Készült: 2020.07.06.10:15:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

100. ülésnap (2011.06.20.), 4-6. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:17


Felszólalások:  Előző  4 - 6  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Ön az imént arról beszélt, hogy a rendőrök nem léptek föl a homoszexuálisokkal szemben, de felléptek a jobbikosokkal szemben.

Szeretnék önnek felolvasni egy idézetet, aztán majd kiderül, hogy kitől van: A rendőrök akkor, ha meleg férfiakról van szó, azonnal intézkednek, szemben azzal az általános gyakorlattal, hogy ha valamilyen erőszak van egy háztartáson belül, akkor utána csak később orvosolják ezt. Ezt felháborítónak tartotta az önök köztársaságielnök-jelöltje, Morvai Krisztina.

Szintén ugyanő mondta azt: Ami ebben az oviban fantasztikus volt - mesélt egy korábbi élményéről -, a lányom Grace nevű barátnője egyszer csak fölugrott az asztalra, és büszkén kijelentette az egész csoportnak: nekem két mamám van! Ez az óvoda az álmom - mondta a Jobbik köztársaságielnök-jelöltje, pártjának egyik vezetője. (Taps a Fidesz és az LMP soraiban.) A kilencvenes években tollba is mondta, be is nyújtotta mindezt az Alkotmánybíróságnak. Az egyik beadványa indokolásaként hangsúlyozta: jelenlegi büntetőjogunk nem a nemi szabadság védelmét tekinti céljának, hanem az egységes és mindenkire kiterjedő, kötelező nemi erkölcs fenntartását, a férfi és nő kapcsolat konzerválását.

Tisztelt Jobbik-frakció! Úgy látom, hogy önök politikai identitáskeresésben vannak, ezen az úton még nem jutottak el az Omega-pontig, ezt keresik továbbra is. (Novák Előd közbeszól.) Láthattuk ezt már a kampány esetében is, néha a kereszténységet tartották fontosnak, néha különböző neopogány emlékeket idéző rítusokat élesztettek föl (Közbeszólások a Jobbik soraiból.), néha a múlt rendszert ostorozzák, de megtűrik tagjaik sorában a múlt rendszer tisztségviselőit, néha egyetértenek a kormányzatnak a kötelező magánnyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos javaslatával, majd pár hónappal később ostorozzák azt.

(13.10)

Sok szerencsét kívánok az önök politikai identitáskereséséhez, remélem, minél hamarabb megtalálják. (Folyamatos zaj, közbeszólások a Jobbik soraiból.)

A Fidesz-KDNP egyértelművé tette az elmúlt egy évben (Az elnök csenget.), hogy milyen értékrend mellett áll. Szeretnék abból az alaptörvényből...

ELNÖK: A Jobbik már elmondta a napirend előttijét. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.)

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi államtitkár: Szeretnék abból az alaptörvényből idézni, amit önök elutasítottak. Elutasították azt, hogy büszkék vagyunk Szent István királyunkra és arra, hogy hazánkat a keresztény Európa részévé tette. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Nem fogadták önök azt el, hogy elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó erejét. Szintén nem mondtak önök igent arra, hogy együttélésünk legfontosabb kerete a család. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Szintén az L. cikkben szerepel az, hogy férfi és nő között képzelhető el házasság. Önök nem támogatták az alaptörvényt. És szintén a parlament elé kerül hamarosan egy sarkalatos törvény, amely ezt a kérdést rendezi.

Nem támogatták önök azt az alaptörvényt, amely a család és gyermek szót tizenötször idézi az előző nyolc helyett; nem támogatták, amely kétszer hivatkozik a kereszténységre az előző nulla helyett, és nem támogatták azt, amely Istent is idézi a korábbiakkal szemben.

A kormány politikája a családpolitikában egyértelmű. A családi adózás január 1-jétől fogva él Magyarországon. A gyes ismételten 3 évig jár. Az egyházi intézmények finanszírozását a kormányzat az első hónapjában (Szilágyi György közbeszól.) diszkriminációmentessé tette: ugyanannyit kap egy egyházi szociális, oktatási, jóléti intézmény, mint bármilyen más. Az egyházi törvény pedig már a parlament asztalán hever, ha jól emlékszem, a csütörtöki napon kezdjük meg az általános vitáját, ott is egy tisztább, rendezettebb képet kívánunk kialakítani. (Novák Előd: Szombaton mi volt?)

Jól látható tehát, hogy pontosan milyen politikája van ennek a kormányzatnak, bármit is kíván a Jobbik most itt előhozni.

De engedjék meg, hogy bebizonyítsam azt önöknek, hogy sokszor nemzetibb volt a Jobbiknál is a kormányzat előterjesztése, hiszen a Fidesz-KDNP javaslatára lett június 4-e a nemzeti összetartozás napja. (Derültség a Jobbik soraiban.) A kettős állampolgárságot Fidesz-KDNP-s képviselők terjesztették be. Elindultak a határon túli osztálykirándulások, örülünk, hogy önök is támogattak. 1500 új rendőr pedig elkezdett tevékenykedni a közbiztonság megerősítésére, és mint önök is tudják, tízezres nagyságrendben kívánunk rendvédelmi feladatok ellátásába (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Szombaton mi volt? - Az elmúlt 8 évről valamit! - Az elnök csenget.) 40-50 éves, jó szolgálatot végzett volt rendvédelmi dolgozókat hívni.

De engedjék meg, hogy arra is hozzak egy példát, hogy miben volt szociálisan érzékenyebb, mondjuk, az MSZP-nél az elmúlt kormányzat. Hiszen mi az IMF javaslataival szembeszegülve nyugdíjcsökkentés helyett bankadót vezettünk be, pedagógusbér-csökkentés helyett szektorális különadókat vezettünk be, vagy kilakoltatási moratóriummal óvtuk a leginkább nehéz sorsúakat. (Zaj, közbeszólások a Jobbik soraiból, köztük: Mi volt szombaton?)

Az LMP-nél is volt egy zöldebb javaslatunk, amikor a Széchenyi-terv második prioritásává tettük a zöldgazdaság fejlesztését a második legnagyobb támogatási formában, az új alapjogvédelmünk pedig az új alaptörvényben iránymutató, hiszen azt az alapjogi chartát ültette át a magyar alkotmányba, alaptörvénybe (Közbekiáltás a Jobbik soraiból: Új Szijjártó!), amelyet még másik európai ország nem tett meg. (Zaj. - Az elnök csenget.)

Úgy gondolom, hogy mindenkinek sikeres identitáskeresést kívánok, a mi politikánkból a miénk kirajzolódik.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Közbekiáltások a Jobbik soraiból: Halljuk a választ!)
Felszólalások:  Előző  4 - 6  Következő    Ülésnap adatai