Készült: 2020.07.08.14:30:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

92. ülésnap (2011.05.17.), 148. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 4:51


Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Tisztelt Ház! Köszönöm mindnyájuknak, hogy részt vettek ebben a vitában, amelynek volt azért egy erős szakmai vonulata is, a politikai adok-kapok mellett, ami valamelyest elkerülhetetlen egy parlamenti vitában. De köszönöm minden párt padsoraiban ülő képviselőtársaimnak, hogy akár rendelkeztek jogi végzettséggel, akár nem, a maguk szakterületéről azért igyekeztek hasznosítható javaslatokat mondani a törvényjavaslathoz.

A mi célunk egyértelműen egyrészről a szigorítás és a nagyobb felderítés lehetősége, másrészről pedig a dereguláció, a törvény egyszerűbbé tétele volt. Ezért lesz itt több tényállásból kevesebb tényállás, ezért lesz az absztrakció szintje magasabb, ezért lesz, bízvást állíthatjuk, jobban értelmezhető a jogszabály. De úgy, ahogy arra képviselőtársaim utaltak, a bírói mérlegelésnek éppen ezért nagyobb lehetősége lesz, de mi nagykorúaknak tartjuk a bírókat, és nem kívánjuk tőlük ezeket a jogosítványokat elvonni. Úgy gondoljuk, hogy pontosan az adott ügyben tudják a legjobban megítélni, hogy milyen úton-módon kívánt valaki a csalás eszközével élni, és jogosulatlanul költségvetési pénzekhez jutni.

A szocialista felszólalások közül csak egyetlenegy dolgot szeretnék mindenképpen visszautasítani. Mintha arra utalt volna az egyik felszólaló, hogy aki nagyon nehéz vagy nehezebb anyagi helyzetben van, annak jobban elnézhető, ha ilyen bűnöző életmódot folytat. Szerintem semmiképpen nem jó válasz az a szegénységre, ha azt mondjuk nekik, hogy nekik jogukban áll akár táppénzcsalást, akár szociális segélyekkel visszaélést elkövetni, és ezért nem büntetjük meg őket. Ezt a részét ugyanúgy következetesen vinni kell, és őket is meg kell büntetni. Nagyon-nagyon rossz irányba vitt az, amit megélhetési bűnözés címszóval Horn Gyula hozott be a közéletbe. Bízom benne, hogy ezt csak félreértettem, és nem gondolták így képviselőtársaim, hogy a bűnözés egy részét el kell néznünk. Valóban, a szegénység ellen föl kell lépnünk, de más eszközökkel. Azért találtam a felszólalásaiban olyan elemeket, amelyek szintén erre utaltak.

A Jobbik javaslataival kapcsolatban, hogy a közpénzek nagyobb körére, tehát ne csak a költségvetési forrásra, hanem másra is kiterjesszük, azt hiszem, ez egy életszerű javaslat. Biztos vagyok benne, hogy lesznek módosító javaslataik a törvényhez, és vagy azon módosító javaslatok körében, vagy majd január 1-jétől egy másik átfogó Btk.-módosítás körében, de szerintem erre figyelemmel kell legyünk. Hiszen valóban, ahogy ön is mondta, vannak olyan cégek, vannak olyan költségvetési intézmények, intézetek, amelyek ugyanúgy közpénzből gazdálkodnak, ott is hasonló éles szemmel kell föllépnünk.

Egyetértek azzal, ami szintén a Jobbik padsoraiból hangzott el, hogy önmagában egy Btk.-módosítás nem elég eszköz, és nem old meg önmagában társadalmi problémákat. De pontosan a megelőző törvényjavaslat vitája vagy a Széll Kálmán-tervvel kapcsolatos egyéb viták mind azt mutatják, hogy a kormányzat minden téren igyekszik a jogosulatlan állami juttatásokkal szemben fellépni, és igyekszik azzal az életmóddal szemben alternatívát is kínálni, akár a közmunkaprogramokban, akár más területen, akár a közszolgálati élet kibővítésében, a közszolgálati egyetemektől az átjárható közszolgálati életpályáig is; azért, hogy pontosan minden téren, minden hangszeren játsszunk, és igyekezzünk egy új, munkára épülő társadalomképet fölvázolni, és az emberek számára, akár vállalkozók, akár munkavállalók, nem lehetetlenné tenni azt, hogy boldogulni tudjanak egy tisztességes világban, hanem igenis megnyitni annak lehetőségét, hogy munkából vagy tisztességes vállalkozásból éljenek.

Ezért az adócsökkentések, akár a társasági adónak az 500 millió forint alatti 10 százalékos adókulcsa, ezért a 16 százalékos csökkentett személyi jövedelemadó, ezért azok az intézkedések, amelyek akár a rokkantnyugdíjasoknál a rokkantság fokát fölülvizsgálják, akár a nem nyugdíjas korúaknál, de a munkavégzésre alkalmas, munkavégzésre képes korúaknál a munka világába való visszavezetést jelzik; amit, közben egyébként megnéztem, az MSZP programja is tartalmazott a 10. oldalon, akárcsak a Jobbiké a 34. vagy az LMP-é a 101. oldalon a saját választási programjában.

(18.10)

Tehát mi egy másfajta társadalomképet szeretnénk felvázolni, amiben fontos, hogy büntetőjogi eszközökkel is éljünk. Úgy gondolom, hogy a célok közösek. Sajnálom, hogy két résztvevőnek is magával a törvényszöveggel kapcsolatban voltak kifogások, de bízom benne, hogy talán sikerül akár a módosító javaslatokkal, akár másként, mások támogatását is megnyernünk, hiszen azért olyan szakmai érvet, hogy ez a felderíthetőséget csökkentené, hogy ez az elítélés szigorát csökkentené, hogy ez a bírósági hatékonyság fokát csökkentené, nem találkoztam ilyen érvekkel, inkább társadalompolitikai érveket hoztak föl képviselőtársaim az ellenzéki padsorokból, de bízom benne, hogy a büntetőjogi érveknek primátusuk lesz, és ennek mentén tudják majd támogatni a részletes vita végén ezt a javaslatot.

Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai