csak a célzott intézkedések hosszan tartó, lépésenként építkező, szakmai konzultáción alapuló folyamataként képzelhető el. Ez zajlik most. Tisztelt Képviselő Úr! Ön azt kérdezi, hogy melyik kórházat fogjuk bezárni. Sokszor elmondtuk már, de az ön kedvéért elismétlem, hogy nem zár be kórház. A legfontosabb célunk, hogy az ország területén mindenki egyenlő eséllyel férjen hozzá a betegségének megfelelő legjobb ellátáshoz a legnagyobb betegbiztonság mellett. Mindennek tehát a betegbiztonság a kulcsa. Ön azt is kérdezi, hogy mekkora létszámleépítésre kell számítani. Ezt is már többször elmondtam itt, e Ház falai között. Nem lesznek elbocsátások a struktúraátalakítás során. Megnyugtatom, orvos, szakápoló, szakszemélyzet ma Magyarországon nem marad munka nélkül. Az lehet, hogy valaki nem az eddigi osztályán fog dolgozni, hanem új feladatot kap. Hangsúlyozom azonban, hogy munkája, megélhetése, állása minden gyógyításban dolgozónak lesz.

A média egy része tavaly decemberben arról cikkezett, hogy az akkor állami kezelésbe került megyei kórházak munkatársai nem fogják megkapni a fizetésüket. Megkapták időben és rendben. Januárban aztán azt írták, hogy baj lesz a februári fizetésekkel. Nem lett, de ezt már nem írták meg.

Ön meg most azt mondja, hogy félniük kell az egészségügyben dolgozóknak. Kérem, ne riogasson. Az egészségügyi dolgozóknak lesz munkájuk ezután is Magyarországon. Bízom benne, hogy ha hétről hétre felteszi a kérdéseit, ahogy ígérte, akkor sikerül majd mindenkit megnyugtatni. Az eheti kérdéseire tehát egyértelmű a válaszom: nem lesznek kórházbezárások, és nem lesznek elbocsátások a struktúraátalakítás során.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Felszólalások:  <<  83  >>    Ülésnap adatai