Készült: 2020.01.27.03:56:06 Dinamikus lap

A felszólalás szövege:

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
287 175 2013.06.10. 0:09  170-176

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a honvédelmi és rendészeti bizottság támogatását, és kérem a tisztelt Házat, hogy a javaslatot fogadja el.

Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
287 183 2013.06.10. 0:19  180-184

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) Az előterjesztő zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be a javaslathoz. Kérem, hogy ezt a zárószavazás előtti módosítót, illetőleg magát a javaslat egészét támogatni szíveskedjenek.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
288 18 2013.06.11. 3:38  15-18

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Legelőször is szeretném megköszönni azoknak a munkáját, akik az elmúlt napokban, és azoknak is, akik most is a gátakon dolgoznak. Egységben dolgoztak, egységben dolgoznak mindannyian, az önkéntesek, a hivatásos szervek, a vízügy, a katasztrófavédelem, a polgári védelem, a rendőrség, a TEK és a büntetés-végrehajtás dolgozói, egységben az önkormányzatokkal és az önkéntesekkel. Magyarország példát mutatott összefogásból és együttműködésből. Magyarország helytállt.

A rendkívüli időjárás hatására több mint száz éve nem látott árhullám vonul le a Dunán. Több szakértő rámutatott, hogy 1838 óta nem volt ilyen magas a vízállás, 40-43 centivel magasabb volt, mint az eddig tapasztalt legnagyobb mérték. A külföldet sem kímélte az ár. Németországban 55 ezer embert kellett kitelepíteni, többen meghaltak, eltűntek, gátak szakadtak át, városokat öntött el a víz. Tragikus következményekkel járt az árhullám Csehországban is, ott több ember eltűnt, több halálos áldozatot követelt az ár.

Magyarországon a kormány naprakészen figyelte a külföldi eseményeket, felkészültünk a védekezésre. A kormány június 4-én veszélyhelyzetet hirdetett a Duna felső szakaszára. Tegnap itt a tisztelt Házzal elfogadtuk azt a javaslatot, amely a veszélyhelyzetet meghosszabbítja július 19-éig. A miniszterelnök, a honvédelmi miniszter, a katasztrófavédelem főigazgatója a helyszínen, a Belügyminisztérium vezetői pedig a központi irányításban vették ki a részüket az ország védelméből. Örömmel jelenthetem, hogy eddig egyetlen ember sem halt meg és nem tűnt el az árvíz miatt. A mai napig 1565 embert kellett kitelepítenünk, értékeikre a rendőrség vigyáz. Jelenleg több mint 800 kilométeren zajlik az árvízi védekezés, ebből mintegy 538 kilométeren rendkívüli védekezési fokozat van érvényben.

Tisztelt Országgyűlés! Örömmel jelenthetem azt is, hogy védmű nem szakadt át. A legnehezebb helyzet Győrújfalunál és Pilismarótnál volt, ahol mozgott az ideiglenes gát. Tájékoztatom önöket, hogy a védelmi bizottság várhatóan ma délután dönt arról a kérdésről, hogy Győrújfaluban megkezdődhet-e a visszaköltözés. Voltak időszakok, amikor közel húszezren dolgoztak a gátakon, több ezer rendvédelmi dolgozó, honvéd, polgárőr, és külön köszönet illeti az önkénteseket. Mindenki segített, aki tudott, volt, aki szendvicseket készített, volt, aki zsákot töltött, volt, aki a regisztrációban segített.

(9.40)

A honvédségi helikopterek nagy segítséget nyújtottak, nélkülük nem lehetett volna megvédeni Győrújfalut és a Szigetközt. Hozzávetőlegesen ma éjfélkor mondhatjuk el azt, hogy Budapest túl van a közvetlen veszélyhelyzeten, azonban a déli szakaszokon a megfeszített védekezés még csak most kezdődik. Ezért a kormány tegnap a Budapest alatti területekre is kiterjesztette a veszélyhelyzetet. A védművek megfelelő magasságát mindenhol kiépítettük. Bajánál ez ma délután várható.

Tisztelt Országgyűlés! Azt gondolom, képviselő úr, hogy azok, akik nem kampánycélokra használják fel ezt a munkát, megértik, hogy össze kell fognunk, mert még nincs vége, és folytatnunk kell a munkát mindaddig, amíg levonul az ár, mert a kormánynak az ország fontos.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
289 35 2013.06.14. 2:07  34-38

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt időszakban a Duna vízgyűjtő területén bekövetkezett intenzív csapadéktevékenység a Dunán, valamint a mellékfolyók vízrendszerében gyors és nagymértékű vízszintemelkedéseket okozott, ezért a kormány 2013. június 4-én a Duna felső szakaszát érintő településeken veszélyhelyzetet rendelt el, amit az Országgyűlés 2013. június 10-én 2013. július 19. napjáig meghosszabbított.

Az árhullám budapesti tetőzését követően egyértelművé vált, hogy a Duna alsó szakaszát érintő árvíz hatása is eléri a veszélyhelyzeti szintet, ezért a kormány június 10-én a Duna déli szakaszaira, így Pest megyében az érdi járás, a ráckevei járás és a szigetszentmiklósi járás, Fejér megyében a martonvásári járás és a dunaújvárosi járás, Bács-Kiskun megyében a kunszentmiklósi járás, a kalocsai járás és a bajai járás, Tolna megyében a paksi járás, tolnai járás és szekszárdi járás, Baranya megyében pedig a mohácsi járás közigazgatási területére is kihirdette a veszélyhelyzetet.

Az alaptörvény 53. cikk (3) bekezdése szerint a kormány egyes törvények alkalmazását felfüggesztő törvényi rendelkezésektől eltérő rendelkezéseket tartalmazó, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket bevezető rendelete 15 napig marad hatályban, kivéve, ha a kormány - az Országgyűlés felhatalmazása alapján - a rendelet hatályát meghosszabbítja. Tisztelt Országgyűlés! Tekintettel arra, hogy az átázott védművek legszükségesebb javításának elvégzése és ezáltal a veszély teljes mértékű elhárítása, valamint az árvíz utáni fertőtlenítés, tisztítás és a károk helyreállítása 15 napnál hosszabb ideig tartó feladatot jelent, kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy járuljon hozzá a 2013. június 10-én kihirdetett veszélyhelyzet 2013. július 19-éig történő meghosszabbításához.

Köszönöm figyelmüket, és kérem támogatásukat. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
290 26 2013.06.17. 5:10  23-26

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A nemzeti együttműködés kormánya programjában nemzeti ügyként határozta meg a rend és közbiztonság helyreállítását, hiszen a rend a legfontosabb közösségi érték, ami meghatározza a mindennapok biztonságát, a boldogulás alapfeltételét.

Ennek a rendnek, ennek a biztonságnak a helyreállítására három módot határoztunk meg, illetve jelöltünk meg: egyrészt szigorú törvényeket ígértünk alkotni, azt mondtuk, hogy szigorú törvényeket alkotunk; megerősítjük a rendőrséget és a büntetőeljárásokat felgyorsítjuk. Sajnálom, képviselő úr, hogy ön, illetőleg az ön frakciója ezeket a törvényeket, például a szabálysértési törvény módosítását, vagy a sporthuliganizmus elleni törvényt, vagy a büntető törvénykönyvet, és még lehetne sorolni ezeket a törvényeket, önök nem támogatták. Tehát önök kétarcú politikát folytatnak: egyrészt a rendet, a közbiztonságot megkövetelik, számon kérik a kormányon, másrészt pedig az eszközöket nem akarják megadni a kormánynak, hiszen ezeket a törvényjavaslatokat nem támogatják.

Azt is ígértük, hogy megerősítjük a rendőrséget: 3500 új rendőrt állítottunk szolgálatba, ennek az eredményei már a mindennapokban látszanak. A büntetőeljárásokkal kapcsolatban tett ígéretünket is betartottuk.

Szeretném azt is elmondani, hogy igazán az elmúlt napokban, a veszélyhelyzet során derült ki, hogy mennyire van rend és mennyire van biztonság az országban, hiszen a veszélyhelyzet elhárítása, a mentési munkálatok, a mentéssel kapcsolatos tevékenységek teljes mértékben rendben, törvényesen, pontosan és gyorsan zajlottak. Szeretném elmondani, hogy az ennek a veszélyhelyzetnek a során elkövetett bűncselekmények valamennyi elkövetőjét elfogta a rendőrség, valamennyi elkövetőjét bíróság elé állították, és valamennyi elkövetőjével szemben szigorú ítéleteket hoztak a bíróságok. Tehát azt gondolom, hogy ez is bizonyítja ebben a nehéz helyzetben, ebben a veszélyhelyzetben, hogy az ígéreteket megtartottuk.

Ami a bíróságokkal kapcsolatos megjegyzését illeti, azzal kapcsolatban szeretném elmondani, hogy az ároktői súlyos bűncselekmények elkövetőivel szemben az ő szabadon bocsátásukkal, illetőleg házi őrizetbe helyezésükkel kapcsolatban a bíróság döntött, nem a rendőrség, nem a Belügyminisztérium.

Ami a büntetés-végrehajtással kapcsolatos kritikát illeti. Képviselő úr, ön rosszul tudja. Én soha nem állítottam azt, hogy lehetetlen, hogy önellátó börtönök legyenek, hiszen ez a célunk. A kormányprogramban világosan rögzítettük, hogy ez a célunk, és nemcsak önellátó börtönöket, büntetés-végrehajtási intézeteket szeretnénk, hanem világosan megmondtuk azt is, hogy minden elítélt, akinek az egészségi állapota azt lehetővé teszi, dolgozni fog a büntetés-végrehajtási intézetekben. Ennek a jogszabályi hátterét megteremtettük, január 1-jétől ennek a jogi háttere biztosított.

Szeretném elmondani, szeretném tájékoztatni önt és a tisztelt Házat, hogy a szabadságvesztésüket töltő elítéltek több mint 70 százaléka dolgozik már a büntetés-végrehajtási intézetekben. A cél nem kevesebb, mint az, hogy mindenki dolgozzon, és minden büntetés-végrehajtási intézet önellátó legyen. A híradásokból talán ön is figyelemmel kísérte - bár a napirend előtti hozzászólása nem ezt mutatja -, hogy az elmúlt évben több fontos beruházást adtunk át, ami a büntetés-végrehajtási intézetekben, a bv-intézetekben a munkavégzést segítette elő. Balassagyarmaton, Budapesten, a BUFA Kft.-nél és még több helyszínen is, Állampusztán hajtottunk végre ilyen beruházásokat. Tehát a célunk az, képviselő úr, hogy minden fogvatartott dolgozzon.

Ami pedig a rendőrőrsöket illeti. Szeretném elmondani, hogy Pest megyében 2013-ban nyolc rendőrőrs felállítását vette tervbe a Belügyminisztérium, illetve az Országos Rendőr-főkapitányság, ebből már négyet átadtunk. A legutóbb Kiskunlacházán volt, június 6-án egy rendőrőrs átadása, ez egy nagyon fontos ígéret volt. Emlékszik talán a képviselő úr, 2009 februárjában nagyon súlyos bűncselekményt követtek el Kiskunlacházán, ennek országos visszhangja volt. Az önkormányzat akkor kezdeményezte a rendőrőrs felállítását, és most tudtuk teljesíteni azt az igényt, hogy rendőrőrs legyen Kiskunlacházán. De még egyszer mondom: Pest megyében nyolc helyen állítunk fel rendőrőrsöt, négy ebből már megtörtént, és négy rendőrőrs felállítása pedig még folyamatban van. De nemcsak Pest megyében, hanem szeretném elmondani, hogy 2013. január 1-jén Jánosházán, Vas megyében adtunk át rendőrőrsöt, és a napokban fog megtörténni Kenderesen a rendőrőrs átadása, és ezt az országos programot folytatjuk.

Tisztelt Képviselő Úr! Még egyszer mondom, a kormány teljesíti az ígéreteit, napról napra javul a közbiztonság. (Novák Előd: Csendőrség kéne!) Azt soha nem ígértük (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), hogy egyetlen bűncselekményt sem követnek el, de a bűncselekmények elkövetőit a rendőrség elfogja.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
290 112 2013.06.17. 1:58  109-116

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A valaha ismert legnagyobb dunai árvíz emberes feladat elé állította a katasztrófavédelem rendszerét. A vízügyi ágazat előrejelzései alapján a rendelkezésre álló időben a védművek megerősítése az árhullám beérkezése előtt minden esetben határidőre megtörtént. A vízügy pontos előrejelzéseinek köszönhetően szakszerűen és gyorsan fel tudtunk készülni a közelgő veszélyes árhullámra.

A védekezés időszakában megfelelő szervezés, átlagon felüli összefogás volt tapasztalható, példamutató volt az állampolgári fegyelem és a hivatásos állománnyal való együttműködés, mely központi irányítás mellett, miniszterelnök úr vezetésével történt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a székhelyén katasztrófavédelmi operatív törzset működtetett. A törzs irányította az erők, eszközök átcsoportosítását.

A veszélyeztetett területeken alkalmazásra kerültek a HUNOR és Huszár speciális mentőcsoportok, valamint a megyei önkéntes mentőszervezetek.

A katasztrófavédelmi szakértők 81 településen átvették a polgármesterektől a védelmi irányítást.

A védelmi igazgatás új rendszere eredményesen vizsgázott, jól működött, a kormánymegbízottak, a járási hivatalok vezetői határozottan, körültekintően irányították a felkészülést és a védekezést.

Egy magabiztos és cselekvőképes ország nagyszerű teljesítménye volt a dunai árvíz elleni védekezés. Az árvízi veszélyt példátlan összefogással, jó szervezettséggel és szakértelemmel lehetett elhárítani, a védművek pedig állták a nyomást. A védekezésben részt vevők érdeme, hogy a történelmi árvízben, ebben az óriási veszélyhelyzetben nem halt meg és nem sérült meg senki. Mindent megvédtünk, amit lehetett. Köszönet érte mindenkinek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
290 116 2013.06.17. 0:30  109-116

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A sikeres és eredményes dunai árvízi védekezés azt bizonyította és azt mutatta, hogy helyes lépés volt és jó döntés volt a katasztrófavédelem rendszerének átszervezése. Ezt az elmúlt napok eseményei és eredményei igazolták. Engedjék meg, hogy itt a tisztelt Ház előtt külön is megköszönjem a katasztrófavédelem személyi állományának az odaadó, önfeláldozó és eredményes munkát.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
290 150 2013.06.17. 2:05  145-154

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Tájékoztatom önt és a tisztelt Házat, hogy június 13-án megalakult a helyreállítási operatív törzs három munkacsoporttal. A helyreállítási feladatok végrehajtására vonatkozó intézkedési ütemterv elkészült. Ennek utána a munka haladéktalanul megindult.

A következőkben szeretnék tájékoztatást adni, hogy milyen eredményeket értünk el az elmúlt napokban. Tizenhárom településen befejeződött a helyreállítás, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Baranya megyében és a fővárosban elzárt útszakasz ma már nincs. A forgalom számára megnyitott útszakasz hossza 107 kilométer. Június 16-án a budai dunai alsó rakpart fertőtlenítése befejeződött, és a forgalomnak ez az útszakasz is átadásra került. A MÁV Zrt. jelentése szerint a védvonalak bontását június 17-én megkezdik. A fertőtlenített települések száma 45-re emelkedett, ez az érintett települések közel 50 százalékát jelenti. A 61 érintett közintézményből 12 vonatkozásában a fertőtlenítést végrehajtották. A főváros 10 érintett kerületéből 2 kerületben a visszabontás és a fertőtlenítés aránya 100 százalék. További 4 kerületben a fertőtlenítés befejeződött. A fertőtlenítésben 80 darab technikai eszköz és 246 fő vett részt.

Tisztelt Országgyűlés! A kitelepítettek száma 1570 fő, ebből 898 fő visszatért az otthonába, ez az összes érintett személy 57 százaléka.

Tisztelt Képviselő Asszony! A helyreállítás kérdésében is ugyanolyan elszántak és ugyanolyan határozottak vagyunk, mint a védekezésben (Dr. Józsa István: Ma már sokkal jobb ez az arány! Ez még tegnapi adat!) és a mentésben. Az a célunk, hogy minél gyorsabban, hatékonyabban és eredményesen befejeződjön ez a nagyon fontos munka is.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
290 154 2013.06.17. 0:50  145-154

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A kormány a helyreállítási feladatok irányítására Bakondi György főigazgató urat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatóját bízta meg, akinek munkájához a kormány és a Belügyminisztérium minden segítséget megad. Abban bízom, hogy ez a helyreállítási munka, ahogy erre az előbbiekben is utaltam, gyors és szakszerű lesz, az emberekkel együttműködve, az emberek érdekeit teljes mértékben figyelembe véve történik.

Arra kérem, tisztelt képviselő asszony, hogy kísérje figyelemmel és támogassa a jövőben is ezt a nagyon fontos munkát, hiszen az összefogásnak ebben a helyreállítási szakaszban is nagyon nagy jelentősége van.

Köszönöm a kérdését és köszönöm támogatását.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
290 184 2013.06.17. 2:04  179-188

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tájékoztatom önt és a tisztelt Házat, hogy a kormány június 11-én döntött arról, hogy a valaha ismert legnagyobb dunai árvízzel érintett területeken a katasztrófavédelmi szúnyogirtást központosítottan, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága végzi. Ennek megfelelően, ennek végrehajtása érdekében a katasztrófavédelem a múlt héten megkezdte a szakmai egyeztetéseket az érintettekkel, és megindult a koordináció a feladatok eredményes végrehajtása érdekében.

Úgy, ahogy ön is mondta, a feladat rendkívüli szervezettséget és körültekintést igényel, tisztelt képviselő úr. A Szigetköz két kistérségét érintő települések azonnali szúnyoggyérítésének első üteme 2013. június 15-én és 16-án végrehajtásra került. A katasztrófavédelmi szúnyoggyérítés a teljes magyarországi Duna-szakaszon az árhullám levonulásának ütemében, bevont külsős monitoringszakértő szakirányítása mellett folyamatosan kerül végrehajtásra. A kifejlett rovar gyérítése és a biológiai lárvairtás földi és légi technikával történik.

A valaha ismert legnagyobb dunai árvízzel érintett területek szúnyoggyérítése az alábbiak szerint fog megvalósulni. Az földi kémiai irtási technológia alkalmazásával érintett területeken - ez 46 ezer hektárt jelent körülbelül -, légi kémiai irtási technológia alkalmazásával - az érintett terület nagysága a becslések szerint több mint 50 ezer hektár -, és földi és légi biológiai irtási technológia alkalmazásával, ebben az esetben az érintett terület körülbelül 10 ezer hektár. Ez mindhárom esetben két-két alkalommal történik. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
290 188 2013.06.17. 0:34  179-188

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Bízom abban, hogy az általam előbb ismertetett intézkedések eredményeképpen, a valaha ismert legnagyobb dunai árvízzel érintett területen élő emberek kényelmetlensége és kellemetlensége enyhül, illetőleg teljes mértékben megszűnik ezeknek az intézkedéseknek a hatására, és bízom abban, hogy úgy, ahogyan ismertettem ezt a három fázist, valamennyi, a dunai árvízzel érintett területen meg fog történni.

Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
293 141 2013.06.26. 1:36  138-145

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Legelőször is szeretném leszögezni, hogy az egységes segélyhívó rendszer bevezetésének az a célja, hogy a bajbajutottak mihamarabb segítséghez jussanak. A rendszer által a rendőrség és a katasztrófavédelem közös tevékenységirányítási központjai egy igazgatási egységben kerülnek felállításra, ezáltal sokszorosára tudjuk növelni az intézkedések hatékonyságát, szakszerűségét, és lényegesen gyorsabban meg tudjuk kezdeni a szükséges intézkedést.

A 112-es segélyhívó rendszer valamennyi távközlési hálózatból elérhető. Két hívásfogadó központ kiépítésére került sor, úgy, ahogy ön elmondta, Miskolcon és Szombathelyen, amelyek a nyugati normának megfelelő hívásfogadó rendszerrel működnek, illetőleg rendelkeznek.

Az informatikai szállítók kiválasztására kiírt közbeszerzési eljárás sikeresen lezárult, és a szolgálatot teljesítők kiképzése is megkezdődött.

Lényeges és fontos megemlíteni, hogy a központok kiépítése további foglalkoztatási lehetőséget biztosít a két településen, illetőleg a környéken élő emberek számára. Az épületek kialakítása biztosítja az akadálymentes közlekedést is, ezáltal mozgáskorlátozott munkavállalók is foglalkoztathatók ebben a két központban.

Idén még kísérleti üzemben, de reményeink szerint jövőre már teljeskörűen megkezdi a működését a rendszer, valamennyi bajbajutott segítése érdekében.

Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
293 145 2013.06.26. 1:02  138-145

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném megköszönni, hogy itt az Országgyűlésben, az ország nyilvánossága előtt hozta szóba ezt a nagyon fontos kérdést, hiszen úgy, ahogy a válaszomban elmondtam, valamennyi bajbajutott számára gyorsabb, szakszerűbb, elérhetőbb segítséget jelent ennek a rendszernek a kiépítése és az üzembe helyezése.

Engedje meg, tisztelt képviselő úr, hogy itt az ország nyilvánossága előtt felhívjam arra a figyelmet, hogy a tapasztalatok szerint a beérkező hívások közel 60 százaléka sajnos indokolatlan hívás, tehát olyanok is hívják ezt a rendszert, illetve a korábbi segélyhívó rendszereket, akik nincsenek bajban. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezzel a valóban bajban lévő emberek esélyeit rontják. Tehát azt kérem tisztelettel mindenkitől, hogy csak az hívja ezt a segélyhívó rendszert, aki valóban bajba jut, és azt tudjuk ígérni, hogy a leggyorsabban, a leghatékonyabban fogunk segítséget nyújtani.

Köszönöm a figyelmüket.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
295 93 2013.07.04. 2:03  90-97

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! 2010-ben az új kormány megalakulásakor azt ígértük, hogy a közrendet, közbiztonságot helyreállítjuk Magyarországon. (Dr. Józsa István: Két hét alatt!) Ennek nagyon fontos része a közlekedésbiztonság, a közúton közlekedők biztonsága. Engedje meg, hogy egy adatot mondjak: 2007-ben 1232 fő vesztette életét, 1232 fő vesztette életét Magyarország útjain. Ez a szám 2011-ben 638 fő volt, 2012-ben pedig 605 fő volt. Jelentős erőfeszítéseket tettünk a közúton közlekedők biztonsága, életük védelme érdekében. Az Európai Unió közlekedésbiztonsági tanácsa ezeket az erőfeszítéseket és a korábbi erőfeszítéseket is figyelembe véve az elmúlt évben Magyarországnak ítélte az európai közlekedésbiztonsági díjat.

Tisztelt Képviselő Úr! Ez ennek a munkának egy jelentős, európai uniós szintű elismerése volt. De egy feladatunk is van, hiszen az Európai Unió tagjaként vállaltuk, hogy 2020-ig 50 százalékkal csökkentjük a közúti közlekedésben életüket vesztettek számát. Ez a nagy feladat a jelenlegi eszközrendszerrel nem megvalósítható. De hogy továbbmenjek: nemcsak az uniós 50 százalékos csökkentést kell kitűzni, azt gondolom, és még ha lehetetlennek is tűnik, azt hiszem, egyedüli reális cél az, ha azt tűzzük ki, hogy folyamatosan megteremtjük a technikai, személyi, tárgyi feltételeit annak, hogy Magyarország útjain lehetőleg senki ne haljon meg. Ez egy nagyon nagy feladat, ez egy össznemzeti feladat, amelynek végrehajtása érdekében korábban nem igénybe vett eszközöket, illetve a korábban igénybe vett eszközök gyarapítását, bővítését is figyelembe kell venni.

Tehát még egyszer mondom: nagy célt vállaltunk, ennek a megvalósítása egy olyan feladat, amely valamennyiünk érdekeit szolgálja. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
295 97 2013.07.04. 1:06  90-97

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azt tudni kell, hogy a közúti közlekedési balesetek jelentős része sebességtúllépésből származik. Ennek a tényadatai rendelkezésre állnak, és ezeket az adatokat a védekezés során, illetve az eredmények elérése érdekében a feladatok meghatározása során figyelembe kell venni. Tehát még egyszer mondom: ezek a nagy feladatok a jelenlegi eszközrendszerrel nem érhetők el. Bízunk abban, hogy olyan feltételeket tudunk teremteni, hogy a kitűzött céljainkat meg tudjuk valósítani valamennyiünk érdekében.

Ami pedig a pénzbehajtást és a közbiztonság többi ágát illeti, szeretném elmondani, az a célunk, hogy lehetőleg megelőzzük a bűncselekményeket, a bűnmegelőzésre jelentős erőket mozgósítunk. Nem mondtuk, soha nem mondtuk itt a Házban, én sem mondtam, a belügyminiszter úr sem mondta, hogy egyetlenegy bűncselekmény sem lesz, bár ez lenne az ideális, de ilyet nem állítottunk. Viszont azt állítottuk, hogy ha elkövetnek bűncselekményeket, az elkövetőket elfogjuk és bíróság elé állítjuk.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
299 86 2013.09.09. 3:18  83-89

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban örömteli esemény volt, hogy a rendőrség tavaly 2432 darab szolgálati gépjárművet szerzett be, ezzel jelentősen megújítottuk a gépjárműparkot, és növeltük a rendőri egységek reagálóképességét. Ennek köszönhetően a rendőrség sokkal gyorsabban siet a bajbajutottak segítségére, és eredményesebb lehet a bűnmegelőzés is.

A rendőrség a korábbi időszakban lízingelte a gépjárműveket, de ez jóval drágább konstrukció, mint a vásárlás. Ha háromévente lecseréljük a gépkocsikat, akkor legalább 5 milliárd forintot - még egyszer mondom: 5 milliárd forintot - spórolunk meg, ehhez szükséges a járművek megfelelő karbantartása. Nyilvánvalóan lesz olyan jármű, amelyik nem futja ki a teljes kilométer-felhasználási lehetőséget, így annak további használata révén további összegeket lehet majd megspórolni.

A gépjárművekre 36 hónap, illetve minimálisan 100 ezer kilométer futásteljesítményre vonatkozó jótállással rendelkezünk, ennek feltétele a gyártó által előírt ellenőrzések és kötelező javítások elvégzése. Ezeknek a munkáknak az anyag- és díjköltsége a tulajdonost terheli. A garanciális időn belüli szerződéses munkákra vonatkozó közbeszerzési pályázat kiírásának célja a gépkocsik, a gépjárművek magas színvonalú karbantartásának biztosítása. A közbeszerzési pályázatban megfogalmazott referenciakövetelmények a törvényi előírásokkal összhangban állnak, és nem eredményezik a verseny indokolatlan korlátozását. A pályázati kiírás eredményére vonatkozóan nem kívánok feltételezésekbe bocsátkozni.

Tisztelt Képviselő Úr! A 127 darab Mercedes típusú gépjármű beszerzési értéke bruttó 1 819 434 192 forint volt, amely tartalmazza a gépjárművek rendőri jellegéből eredő szükséges átalakítások költségeit is. Ezen 127 darab gépkocsi döntő többségét a Készenléti Rendőrség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet használja. A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség esetében kivétel nélkül csapatszállításra használják ezeket a gépjárműveket, míg a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet esetében speciális helyszínelői tevékenységre veszik igénybe az átalakított Mercedes gépjárműveket.

A közbeszerzési eljárás értéke egy becsült érték, amely a közbeszerzés megkezdésekor annak tárgyáért általában kért vagy kínált, általános forgalmi adó nélkül számított legmagasabb összegű teljes ellenszolgáltatás. Ennek megfelelően az ajánlati felhívásban szereplő összeg bizonyosan nem a kifizetendő szerződéses ellenérték, hanem a közbeszerzésről szóló törvény rendelkezései szerint meghatározott becsült érték.

Tisztelt Képviselő Úr! A pályázat öt évre szól, és minden, a garanciális ügyintézés kereteiben el nem számolható javításra és karbantartásra vonatkozik, beleértve az esetleges káreseményekből fakadó javítási költségeket is.

Tisztelt Képviselő Úr! Minden kérdésére konkrét választ adtam, kérem, fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormányzó pártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
301 66 2013.09.11. 8:15  65-153

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy az önök előtt fekvő törvényjavaslattal kapcsolatban a tervezet benyújtásának társadalmi hátterére is kitérjek.

A törvényjavaslat benyújtásának célja az, hogy a parlament lehetőséget biztosítson az önkormányzatoknak a hajléktalanság problémájának kezelésére, ezzel a közterületek rendjének biztosítására és a közbiztonság erősítésére. A hajléktalanság olyan társadalmi jelenség, amelynek a csökkentése és megszüntetése erkölcsi kérdés, és ezért egy felelős kormánynak nemcsak a többség szempontjából, hanem a szükséget elszenvedők szempontjából is kezelnie kell a helyzetet. Ezért is jár köszönet azoknak a civil és karitatív szervezeteknek, amelyek az elmúlt években a kormánnyal együttműködve dolgoztak annak érdekében, hogy a hajléktalanok helyzete javuljon Magyarországon.

A kormány meghozta a szükséges döntéseket ahhoz, hogy az ország fel tudjon készülni a télre, ezért ma Magyarországon több fűtött szálláshely áll rendelkezésre, mint ahány hajléktalan él az országban. Tehát a kormány gondoskodott arról, hogy mindenki megfelelő körülmények között, fedél alatt tölthesse el ezeket a nehéz heteket, esetleg hónapokot. Budapesten két év alatt 700-zal növeltük a férőhelyek számát, komfortosítottuk azokat, gondoskodtunk a szállókon a biztonságról és egészségközpontot létesítettünk. A főváros cégei foglalkoztatást és munkabért biztosítanak a hajléktalanok számára. Ezt egészíti ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított pályázati forrás, amelynek összege 2012-ben 379 millió forint, és 2013-ban hasonló nagyságrendű összeg. Ez biztosította a téli időszakban működő programok forrását, az étkeztetést az éjjeli menedékhelyeken, gyógyszer, kötszer, vitamin biztosítását, krízisautó működtetését, valamint egyéb, az ellátást kiegészítő programokat, például az intézményi eszközök javítását, jogsegélyszolgálat támogatását.

Az Új Széchenyi-terv keretében ezen túl a hajléktalan emberek foglalkoztatását, lakhatását támogató programra 917 millió forint áll rendelkezésre. A 917 millió forintos keretösszegből a fedél nélküli emberek ellátásával foglalkozó intézmények igényelhetnek forrásokat. Ez a pályázati forrás kifejezetten a vidéki, nehéz helyzetbe került embereknek segítetett. Budapest és Pest megye 58 millió, míg a többi megye összesen 859 millió forintra pályázhatott.

(12.30)

A kormány támogatja az ellátó intézmények fejlesztését, az utcán élők befogadását, ennek érdekében innovatív szolgáltató kialakítását, az önálló, tehát intézményen kívüli lakhatás biztosítását. Fontos része a pályázati kiírásnak az, hogy az érintettek munkába állását személyre szabott képzésekkel vagy egyéni fejlesztési tervekkel segíti. Az egyes projektekbe 10-150 hajléktalan embert vonhatnak be a szervezetek.

A hajléktalanok ellátására a kormány az idén összesen 8 milliárd 200 millió forint normatív támogatást biztosít, továbbá más programok mellett csaknem 360 millió forint pályázati forrást nyújt több tucat karitatív civil, egyházi szervezet és önkormányzat segítő tevékenységéhez.

A kormány biztosította és biztosítani is fogja azokat a feltételeket és eszközöket, amelyekre szükségük van az ellátást nyújtó szervezeteknek, egyházaknak, önkormányzatoknak. A kormány határozott célja az, hogy senki ne fagyjon meg az utcán. A kormány álláspontja az, hogy az élet védelme a legfontosabb feladat. Az elmúlt télen is életek tucatjait tudtuk megmenteni a szervezetek összefogásával, azzal, hogy az embereket melegedőkbe, szállókba vittük.

Ezen hatékony intézkedések mellett minden olyan javaslatot, amely a hajléktalanok helyzetén kíván javítani, szívesen fontolunk meg. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a törvényjavaslatnak nem egy élethelyzet, a hajléktalanság büntetése a célja. Természetesen nem szenvedhet senki hátrányt azért, mert hajléktalan, azonban a hajléktalanság mint élethelyzet nem ok arra, hogy megnehezítsék a többi, nem hajléktalan ember életét. Az ő jogaikat is védeni kell, és a kormány ezt meg is fogja tenni.

Be kell látni, hogy a hajléktalanprobléma kettős: részben szociális és egészségügyi, részben pedig rendészeti kérdés. Ezért is fontos, hogy a megfelelő módon, garanciális szabályokkal körülbástyázott szabályozás szülessen.

A normaszöveg megalkotásánál az Európai Unió gyakorlatát is figyelembe vettük. A törvényjavaslat tehát a következő megoldást nyújtja. Az önkormányzatnak lehetőséget teremt arra, hogy a közterület meghatározott részein az életvitelszerű tartózkodást jogellenessé nyilváníthassa. Fontos kiemelni, hogy a javaslat célja nem a büntetés, hanem az, hogy a jogszabályokat mindenki betartsa. A törvényjavaslat szerint az első alkalommal csak felszólítással élhet a hatóság, ha észleli a jogellenes tartózkodás tényállását; ez is biztosítja a humánus eljárást.

Az önök előtt fekvő törvényjavaslat jogtechnikailag az Országgyűlés 2013. március 11-én elfogadott, Magyarország Alaptörvényének negyedik módosításához kapcsolódik. Az alaptörvény módosítása lehetőséget teremt arra, hogy az Országgyűlés a jogellenes közterületi tartózkodással kapcsolatos szabályokat is rendezze.

Az alaptörvény rögzíti, hogy az emberhez méltó lakhatás feltételeinek a megteremtését az állam és a helyi önkormányzatok azzal is segítik, hogy törekednek valamennyi hajlék nélküli személy számára szállást biztosítani. Rögzíti továbbá azt is, hogy törvény vagy helyi önkormányzat rendelete a közrend, a közbiztonság, a közegészségügy és a kulturális érdekek védelme érdekében a közterület meghatározott részére vonatkozóan jogellenessé minősítheti az életvitelszerű közterületi tartózkodást. A javaslat szerint jogellenesen életvitelszerű közterületi tartózkodás, ha az a helyi önkormányzat rendeletében kijelölt közterületrészen valósul meg, és az érintett a kijelölt közterületet a szabálysértési hatóság felkérésére önként nem hagyja el.

Tisztelt Országgyűlés! Lényeges kiemelni, hogy a helyi önkormányzatok rendeletalkotási joga korlátozott. Az önkormányzat a tiltást csak az alaptörvény által szabott keretek között, egyes meghatározott területeken és a közrend, a közbiztonság, a közegészségügy és a kulturális érdekek védelme érdekében rendelheti el.

A javaslat szerint a tényállásnál nem lehet bármilyen büntetést bármilyen sorrendben kiszabni, hanem először a releváns intézkedések, illetve a közérdekű munka alkalmazásával kell szankcionálni a szabálysértést. A javaslat nem ad lehetőséget helyszíni bírság kiszabására.

A törvényjavaslat rögzíti, hogy aki a közterület olyan részét használja életvitelszerű tartózkodás céljára, ahol az önkormányzati rendelet azt tiltja, és a rendőrség, a járási hivatal arra felhatalmazott ügyintézője, a közterület-felügyelő, az erdészeti hatóság arra felhatalmazott ügyintézője, a halászati őr vagy a mezőőr felkérése ellenére nem hagyja el, szabálysértést követ el. Ez feljelentést von maga után.

Súlyosabban minősül a szabályértés, ha az elkövetés időpontját megelőzően 6 hónapon belül már két alkalommal történt jogerős elmarasztalás ugyanezen szabálysértés miatt. Ebben az esetben a szabálysértés elzárással is büntethető.

A törvényjavaslat büntetni rendeli azokat, akik a tulajdonos hozzájárulása nélkül építményt emelnek. Ebben az esetben elzárás büntetés is kiszabható. Ez a szabálysértés a bíróság hatáskörébe tartozik.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat tartalmazza az alaptörvény rendelkezéseinek megfelelő felhatalmazó rendelkezést arra, hogy az önkormányzatok a tiltott közterületet kijelölhessék. A törvényjavaslat egyértelművé teszi, hogy a helyi önkormányzatoknak a tiltott közterület kijelölése nem kötelező, hanem lehetőség. A helyi önkormányzatoknak a törvényi szabályok miatt nem keletkezik jogalkotási kötelezettsége.

Tisztelt Országgyűlés! Kérem önöket, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
301 100 2013.09.11. 1:05  65-153

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A szocialista képviselők hozzászólására szeretnék reagálni. Göndör István, Lamperth Mónika és előtte Lendvai Ildikó képviselő asszony nagy vehemenciával állt ki a hajléktalanok jogaiért, a hajléktalanok érdekében emelve szót. Azt nem értem, hogy 2002 és 2010 között, amikor kormányon voltak, miért nem tettek többet azért, hogy ne legyenek az emberek hajléktalanok, illetőleg ha hajléktalanok lettek, akkor miért nem oldották meg a hajléktalanság problémáját. Miért hagyták azt, hogy 2006 és 2010 között - ahogy elhangzott - 131 ember haljon meg Budapest utcáin? Miért nem tettek semmiféle szabályozást, illetőleg semmiféle intézkedést annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő?

Tisztelt Képviselő Asszonyok! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy gondolom, hogy ezeket a kérdéseket akkor kellett volna feltenni önöknek, és akkor kellett volna megválaszolni, amikor önöknek módjukban állt volna kormányon tenni a hajléktalanság ellen, illetőleg a hajléktalanok érdekében.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
301 108 2013.09.11. 1:38  65-153

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Baráth Zsolt képviselő úr iménti kétperces hozzászólására szeretnék nagyon röviden reagálni.

Képviselő úr, ön figyelemmel kísérte az én előterjesztői expozémat. Abban világosan megfogalmaztam, hogy a hajléktalanság részben szociális, egészségügyi és részben rendészeti probléma.

(14.00)

Én az előterjesztői expozé jelentős részében, az első felében azokról a szociális és humanitárius intézkedésekről adtam számot a tisztelt Országgyűlés előtt, amelyeket a kormány, összefogva az önkormányzatokkal, egyházakkal, civil szervezetekkel, karitatív szervezetekkel, ennek a kérdésnek a megoldása érdekében tett az elmúlt három és fél évben, és ezt az erőfeszítést megköszöntem. És érzékeltettem azt a forrásmennyiséget, amelyet a kormány fordít, több mint 9 milliárd forintot ebben az évben is ennek a problémának a megoldására, tehát amit a kormány ebben a kérdésben tett.

Azt világosan lehet látni és kell látni, ezt ki kell mondani, hogy a hajléktalanság problémáját máról holnapra nem lehet megoldani. De azt is világosan kell látni, hogy az elmúlt három és fél évben jelentős előrelépés történt ennek a súlyos társadalmi problémának a megoldása érdekében, hangsúlyozottan annak az összefogásnak az eredményeképpen, amelyet érzékeltettem. Azt is szeretném elmondani, hogy a kormány elszánt abban a kérdésben, hogy még többet szeretnénk tenni a hajléktalanság problémájának megoldása érdekében, hiszen, ahogy érzékeltettem, súlyos örökséget vettünk át, de vannak biztató eredmények, és ezekre az eredményekre szeretnénk a jövőben is építeni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
301 112 2013.09.11. 2:08  65-153

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Lamperth Mónika képviselőtársam reagálására a következőket szeretném elmondani. Tisztelt Képviselő Asszony! A mi kormányunk a legfontosabb feladatának a hajléktalankérdés megoldásában azt tekintette és azt tette mércéül, hogy minden hajléktalannak jusson fedél. Tehát jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre a hajléktalanszállók építése területén, hogy mindenkinek, aki az utcára kerül, a feje felett legyen fedél. Tehát ezt a célt közösen, összefogva elértük.

És azt szeretnénk egyébként, hogy a hajléktalanok, akiknek a nehéz sorsuk olyan helyzetet, olyan élethelyzetet okozott az ő életükben, hogy hajléktalanok lettek, azok minden esetben jussanak fedél alá. Ezt, ennek a feltételeit megteremtettük. Úgy gondolom, ez a hozzáállásunkat világosan meghatározza és bizonyítja. Azt is szeretnénk, mert nemcsak a fedelet teremtettünk meg, hanem olyan ellátást biztosítottunk, egészségügyi ellátást biztosítottunk, szeretnénk munkalehetőséget biztosítani azoknak a hajléktalanoknak, akik erre az egészségi állapotuk alapján képesek, és elhangzott képviselőtársam részéről, kormánypárti képviselőtársam részéről az, hogy szeretnénk, hogyha visszaintegrálódnának a társadalomba a hajléktalanok. Tehát ezeknek a feltételeit hosszú, kemény aprómunkával, összefogással, megértéssel, emberséggel, a pénzügyi feltételek biztosításával szeretné a kormány megvalósítani.

És nem igaz, hogy a hajléktalanokat a város szélére akarjuk kizavarni! Pál Tibor képviselő úr éppen a hozzászólásában említette, hogy az ő kerületében, ahol ő lakik, több hajléktalanszállást alakítottunk ki, és nem igaz, hogy az a cél, hogy a hajléktalanokat kisöpörjük a városból. Az a cél, hogy minden hajléktalan számára jusson fedél, és az is fontos egyébként, hogy a hajléktalanok is tartsák be a törvényeket, hiszen alkotmányos alapelv, és remélem, ezzel egyetértünk minden képviselőtársammal, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
301 116 2013.09.11. 0:58  65-153

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Göndör István képviselőtársam által elmondottakra szeretnék reagálni.

Tisztelt Képviselő Úr! Beszéljünk világosan! Önök a kormányzásuk alatt segélyre kényszerítették az embereket, és ön most elmondja, hogy a közfoglalkoztatási bérből mennyi, milyen levonások vannak. De világosan mondjuk ki: ez sokkal több, a megmaradó tiszta jövedelem sokkal több, mint a 22 800 forintos segély! Ezt világosan kell látni, és ezt világosan látja az a közel 300 ezer ember, aki a közfoglalkoztatásban dolgozik.

A másik pedig. Úgy gondolom, fontos az, hogy itt a tisztelt Ház falai között is minden képviselő mondjon igazat. Képviselő Úr! Pintér Sándor belügyminiszter emlékeim szerint soha nem mondta, hogy 40 ezer forintból meg lehet élni. Ha ezt ön be tudja bizonyítani, akkor én szívesen veszem, de arra kérem, mondjon igazat a felszólalásában!

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
301 120 2013.09.11. 1:44  65-153

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Vágó Gábor képviselő úr hozzászólására a következőket szeretném elmondani. Képviselő úr, lehet, hogy ön vitatja, illetőleg tapasztaljuk azt, hogy vitatja, hogy a hajléktalanszálló építése megoldást jelent, de fogadja el tőlem azt, hogy a hajléktalanszálló, illetőleg a fedél biztosítása, nevezetesen az, hogy minden hajléktalan ember számára fedelet biztosítsunk, pontosan azért, hogy túléljék a telet, hogy ne fagyjanak meg, mint korábban, ez az alapvető feltétel. Hiszen akkor tudunk a későbbiek folyamán segíteni, akár lakás biztosításával a hajléktalannak, ha a hajléktalan él, mert ha megfagyott az utcán, akkor nem tudunk segíteni neki. Nekünk az a célunk, hogy az utcán senki ne fagyjon meg, senki. Ezen dolgozunk. Több képviselőtársam is hozott adatokat arra vonatkozóan, hogy ebben milyen szép eredményeket tudtunk elérni, de mi azt szeretnénk, ha senki nem fagyna meg. Ezért dolgozunk.

Azt is szeretnénk, hogyha azok az emberek, akik a hajléktalanszállóra bekerülve munkát tudnak vállalni, ki tudnak lépni ebből a világból és lakást tudnak fenntartani, azoknak tudjunk segíteni a lakásbiztosításban. Ebben a kérdésben a kormány elszánt, hogy nagyarányú támogatást fogunk biztosítani. Képviselő úr, elmondtam az expozémban is, hogy ez egy összetett probléma, nem lehet azonnal egy módszerrel megoldani.

De még egyszer mondom: a hajléktalanszállók építése, illetőleg az, hogy mindenki feje fölött legyen fedél, az az alapvető, a legfontosabb, hiszen a túléléshez ez kell. De szeretnénk emellett továbblépni, és szeretnénk azt, hogy ebben a kérdésben még jobb eredményeket érnénk el, és ebben számítunk az ön véleményére és támogatására is.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
301 124 2013.09.11. 1:11  65-153

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szeretném folytatni a tisztelt képviselőtársaim tájékoztatását, hogy mi mindent tett a kormány, milyen erőfeszítéseket tett a hajléktalankérdés megoldása érdekében. Szeretném megköszönni a IX. kerület, Ferencváros önkormányzatának, polgármester úrnak azt a példás együttműködést, amelyet ebben a nemes ügyben tanúsítottak. Abban bízom, hogy ez az együttműködés folytatódik, és a jövőben még eredményesebb lesz. Úgy gondolom, hogy ez jó példa más önkormányzatok számára is.

De hogy egy másik példát is mondjunk, kórházi ellátást is biztosítottunk a hajléktalanok számára a VIII. kerületi Szabolcs utcában, egy korábbi egészségügyi objektum átalakított részében, tehát egészségügyi ellátást, kórházi ellátást is biztosítottunk. Tehát ezzel is azt szeretném mondani, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a hajléktalanok, akik ilyen nehéz sorsra jutottak, emberhez méltó körülmények között legyenek.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
301 152 2013.09.11. 6:41  65-153

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Én úgy gondolom vagy úgy tapasztaltam, hogy ez az általános vita nem a benyújtott törvényjavaslatról, hanem a hajléktalanság kérdésének generális megoldásáról szólt, annak minden következményével együtt. Azt gondolom, hogy nem volt haszontalan egyébként, de mindenképpen fontosnak tartottam ezt rögzíteni.

Ami a vita során elhangzott hozzászólások egy részét illeti, azokat már a vita során megválaszoltam, most azokra térnék ki, amelyeket nem volt módom megválaszolni. Illetve legelőször is azzal kezdem, hogy köszönöm a bizottságoknak: az alkotmányügyi bizottságnak, az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságnak, az önkormányzati bizottságnak, a honvédelmi és rendészeti bizottságnak, hogy támogatták, általános vitára alkalmasnak tartották a javaslatot. Köszönöm a Fidesz-KDNP képviselőinek, Gajda Róbert képviselő úrnak, Lukács Tamás képviselő úrnak, dr. Vas Imre képviselő úrnak, hogy hozzászólásaikkal támogatták a javaslatot, és rámutattak a javaslat fontosságára és annak erényeire.

Többször elhangzott a vita során az, fogalmazták meg azt, hogy az önkormányzatok majd korlátlanul alkalmazzák ezt a javaslatot. Szeretném felhívni a figyelmet és a tisztelt képviselőtársaim figyelmébe ajánlani magát a törvényjavaslat normaszövegét, amely kimondja, hogy az önkormányzatok a közrend, a közbiztonság, a közegészségügy, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében - tehát meghatározott célokra, ezt konkrétan meghatározza a törvény - kijelölhetik a közterület azon részeit, ahol az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenesnek minősül. Tehát egy korlátozott lehetőségről van szó. Nem arról van szó, hogy kötelező az önkormányzatoknak ilyen rendeletet alkotni, hanem a jogszabály elfogadása esetén ilyen rendeletet alkothatnak.

Ugyancsak elhangzott a vita során, Schiffer András fogalmazta meg többször is azt a kritikát, mintha a törvényjavaslat magát a hajléktalanságot mint élethelyzetet szankcionálná. Szeretném elmondani, tisztelt képviselő úr, tisztelt Országgyűlés, ez nem igaz. Egyébként, hogyha a javaslatot elolvassa a képviselő úr, akkor erről maga is meggyőződhet. Szeretném kiemelni és hangsúlyozni, hogy a törvényjavaslat nem egy élethelyzetet, nem a hajléktalanságot szankcionálja, hiszen egyetértünk abban, hogy nem szenvedhet senki joghátrányt azért, mert hajléktalan. Azonban a hajléktalanság mint élethelyzet nem ok arra, hogy megnehezítse a többi nem hajléktalan ember életét. Az ő jogaikat is védeni kell, és ezt a kormány meg is fogja tenni.

Szankciót csak az a magatartás von maga után, ha az önkormányzat által meghatározott területről a hajléktalan felszólítás ellenére nem távozik, hanem ott továbbra is életvitelszerűen tartózkodik. Az életvitelszerű tartózkodás fogalmát a törvényjavaslat egyértelműen megfogalmazza, különösen alvás, tisztálkodás, étkezés, öltözködés, állattartás. Tehát ezt világosan tartalmazza a javaslat.

De, tisztelt képviselőtársaim, ha ez nem elegendő, akkor rendelkezésre áll az a képviselői lehetőség a tisztelt képviselőtársaimnak, hogy módosító javaslatokat nyújthatnak be. Baráth képviselő úr már mutatja is, hogy ő nyújtott be módosító javaslatokat.

(15.30)

Arra kérem, hiszen többször megfogalmaztam azt a szándékot, a kormánynak azt a szándékát, hogy összefogással az önkormányzatokkal, az egyházakkal, a civil és karitatív szervezetekkel való összefogással értünk el eddig is eredményeket, és ezután is ez a célunk, hogy ez az összefogás megmaradjon, és a kormány biztosítja az ehhez szükséges forrásokat. Ha összeszámoljuk, a vita során elmondtam, hogy 10 milliárd forintot fordítunk például ebben az évben összesen a hajléktalanok ellátására.

Schiffer képviselő úr hozzászólására szeretnék reagálni, amit már korábban Vágó képviselő úrnak elmondtam, aki kifogásolta, hogy nem az a megoldás, hogyha hajléktalanszállókat építünk. De tisztelt képviselő úr, értsen egyet velem ebben: ez az alapvető feltétel, hogy mindenkinek jusson fedél, mert ma már ezt elértük, és az, hogy senki ne fagyjon meg az utcán, mert azt a hajléktalant tudjuk esetleg később lakhatási ellátásban részesíteni, aki túlélte a telet, tehát alapvetően fontos, hogy ez a lehetőség meglegyen. Korábban nem volt ez így, 2002 és 2010 között nem volt annyi férőhely a hajléktalan-ellátásban. Ezt Vágó Sebestyén képviselő úr, aki e tekintetben elmondta, hogy tapasztalatokat szerzett, megerősítheti. Nem volt annyi, nem is törődtek! Elhangzott, hogy 2006 és 2010 között 121 ember halt meg Budapest utcáin. Elfogadhatatlan! Elfogadhatatlan! Azt is elmondtam, hogy a cél, hogy egyetlen ember se fagyjon meg, és nyilván szeretnénk továbbhaladni. Szeretnénk, azt is elmondtam a vita során a válaszomban, megteremteni annak a feltételeit, hogy az a hajléktalan, aki egészségügyi állapota szerint alkalmas, vegyen részt a közfoglalkoztatásban, ennek a feltételeit is megteremtjük. Tehát úgy gondolom, hogy ennek az összetett problémának a megoldásában összefogással, jó szándékkal, határozottsággal megvan az esélyünk az eredményre.

Baráth Zsolt képviselő úr megkérdezte tőlem, hogy volt-e az Emberi Erőforrások Minisztériumával egyeztetés a kormányhatározatban meghatározott feladatokat illetően. Igen, volt egyeztetés. Azt is kérdezte, hogy ez a javaslat annak az egyeztetésnek a birtokában készült-e. Igen, képviselő úr, ez a javaslat annak az egyeztetésnek a birtokában és ismeretében került elkészítésre és benyújtásra.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Abban bízom, hogy ez a nagyon fontos javaslat támogatásra kerül, támogatásra talál itt a tisztelt Házban, és arra biztatom képviselőtársaimat, hogy nyújtsanak be módosító javaslatokat, hogy hogy érzik, hogy azzal is tudják javítani ennek a törvénynek a hatékonyságát. Még Staudt Gábor képviselő úrnak az építmények fogalmának meghatározásával kapcsolatos hozzászólására szeretném elmondani, hogy ha módosító javaslat kerül ebben a témakörben benyújtásra, azt meg fogjuk vizsgálni.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
302 50 2013.09.16. 2:46  47-53

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mi folyamatosan igazat mondunk. A rendőrség elsődleges feladata a biztonság, a közrend, a közbiztonság megteremtése.

Tisztelt Képviselő Úr! A nemzeti együttműködés kormánya a programjában kiemelt ügyként határozta meg a közbiztonságot, ezen belül is a közlekedésbiztonságot. 2010 óta a hatóságok nem a pénzbehajtásért felelősek, hanem az emberek biztonságát szolgálják. A pénzbehajtás az önök kormányzása idején volt divat, amikor is 2009-ben a költségvetés benyújtásakor 16 milliárd forintos saját bevételt írtak elő az úgynevezett objektív felelősség bevezetésével. (Babák Mihály: Így volt!) Ez azt jelentette, hogy előre akkor 16 milliárd forintra büntették a magyar embereket még 2009 decemberében anélkül, hogy egyetlen nap is eltelt volna a 2010. esztendőből. Így akarták befoltozni az önök által teljesen szétvert rendőrségi költségvetés hiányát, ugyanis 2010. december 31-én az úgynevezett objektív felelősség kapcsán kiszabott közigazgatási bírságból származó bevételek a rendőrség költségvetését gyarapították. (Babák Mihály: Így volt!)

Tisztelt Képviselő Úr! Az igazmondással csak a szocialistáknak van gondjuk. A korábbi miniszterelnökük is megmondta: hazudtak reggel, éjjel meg este. A nemzeti együttműködés kormánya a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések köréről, az e tevékenységekre vonatkozó rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, felhasználásának rendjéről és az ellenőrzésben történő közreműködés feltételeiről szóló kormányrendeletet módosította. Ennek értelmében a 2011. január 1-jét követően kiszabott bírságokból származó bevétel nem a rendőrséget, hanem a központi költségvetést illeti annak érdekében, hogy még a látszata is elkerülhető legyen annak, hogy a rendőrség a magasabb bírságbevételekben érdekelt. Visszautasítom azt a rendőrség lejáratását célzó vádat, amely szerint a rendőrség elsődleges feladata a pénzbehajtás lenne. A közlekedésbiztonság területén tett erőfeszítéseinket és eredményes munkánkat az is igazolja, hogy az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács 2012. június 20-án Magyarországnak ítélte és adta át a közlekedésbiztonsági díjat, ez egy európai díj, és azóta is csökkenő tendenciát mutat a közlekedési balesetek száma. De nem lehetünk elégedettek, tisztelt képviselő úr. Vállaltuk, hogy 2020-ig 50 százalékkal, tehát még egyszer mondom, 2020-ig 50 százalékkal csökkentjük a halálos közúti balesetek számát, ennek érdekében folyamatosan megteremtjük a technikai, személyi és tárgyi feltételeit annak, hogy Magyarország útjain lehetőleg senki ne haljon meg.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
302 80 2013.09.16. 2:56  77-83

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az utolsó mondatára reagálok először: minden válaszom ilyen.

A nemzeti együttműködés programjában leszögeztük, hogy a közrend és közbiztonság alapja az, hogy senki nem állhat a törvények felett. Az iskolában is rendnek kell lenni. A pedagógusok védelme érdekében az első törvények között 2010. nyarán szigorítottuk a büntető törvénykönyvet, így 2010. július 23-a óta a pedagógus vagy a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő alkalmazott sérelmére elkövetett erőszak a más közfeladatot ellátó személyek sérelmére elkövetett ilyen bűncselekményhez képest súlyosabban, alapesetben 1-től 5 évig, minősített esetben 2 évtől 8 évig, illetve 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hangsúlyozni kell, hogy a gyermekek nevelése nem rendőri feladat. Ez a család, a szülők, az iskola és a pedagógusok kötelezettsége, amelyhez a rendőrség minden szükséges segítséget megad. A rendőrség számos programot indított az iskolák rendjének megőrzése érdekében, ilyen a DADA-program, vagy középiskolában az ellenszerprogram. Új programként indult most szeptemberben az iskolai bűnmegelőzési tanácsadó hálózat, kiépítésének célja a 14 év feletti diákokat tanító oktatási intézményekben a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatok ellátása, valamint az állampolgári ismeretek körébe tartozó témafeldolgozás rendőri prevenciós eszközökkel történő támogatása. Az iskolai bűnmegelőzési tanácsadó feladata az iskolába járó fiatalok bűncselekményekkel szembeni fokozott védelme mind az elkövetői, mind a sértetti oldal tekintetében. A bűnmegelőzési tanácsadók jelenlegi létszáma 100 fő, a programban részt vevő iskolák listáját a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ állította össze. Ezeknek az intézményeknek együttműködési megállapodást kell kötniük a rendőrkapitányságokkal. Arról, hogy pontosan mely iskolák vesznek részt a programban, a megállapodások aláírását követően tudunk tájékoztatást adni.

Tisztelt Képviselő Úr! Az interpellációban említett eset felháborító és megengedhetetlen. A további ilyen és hasonló esetek megelőzése érdekében a rendőrség, az iskola, a gyámhatóság és a gyermekjóléti szolgálat még szorosabb együttműködésére van szükség. Az ön által meg nem szavazott új büntető törvénykönyv 2013. július 1-jétől a kiemelten súlyos bűncselekmények esetében 12 évre szállítja le a büntethetőségi korhatárt, és ezzel lehetőséget teremt a hatékonyabb fellépésre. A nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények esetében a gyermekkorú bűnelkövetőkkel szemben a családjog, a gyermekvédelem és a gyámügyi igazgatás rendelkezéseit kell alkalmazni.

Az interpellációban foglaltak kapcsán indokolt kiemelni, hogy a rendőrség az eljárása során soha nem vizsgálja, nem tartja nyilván a gyanúsítottak, a sértettek, az áldozatok nemzetiségét, származását, mindenkivel szemben etnikai hovatartozására tekintet nélkül járunk el.

Kérem a tisztelt képviselő urat, hogy fogadja el a válaszomat. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

(15.30)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
302 152 2013.09.16. 2:15  147-156

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A 2010-es kormányprogramban azt ígértük, hogy helyreállítjuk a rendet és közbiztonságot Magyarországon. Ennek érdekében tettük meg azokat a lépéseket, amelyeket ön idézett, bár ezt az idézést cinikusan tette.

Tisztelt Képviselő Úr! Mi nem ígértük azt, hiszen nem ígérhettük - bár nagyon szívesen megtettük volna, ha megtehettük volna -, hogy nem követnek el egyetlen bűncselekményt sem, hanem azt ígértük, hogy ha elkövetnek bűncselekményt, akkor a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy az elkövetőket elfogja. Ez történt a cibakházi súlyos bűncselekmény elkövetőjével, ez történt az ön által említett másik bűncselekmény elkövetőjével, és ez történik a legtöbb bűncselekmény elkövetőjével szemben Magyarországon. A rendőrség feladata a védelem jogának biztosítása minden törvénytisztelő állampolgár számára, a bűncselekmények megelőzése, de ha mégis követnek el bűncselekményt, akkor a rendőrség feladata a bűnösök, az elkövetők elfogása.

Tisztelt Képviselő Úr! Én úgy gondolom, megalapozott az az állítás, hogy 2010. május 29. óta jelentős mértékben javult a közrend és a közbiztonság Magyarországon. De nemcsak én mondom ezt, hanem a Belügyminisztérium megkérdezte Magyarország több mint 3200 polgármesterét, hogy ítéli meg a közbiztonság, a közrend helyzetét és a rendőrség munkáját Magyarországon. Az eredmények tükrében a rendőrség munkája egyértelműen pozitívként értékelhető, hiszen a felsorolt szempontok szerint a rendőrség helyi tevékenységét 67-77 százalékban a válaszadó önkormányzatok, illetve a polgármesterek 4-esre és 5-ösre értékelték, a településeken a közbiztonságot a legtöbb válaszadó, 55 százalék jónak minősítette, 9 százalék pedig kiválónak, további 9 százalék közepesnek, közel 31 százalék pedig elfogadhatónak minősítette, ami az ötfokú skálán hármas szintet jelent. Voltak olyan települések, amelyeknek más volt a véleményük. Megkérdeztük ezeknek a településeknek a polgármestereit, hogy milyen intézkedéseket kell ott még megtenni, és a rendőrség ezeken a településeken is javított a közbiztonság helyzetén. (Taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
302 156 2013.09.16. 1:08  147-156

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Sajnálom, hogy ön nem ismeri Magyarország közjogi berendezkedését, hiszen ha ismerné, akkor nem mondaná azt, hogy az önkormányzatok függnek a Belügyminisztériumtól, illetve hogy a polgármesterek függnek az önkormányzatoktól, mert a polgármestereket a településeken élő polgárok közvetlenül választják. (Mirkóczki Ádám: És ki jelöli a polgármestereket?) Kérem, hogy ezt vegye figyelembe az álláspontja kialakításánál.

Ami pedig a helyzetet illeti: jelentős mértékű javulás történt a közrend és közbiztonság területén. A polgármesterek válaszát feldolgozva arra törekedtünk és a rendőrség is arra törekedett, hogy további intézkedéseket tegyünk, hiszen mi sem vagyunk elégedettek, mi se mondjuk azt, hogy teljesen hibátlan a közbiztonság, hiszen követnek el bűncselekményeket, de sosem ígértük azt, hogy nem követnek el. Viszont azt ígértük és e tekintetben elszántak vagyunk, hogy ha bárki jogsértésre adja a fejét, az a törvény és a rendőrség teljes szigorával találkozik.

Kérem, képviselő úr, hogy a Jobbik-frakció is támogassa azokat a törvényeket, amelyek a közrend és a közbiztonság megerősítésére szolgálnak Magyarországon. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
303 126 2013.09.17. 0:20  111-132

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Staudt Gábor képviselő úr iménti hozzászólására szeretném tájékoztatni a képviselő urat és a tisztelt Házat, hogy a kormány az általa idézett bizottsági módosító javaslatot, amely a zugárusítást szabálysértésként szankcionálná, támogatja.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
303 130-132 2013.09.17. 4:14  111-132

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Igen.

ELNÖK: Igen, kíván válaszolni. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Úgy, ahogy az imént elmondtam, a kormány támogatja a zugárusítás szabálysértéssé történő minősítéséről szóló bizottsági indítványt, bizottsági módosító javaslatot. Ezt az álláspontot az imént Staudt képviselő úr hozzászólásánál elmondtam, most Szilágyi képviselő úr hozzászólására innét ismételten megerősítem.

(17.00)

Ami a többi hozzászólást, a részletes vita során elhangzott hozzászólásokat illeti, a következőket szeretném elmondani az elhangzottakra válaszul.

Staudt Gábor képviselő úr az építmény fogalmával kapcsolatban érvelt a benyújtott módosítási javaslata elfogadása érdekében. Azt fejtette ki, hogy aggályosnak tartja a tulajdonos vagy a rendelkezési jogosult hozzájárulása nélküli építmény építésének szabálysértéssé nyilvánítását, mert ennek következményeként ezután a közterület-használati hozzájárulás hiányában nem lenne megtartható egy nagyobb létszámú politikai rendezvény, tehát ezt az alkotmányos alapjogok sérelmét, illetőleg védelmét próbálta hozzászólásában védeni. Itt szeretnék válaszolni és utalni arra, hogy a gyülekezési törvény konkrétan meghatározza, hogy a gyülekezési jog közterületen milyen feltételekkel gyakorolható, az Alkotmánybíróság - amit ön is idézett - 4/2007. II. hó 13-án kelt határozatában kifejtette, hogy a helyi önkormányzat nem egészítheti ki ezt a feltételrendszert, hiszen erre nincs semmilyen felhatalmazása, ezáltal a gyülekezési jogot nem korlátozhatja. Ezzel együtt szeretném elmondani, hogy a frissen benyújtott kapcsolódó módosító javaslatot meg fogjuk vizsgálni, képviselő úr.

Vágó Sebestyén képviselő úr hozzászólása, hogy a tiltott területek önkormányzatok által történő kijelölése kapcsán legyen korlátozva, kiemelendő az elhangzottakból, illetőleg a benyújtott módosító javaslatokból, hogy a hajléktalanellátás feltételeinek biztosításához kötött felhatalmazó rendelkezés szükségtelen korlátozást jelentene. Továbbra is szeretném kiemelni, hogy az önkormányzatok csak szigorú keretek között, közrend, közbiztonság, közegészség és kulturális értékek védelme érdekében kaptak felhatalmazást.

Staudt Gábor képviselő úr a tiltott területek kijelölésének maximalizálását javasolta több képviselőtársával együtt egy módosító javaslatban. Álláspontunk szerint ez is szükségtelen korlátozás, minden település és terület esetében egyedileg kell kijelölni a tiltott zónákat, ezzel biztosítható az alkotmányos követelményeknek való megfelelés. Amennyiben az önkormányzatok a területek egészét vagy indokolatlanul annak többségét tiltott zónaként jelölik ki, úgy visszaélnének a kapott felhatalmazással és jogalkotási jogkörrel, a joggal való visszaélés pedig tiltott magatartásnak minősül. Szeretném elmondani, hogy én bízom abban, hogy a Magyarország önkormányzatairól szóló törvény rendelkezései szerint járnak el, hiszen ennek a lényege az, hogy a területükön élő emberek érdekeit kell képviselniük. Úgy gondolom, hogy az önkormányzatok ezt meg fogják tenni, és ez a szabályozásban, amely egyébként nem kötelező, többször elmondtam az általános vitában, hanem ez egy lehetőség, tehát ezzel a lehetőséggel az önkormányzatok a településükön élő polgárok érdekében fognak élni, és élni fognak.

Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm szépen a benyújtott módosító javaslatokat. Bízom abban, hogy a törvényjavaslatot, amelynek fontosságát több képviselő is a hozzászólásában hangsúlyozta, az Országgyűlés támogatni fogja. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
304 70 2013.09.23. 3:09  67-75

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselő úr, sajnálom, hogy a kérdését nem Belváros-Lipótváros polgármesteréhez tette fel a nemzetbiztonsági bizottsághoz benyújtott kérelemmel kapcsolatban, lett volna rá módja. Szeretném pontosítani az interpellációjában elmondottakat. A Belváros-Lipótváros építési beruházásaival összefüggő hatósági eljárásokat a kormány nem nemzetbiztonsági szempontból - még egyszer mondom: nem nemzetbiztonsági szempontból -, hanem nemzetgazdasági szempontból nyilvánította kiemelt hatósági üggyé. (Derültség a kormánypárti sorokban és a Jobbik soraiban.) Ennek célja a hatósági eljárások egyszerűsítése és gyorsítása volt, amely csökkenti a beruházás adminisztratív terheit. A Kossuth téri beruházás megkívánta, hogy a környező utcák rekonstrukciója a Kossuth Lajos téri beruházással azonos ütemben valósuljon meg, az V. kerület működésének és közlekedésének funkcionális zavartalansága érdekében célszerű volt, hogy a belváros-lipótvárosi munkálatok gyorsított ütemben valósulhassanak meg, ezáltal megteremtve a beruházások befejezését követően a Kossuth Lajos téren és a környéken egységes városrész kialakítását.

Minderre való tekintettel volt indokolt a Belváros-Lipótváros építési beruházásaival összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé való nyilvánítása. A Budapest Belváros-Lipótváros építési beruházásainak részét képező, a belvárosi Olimpiai park és a környező utcák teljes körű felújításának kivitelezése tárgyú beruházás az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szóló 218/2011. X. hó 19. kormányrendelet 3. § (2) bekezdése szerinti eljárás keretében valósult meg. Ennek oka az volt, hogy a beruházással érintett területen több nemzetbiztonsági, valamint az ország alapvető biztonsági érdekeit érintő tevékenységet folytató szerv és hivatal működik, például Honvédelmi Minisztérium, Alkotmányvédelmi Hivatal, Országgyűlés Hivatala, Kúria, Legfőbb Ügyészség, Fővárosi Törvényszék, Pesti Központi Kerületi Bíróság. A beruházási terület közvetlen szomszédságában folyik a Kossuth tér rekonstrukciójának kivitelezése.

Az ahhoz kapcsolódó beruházások, valamint a közmű-felújítási, építési munkálatok során a közösségi beszerzések szabályainak alkalmazása olyan alapvető információk átadására kötelezné Magyarországot, amelyek felfedése ellentétes az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeivel.

Tisztelt Képviselő Úr! Ha visszatekintünk, az elmúlt hét évben Belváros-Lipótváros önkormányzata jelentős beruházásokat valósított meg, amelyek az előző vezetés - amelyre ön is hivatkozott - idején nem voltak jellemzőek itt a Belváros-Lipótvárosban.

Tisztelt Képviselő Úr! Talán lehet, hogy ez inspirálta az ön kérdését is? Ennek ellenére kérem, hogy fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
304 78 2013.09.23. 2:01  75-81

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mindjárt az interpellációjában megfogalmazott kérdésekre válaszolva a legfontosabbat szeretném leszögezni: nem igaz az, amit ön állít, a kormány az internetet és az internetes társadalmat nem tekinti ellenségnek, hanem barátnak tekinti. (Novák Előd: Hazudik a WikiLeaks?)

Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném azt is leszögezni, hogy Magyarország a Snowden-ügyben ismertté vált megfigyelési gyakorlatot nem folytat, ezért a kérdésben foglalt megállapítást a leghatározottabban visszautasítom. A rendvédelmi szervek minden körülmények között a törvényeknek megfelelően járnak el, nem élnek vissza a rendelkezésükre álló információgyűjtő lehetőségekkel, alapfeladatuk a bűncselekmények, jogsértő törekvések felderítése és elhárítása. A képviselő úr nyilván egyetért abban, hogy e feladat teljesítése minden demokratikus állam biztonságos működésének feltétele. A bűncselekmények, jogsértő törekvések elkövetőire vonatkozó információgyűjtő lehetőség a rendvédelmi szervek eredményes tevékenységéhez nélkülözhetetlen, amely megfelel a törvény által biztosított garanciális elveknek.

A kérdésben említett gazdasági társaság által kifejlesztett Bongo egy olyan integrált rendszer, amely a rendvédelmi szervek törvényes keretek között zajló, jogszerű információgyűjtő tevékenységének támogatását szolgálja. Az információgyűjtésre kizárólag a célhoz kötöttség elve alapján, egyedi ügyben, konkrétan meghatározott személy tekintetében kerülhet sor, és csak a törvényi rendelkezések által megkívánt bíróság döntése alapján, az abban meghatározott időbeli és ténybeli keretek között.

Tisztelt Képviselő Úr! A rendvédelmi szervek a demokratikus jogállami elveknek és jogszabályoknak megfelelően működnek, és nem végeznek készletező jellegű adatgyűjtést. Kérem válaszom elfogadását.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
304 265 2013.09.23. 2:05  264-270

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Magyarország és a Koszovói Köztársaság közötti belügyi együttműködést jelenleg egyetértési nyilatkozat szabályozza, ez általános jelleggel erősíti meg a felek együttműködését, konkrét belügyi információcseréről, valamint egyéb rendőrségi együttműködési formákról nem rendelkezik. A szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben az Európai Unióba tartó embercsempész- és kábítószercsempész-útvonalak felderítésében, az illegális migráció megelőzésében, valamint a fegyverkereskedelem elleni fellépésben való érdekeltség okán a Koszovói Köztársaság és Magyarország közötti rendőri együttműködés részletes szabályait indokolt nemzetközi szerződésben szabályozni.

Az Európai Unióban az amszterdami szerződés hatálybalépése óta hangsúlyossá vált a tagállamok bűnüldöző szervei közötti együttműködés. Ezt a szervezett bűnözés átalakulása, a határokat átlépő bűncselekmények számának növekedése, az új elkövetési formák megjelenése, valamint a belső határok nélkül a schengeni térség államainak biztonsági igénye indokolta.

A Magyarország és a Koszovói Köztársaság közötti, a bűnüldözés megelőzésében és leküzdésében történő együttműködésről szóló megállapodást a két állam képviselői 2013. június 31-én írták alá. Célja, hogy konkrét szabályokkal rendezze a bűnüldöző szervek közötti együttműködést. A korszerű bűnüldözés eszközeire figyelemmel a megállapodás részletesen szabályozza az együttműködő szervek közötti információcserét, továbbá rendelkezik az ellenőrzött szállításról, közös bűnfelderítő csoportok létrehozásáról, illetve fedett nyomozók alkalmazásáról is. A megállapodás rögzíti az együttműködés formai szabályait, az együttműködő szerveket, a megkeresések sajátos tartalmi elemeit, az együttműködési cselekmények és az abban részt vevő szervek irányításának szabályait, valamint az együttműködők jogait és kötelezettségeit.

Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
304 269 2013.09.23. 0:08  264-270

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Itt van, köszönöm szépen.

Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a javaslatot fogadja el. Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
304 271 2013.09.23. 1:35  270-288

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt lévő törvényjavaslat a Nemzetközi Migrációs Szervezet alapokmányának és módosításainak, valamint a Magyar Köztársaság kormánya és a Nemzetközi Migrációs Szervezet között a migráció területén folytatandó együttműködésről szóló, 1995. december 18-án Budapesten aláírt megállapodás kihirdetése. Az együttműködési megállapodás megkötése még 1995-ben megtörtént, azonban annak jogszabályi kihirdetésére nem került sor.

A nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló törvény értelmében, ha egy nemzetközi szerződést a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló törvény hatálybalépése előtt hatályos szabályozás szerint közzétettek, de a jogszabályban történő kihirdetésére nem került sor, akkor a szerződést a megfelelő jogszabályi formában ki kell hirdetni a Magyar Közlönyben. A jogszabályi kihirdetés szükségessége az alaptörvényben meghatározott kötelezettségből is fakad, a kihirdetésre tehát alkotmányjogi szempontból is szükség van annak érdekében, hogy az alapokmány, illetve az 1995. évi, a Magyar Köztársaság és a Nemzetközi Migrációs Szervezet között létrejött együttműködési megállapodás a belső jogban joghatást válthasson ki, és a jogalanyok azokra közvetlenül jogokat alapíthassanak, illetve azok alapján kötelezettségeket vállalhassanak.

A javaslat elfogadása nemzetközi szempontból is kiemelkedő, ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a javaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
304 283 2013.09.23. 0:54  270-288

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szeretném megköszönni Horváth János képviselő úr támogató hozzászólását, az őáltala elmondottakat megvizsgáljuk, és megpróbáljuk a gyakorlatban is alkalmazni.

Gaudi-Nagy Tamás képviselő úr és Hegedűs Lorántné képviselő asszony hozzászólására válaszolva pedig szeretném elmondani, hogy a T/12092. számú törvényjavaslat az 1995. december 18-án Budapesten aláírt megállapodás kihirdetéséről szól. Tehát nem megállapodást kötünk, nem módosítunk, hanem kihirdetjük. (Hegedűs Lorántné: Elég nagy baj! Ne hirdessük ki!) Tehát ennek a támogatására szeretném kérni a tisztelt Országgyűlést, és köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
304 287 2013.09.23. 0:40  270-288

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Annak is felfogható, csak szeretném elmondani válaszul Gaudi-Nagy Tamás és Hegedűs Lorántné képviselőtársaimnak, hogy ez a javaslat a '95-ös megállapodás kihirdetéséről szól. A kihirdetéséről. Nem kötünk új megállapodást, nem módosítjuk azt, és ez megfelel Magyarország nemzeti érdekeinek (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Nem kell, nem kell! És miért most jön a Ház elé?), és azért, azt is elmondtuk, mert jogszabályváltozás következtében állt elő ez a kötelezettség. Ezt teljesíti a kormány ennek az előterjesztésnek a benyújtásával és megtárgyalásával. És arra kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy ezt a javaslatot támogassa.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
306 215 2013.09.30. 4:45  196-215

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szeretnék válaszolni a záróvitában elhangzottakra. Legelőször is a Bárándy képviselő úr által elmondottakra, aki arra szólított fel bennünket, hogy szégyelljük magunkat.

Tisztelt Képviselő Úr! Önök 2002 és 2010 között semmit nem tettek a hajléktalanság megoldása érdekében. Százak fagytak meg Budapest utcáin, százak fagytak meg Budapest utcáin, és semmit nem tettek ennek ellenére.

Nyakó István képviselő úrnak is az a válaszom, képviselő úr, sajnálom, hogy már nincs itt, de azért elmondom (Nyakó István az elnöki emelvényről: Itt vagyok!), a Magyar Katolikus Püspöki Kar körlevelét és II. János Pált idézte a tisztelt képviselő úr, és önvizsgálatra szólított fel bennünket. Én ezt helyesnek tartottam volna, hogyha az önök kormányzása idején gondoltak volna a Magyar Katolikus Püspöki Kar körlevelére, és II. János Pál gondolatait akkor alkalmazták volna a gyakorlatban. De hát akkor hagyták a hajléktalanokat az utcán meghalni, nem tettek semmit érte, tisztelt képviselő úr, kormányon voltak! (Gúr Nándor: Emlékezzél! - Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Vágó Gábor képviselő úrral az általános vitában, ami közel négyórás volt, vitatkoztunk, és elmondtuk, hogy nem igaz, hogy nem tettünk semmit a hajléktalanság megoldása érdekében, ebben az évben is több mint 9 milliárd forintot fordítunk a hajléktalanok ellátására, és például Budapesten az elmúlt három évben 700 férőhelyet hoztunk létre, és elmondhatjuk: Budapesten minden hajléktalannak van fedél a feje fölött. Tehát először megteremtettük a feltételeket, hogy minden hajléktalannak fedél jusson, és az is a célunk, a vitában elmondtam, most nem akarok erre kitérni, hogy azok a hajléktalanok, akiknek az egészségi állapota lehetővé teszi, őket a közfoglalkoztatásba bevonjuk, munkát kínálunk nekik, megadjuk a kitörési lehetőséget a hajléktalan-életmódból. (Gúr Nándor: 9 milliárdból 700 helyet? Számoltál?) Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném elmondani, és ezt ön is hallotta ebben az általános vitában, nem igaz, amit ön mond, és nem igaz, szintén szeretném leszögezni, hogy nem igaz, hogy a hajléktalanságot a törvény szankcionálja. Nem igaz. A törvényjavaslat, amit most tárgyalunk, a közrend, közbiztonság, közegészségügy és kulturális értékek védelme érdekében az önkormányzatnak ad lehetőséget - és lehetőséget! Nem kötelező ilyen rendeletet alkotni, ez egy lehetőség, hogy rendeletben kijelölhet a közterületen olyan részeket, ahol az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás minősül jogellenesnek. Tehát még egyszer mondom: önmagában a hajléktalanság nem jogellenes, hanem ha az önkormányzat megalkotja a törvény elfogadása utáni rendeletet, akkor válik jogellenessé. Köszönjük Vas Imre képviselő úr támogató szavait (Felzúdulás és taps az MSZP soraiból. - Dr. Schiffer András tapsol.)

Szabó Rebeka képviselő asszonynak szeretném elmondani, hogy több mint 9 milliárd forintot fordít a költségvetés, a kormány a hajléktalanok ellátására.

(18.20)

Erre szeretném felhívni a figyelmet, és több, tehát 700 férőhelyet hoztunk létre Budapesten, minden hajléktalant szeretnénk fedél alá juttatni. Szeretném elmondani, hogy míg a szocialista kormányok alatt évente több száz ember halt meg, fagyott meg az utcákon (Felzúdulás az MSZP soraiban. - Szűcs Erika: Nem igaz!), az elmúlt évben csak egy. Hozzáteszem, ez is eggyel több a kelleténél. Azt szeretnénk, ha Magyarország utcáin egyetlen hajléktalan se fagyna meg, ezért hoztunk létre Budapesten is több mint 700 férőhelyet.

Schiffer András képviselő úr szavaira szeretném elmondani, hogy a törvényjavaslat nem szankcionálja a hajléktalanságot, nem igaz, amit ön állít, képviselő úr, a vitában is elmondtuk: önmagában a hajléktalanság nem jogsértő tevékenység. Az önkormányzatoknak adjuk meg azt a lehetőséget a törvény elfogadása esetén, hogy területeket jelölhetnek ki, olyan területeket, ahol nem lehet életvitelszerűen tartózkodni a hajléktalanoknak.

Ami pedig a zárószavazás előtti módosítót illeti, szeretném elmondani, hogy a világörökségi területek kiemelt védelme közérdek, nemzeti érdek, ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassa a zárószavazás előtti módosítót. Szeretném elmondani azt is, hogy a Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok között egy korrekt együttműködési javaslatot tartalmaz a zárószavazás előtti módosító javaslatunk, ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassa.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
307 68 2013.10.01. 0:00  67-79

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kormány a közbiztonság növelése és fenntartása, a bűnözés visszaszorítása, a bűnmegelőzés, valamint a bűnelkövetők elleni hatékonyabb intézkedések erősítéséhez szükséges cselekvési tervek kidolgozásának és végrehajtásának koordinálására létrehozta a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács alakuló ülését az idén tavasszal tartotta. A kormánytól elsőként azt a feladatot kapta, hogy dolgozza ki és terjessze a kormány elé a bűnmegelőzés új nemzeti stratégiájának tervezetét. Ezt a kormány a 2013. szeptember 18-ai ülésén elfogadta.

Az új bűnmegelőzési stratégia alapvető célja a közbiztonság megerősítése, a bűnözés csökkentése, a védelem biztosítása mindenki számára, az állampolgárok biztonságérzetének javítása, továbbá olyan bűnmegelőzési szakpolitika kialakítása, amely a következő tíz évre meghatározza a bűnmegelőzés főbb beavatkozási területeit, szakmai kereteit és eszközrendszerét. A hozzá kapcsolódó, kétévente elkészítendő cselekvési tervekben meghatározott feladatok végrehajtása elősegíti a megfogalmazott alapvető célok megvalósulását, kiemelten a bűncselekmények áldozatai számának csökkentését, a bűnmegelőzési ismeretek mindenki számára elérhetővé tételét, a bűnelkövetők társadalomba való visszailleszkedésének elősegítését.

(Az elnöki széket Balczó Zoltán, az Országgyűlés
alelnöke foglalja el.)

Tisztelt Országgyűlés! Az új bűnmegelőzési stratégia a meglevő közfeladatok hatékonyabb ellátását célzó fejlesztési célkitűzéseket is tartalmazza. Számos kormányzati szerv felelősségét érinti, ugyanakkor a nemzeti stratégia végrehajtásában jelentős feladatok hárulnak az egyházakra, a civil társadalomra, a helyi közösségek egyéb szereplőire is.

Hazánk első bűnmegelőzési stratégiáját tíz éve fogadta el az Országgyűlés. Az új bűnmegelőzési stratégia elfogadásával szükségessé válik a régi hatályon kívül helyezése. A régi stratégia által elért eredményeket az új stratégiában továbbvisszük, ott, ahol pedig az szükséges, a megfelelő korrekciókat megtesszük. Mindenképpen szükséges a további építkezés, az új kriminális kihívásokra történő válaszadás, a bűnmegelőzés intézményrendszerének továbbfejlesztése, bővítése. A kormány döntése értelmében mindehhez a szükséges anyagi forrás is biztosított.

Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a határozati javaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti oldalon.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
307 78 2013.10.01. 8:24  67-79

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Először is szeretnék köszönetet mondani a honvédelmi és rendészeti bizottságnak, hogy megtárgyalta, általános vitára alkalmasnak tartotta és elfogadásra ajánlotta a határozati javaslatot.

Köszönöm Vas Imre képviselő úrnak, a Fidesz képviselőjének, hogy támogatja a javaslatot.

Staudt Gábor képviselő úr hozzászólására szeretnék reagálni. Legelőször is szeretném elmondani itt a Ház falai között, hogy korábban is elmondtuk, és most is megerősítem, hogy a magyar hatóságok minden bűnözővel szemben fellépnek, fajra, felekezetre, nemre, származásra, bőrszínre tekintet nélkül (Dr. Staudt Gábor: Egyre kisebb hatékonysággal.) a törvény szigorával járnak el. Senki nem állhat a törvények fölött, ezt az alkotmányos alapelvet a hatóságok a mi kormányzásunk alatt teljes mértékben betartják, és betartották korábban is. (Dr. Staudt Gábor: Szóban.)

Ami a büntetés-végrehajtással kapcsolatos állításait illeti: nem az önök javaslatait vettük át, hanem a kormányprogramot hajtottuk végre, hiszen a kormányprogramban világosan leszögeztük, hogy az a cél, hogy az elítéltek, a büntetés-végrehajtásban börtönbüntetésüket töltők vegyenek részt a munkában, aki egészségi állapotára tekintettel alkalmas a munkavégzésre, az dolgozzon, a büntetés-végrehajtási intézetek legyenek önellátók. De nemcsak ezt mondtuk, hanem ennek érdekében számos beruházást hajtottunk végre, és a szigorúbb büntetőpolitika eredményeképpen nőtt a fogvatartottak száma és jelentősen nőtt a korábbiakhoz képest a munkát végző, foglalkoztatott fogvatartottak száma.

Ezt az elképzelést szeretnénk továbbfejleszteni az új büntetés-végrehajtási kódexben, amelynek társadalmi vitája jelenleg is folyik. Kérem a tisztelt Országgyűlést, a parlamenti pártokat, hogy ha vannak javaslataik ezzel kapcsolatban, azt tegyék meg, köszönettel vesszük, hiszen egy nagyon fontos részét jelenti az állami büntetőpolitikának ez a kérdés.

És szeretném elvi éllel leszögezni, hogy a büntetőpolitika a végrehajtó hatalom felelőssége.

(13.30)

Ami a számokat illeti, Staudt Gábor képviselő úr és Harangozó képviselő úr is 2012-es adatokat idézett, szeretnék erre is reagálni az összbűnözést érintően. A regisztrált bűnelkövetők száma csökkent 2012-ben. 2011-ben 112 895 volt, 2012-ben ez 100 239, ez több mint 11 százalékos csökkenést jelent. A vagyon elleni bűncselekményekkel okozott kár 2012-ben 112,7 milliárd forint volt, ez az előzőekhez képest közel 9 százalékos csökkenést jelentett. Ha figyelembe vesszük a személy elleni bűncselekményeket és vizsgáljuk azokat, azt láthatjuk, hogy a személy elleni bűncselekmények az összes regisztrált bűncselekmény 5,7 százalékát képezik, ez 26 875 bűncselekményt jelent. A befejezett szándékos emberölések és erős felindulásban elkövetett befejezett emberölések száma a 2011. évi 142-ről 113-ra csökkent, ez több mint 20,4 százalékos csökkenést jelentett. Egyébként az is nagyon fontos, hogy az emberölések elkövetőit a rendőrség elfogta. A szándékos súlyos testi sértések száma is csökkent, a 2011-es 6791-ről 2012-ben 6583-ra.

Ha nézünk egy másik bűncselekmény-kategóriát, a közlekedési bűncselekményeket, akkor azt láthatjuk, hogy a súlyos testi sértést okozó közúti balesetokozások száma csökkent, 2544-ről 2477-re, a halálos közúti balesetek száma szintén csökkent, a 2011-es 286-ról 268-ra. A közrend elleni bűncselekmények kategóriájába tartozik a kábítószerrel való visszaélés, veszélyessége miatt mégis kiemelendő. 2011-ben 5972, 2012-ben 5209 bűncselekményt regisztráltak, ez 700-zal kevesebb. A gazdasági bűncselekmények száma is csökkent, 2011-ben 32 490 volt, 2012-ben 24 001-re csökkent.

Ha a bűnözés struktúráját nézzük, azt mondhatjuk, hogy 2011-hez viszonyítottan csökkent a fiatalkorú bűnelkövetők száma. 2011-ben 11 034, 2012-ben 10 056. A gyermekkorú elkövetők száma az elmúlt öt évben hullámzóan csökkenő tendenciát mutat, ez 2012-ben 2604 főt jelentett.

Harangozó képviselő úr rendeleti kormányzást említett, rendeleti kormányzásról beszélt. Arra hívnám föl a figyelmet, hogy a kormányhatározatban elfogadott nemzeti bűnmegelőzési stratégiában foglalt feladatok folyamatos figyelemmel kísérését, eredményes és hatékony végrehajtását, végrehajtásának értékelését segíti elő ez az új forma. A kormányzati hatáskör biztosítja azt is, hogy a stratégia hosszú távra tervezett célkitűzéseire, feladataira figyelemmel rugalmasabban lehet a társadalmi változásokra reagálni. És ha nagyon le akarom egyszerűsíteni a választ, képviselő úr, az emberek számára, az állampolgárok számára nem az a fontos, hogy milyen jogforrásban fogadja el a jogalkotó a nemzeti bűnmegelőzési stratégiát, hanem hogy eredményes legyen, hogy javuljon a bűnmegelőzés, hogy a közbiztonság erősödjön, az emberek biztonságérzete javuljon.

Arra kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a határozati javaslatot támogassa, de támogassa a kormánynak a bűnmegelőzés érdekében tett erőfeszítéseit, a közbiztonság érdekében tett erőfeszítéseit is. Hiszen úgy, ahogy 2010. május 29-én a kormányprogramban, ma is azt valljuk, hogy a közbiztonság megerősítése, a rend fenntartása olyan nemzeti ügy, amelynek érdekében érdemes összefogni, és a kormány elkötelezett ennek érdekében, hogy további eredményeket érjünk el. Ami pedig azt illeti, hogy a kormány magára hagyta a rendőrséget, Harangozó képviselő úr hozzászólásában érintette ezt, ez nem igaz. Hiszen számtalanszor elmondtuk, és a gyakorlatban is ezt gyakoroljuk, hogy például a polgárőrséget a kormány stratégiai partnerként tekinti. Ebben az évben 700 millió forintot biztosítunk az állami költségvetésből a polgárőrség támogatására. Ez az összeg előreláthatólag 2014-ben 1 milliárd forintra emelkedik.

Együttműködünk az önkormányzatokkal. Olyan jogszabályokat fogadtunk el, és sajnálatos, hogy az ellenzéki pártok ezeket többnyire nem támogatták, amelyek az önkormányzatok rendészeti feladatait erősítik, rendészeti eszközeit erősíti. Hiszen nagyon fontos ezen a területen is az együttműködés. Ezt szeretném kiemelni, kihangsúlyozni, hogy a kormány a polgárőrséggel, az önkormányzatokkal, a civil szervezetekkel, egyházakkal és az emberekkel összefogva dolgozik azért, hogy Magyarországon a közbiztonság erősödjön, a bűnmegelőzés, és ezt szeretném aláhúzni sokadszorra is, a bűnmegelőzés területén hatékonyabban tudjunk föllépni. Hiszen azt a bűncselekményt, amit nem követnek el, nem kell nyomozni, annak nincs sértettje.

Úgyhogy ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a beterjesztett javaslatot támogassa és fogadja el.

Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
308 16-18 2013.10.07. 5:13  13-18

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselő úr, ön megalapozatlan állításaival riogatja az embereket. (Nyakó István: Sajnos igaza van.) Nem először teszik ezt, az elmúlt három és fél évben ezt teszik.

Ami a soroksári esetet illeti, szeretném tájékoztatni önt és a tisztelt Házat, hogy a súlyos bűncselekmény elkövetésének észlelése után a Budapesti Rendőr-főkapitányság azonnal 14 fős akciócsoportot, nyomozócsoportot hozott létre az ügy kivizsgálása érdekében, és minden esélyünk megvan rá, hogy az elkövetőt, elkövetőket elfogják, hiszen ebben az évben a Budapesten elkövetett valamennyi életellenes bűncselekmény elkövetőit a rendőrség elfogta.

Ezen túlmenően a Budapesti Rendőr-főkapitányság soron kívül megerősítette a soroksári rendőrőrs személyi állományát, készenléti rendőrök, lovas rendőrök, kutyás rendőrök teljesítenek szolgálatot, 50 százalékkal növeltük a létszámot. És hogy még mit tettünk? (Szilágyi György és Mirkóczki Ádám közbeszól.) Képviselő úr, kérem, hogy hallgassa meg a válaszomat. Felvettük a kapcsolatot Soroksár önkormányzatával, én beszéltem a polgármester úrral, alpolgármester asszonnyal, országgyűlési képviselő úrral, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy Soroksáron még nagyobb rend legyen, hogy az emberek megnyugodjanak, hogy elüljenek azok a hullámok, amelyek az önök megjelenésével és az önök provokációjával Soroksáron keletkeztek. (Mirkóczki Ádám közbeszól.) Megállapodtunk, és szeretném tájékoztatni a tisztelt Országgyűlést, hogy a ...

ELNÖK: (Mirkóczki Ádámnak:) Képviselő úr már elmondhatta a mondókáját, úgyhogy legyen szíves végighallgatni az államtitkár urat. Köszönöm.

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Polgármester úr engem arról tájékoztatott a ma délelőtt folyamán, hogy a helyi Fidesz-képviselőcsoport a polgármesterrel egyetértésben és együttesen egy indítványt nyújtott be, amelyet holnap tárgyal meg Soroksár képviselő-testülete, amely arról szól, hogy önálló rendőrkapitányság legyen Soroksáron. Ez a képviselő-testület kezdeményezése, a polgármester úr kezdeményezése, és én arról biztosítottam a polgármester urat, hogy a Belügyminisztérium, a rendőrség nyitott ennek a kérdésnek a megoldása érdekében, ezen a héten, csütörtökön a Belügyminisztériumban tárgyalunk erről; és a polgármester úr arról is biztosított, hogy az önkormányzat épülettel és anyagi eszközökkel is tudja támogatni az önálló kapitányság létrehozását.

Tehát szeretném elmondani, tisztelt képviselő úr, hogy a feltételek adottak annak érdekében, hogy Soroksáron is megnyugtassuk az embereket, még inkább javítsuk a közbiztonságot, és ha holnap a képviselő-testület Soroksáron úgy dönt, hogy ez önálló rendőrkapitányság létrehozásával érhető el, akkor a Belügyminisztérium minden támogatást megad annak érdekében, hogy ez az önálló rendőrkapitányság a helyi Fidesz-frakció és a helyi polgármester kezdeményezésére megalakuljon, létrejöjjön. Az ehhez szükséges jogszabály-módosításokat be fogjuk terjeszteni, és a lehető leggyorsabban, együttműködve az önkormányzattal el fogunk járni ebben az ügyben.

Ami az ároktői esetet illeti, tisztelt képviselő úr, szeretném elmondani, hogy a rendőrség a jogszabályoknak megfelelően csak végrehajtja a bíróság határozatát, azt nem bírálhatja felül. A vádlottak házi őrizetbe helyezéséről a Fővárosi Törvényszék 2013. április 22-én kelt végzésében döntött. A kényszerintézkedést elrendelő bíró rendelkezéseit a rendőrség végrehajtotta, az eljáró rendőrök a kiemelten veszélyes személyekre való tekintettel napi 7 alkalommal - tehát napi 7 alkalommal - hajtottak végre ellenőrzést; a rendőrség ebben az esetben is a jogszabályoknak megfelelő körültekintéssel járt el.

A Belügyminisztérium jogszabály-módosítást kezdeményezett, amelynek az a lényege, hogy 2013. szeptember 1-jétől ne kelljen a terhelt hozzájárulását kérni ahhoz, hogy olyan kényszerintézkedést kelljen végrehajtani, ami a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazását jelenti. Tehát erre vonatkozóan a jogszabályt létrehoztuk, a jogszabály létrejött, és a jogszabályt alkalmazzuk szeptember 1-jétől kezdődően. Ami pedig a megszökött személyeket, a megszökött terhelteket illeti, a rendőrség nagy erőket mozgósít annak érdekében, hogy őket elfogja, és bízunk abban, hogy erre mihamarabb sor kerül.

Tisztelt Képviselő Úr! Az ön állításai, miszerint a közbiztonság válságáról értekezett, nem megalapozottak. Szeretném elmondani önnek, hogy 2012-ben például az életellenes bűncselekmények száma 20 százalékkal csökkent, az emberölések száma 20 százalékkal csökkent, csökkent a szándékos súlyos testi sértések száma, csökkent a súlyos közlekedési balesetokozások száma, a halálos közlekedési balesetek száma csökkent, a közrend elleni bűncselekmények száma jelentős mértékben csökkent, és a gazdasági bűncselekmények száma is jelentős mértékben csökkent.

Tisztelt Képviselő Úr! Én nem állítottam soha, hogy minden intézkedésünk eredményes volt (Az elnök csenget.), de azt állítom, hogy mindent megteszünk a közbiztonság további javítása érdekében.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
308 36 2013.10.07. 2:29  33-41

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A vagyonvédelmi cégek árképzési gyakorlata piaci kérdés. Az árat a piac, a kereslet és a kínálat határozza meg. Ezen a területen nincs hatósági ár megszabva. Szeretném felhívni a figyelmét arra is, hogy ha a vagyonvédelmi cégek rendszeresen a kamara által csak ajánlásként meghatározott minimális díj alatti árat tartalmazó ajánlatot tesznek, akkor a közbeszerzési eljárásokat bonyolító ajánlatkérő nem tud mást tenni, mint az alacsony árú ajánlatok közül választani. Az ajánlatkérőnek csak indoklást kell kérnie, és ha az indokolás megfelelő, akkor nem zárhatja ki az ajánlattevőt. Megjegyzem, hogy a pályázók nemcsak a kamarai ajánlási ár alatti, hanem annál magasabb árat is meghatározhatnak. Azt, hogy egy adott pályázat referenciaként mennyi ér meg az adott gazdasági társaságnak, az ügyvezető igazgató dönti el. A pályázat nyertesei között tudomásunk szerint egyetlen olyan gazdasági társaság sem volt, amely negatívan zárta volna az előző évi gazdálkodási egyenlegét.

A munkaügyi ellenőrzésnek folyamatosan hosszú évek óta kiemelt ellenőrzési területe a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet végző munkáltatók tevékenysége.

(14.10)

2012-ben 1715 vagyonvédelmi ágazatba tartozó munkáltatót ellenőrzött a munkaügyi hatóság, amely 15 508 munkavállalót érintett. A 2013. évben augusztus 31-éig 1360 munkáltató ellenőrzésére került sor, amely 5489 munkavállalót érintett. Az ellenőrzési adatokból is megállapítható, tisztelt képviselő úr, hogy a munkaügyi hatóság mindent megtesz a vagyonvédelmi ágazatban jelentkező jogsértések megszüntetése érdekében.

Az órabérek vonatkozásában egy minimális ár garantálása olyan hatáshoz vezet, amely a túlkínálat növekedése irányába viszi az egyébként is túlkínálatos piacot, az pedig éppen ellentétesen hatna a piaci egyensúlyra. Az árszabályozás indokoltsága a vagyonvédelmi szakma esetében nem áll fenn, ugyanis nincs szó sem vevői monopolhelyzetről, sem igazolható fogyasztói hátrányról, sem olyan piaci helyzetről, amely más eszközökkel ne lenne kezelhető, egyebekben pedig ellentétes lenne az Európai Bíróság döntéseivel is.

Tisztelt Képviselő Úr! Kérem, hogy a válaszomat fogadja el. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
308 162 2013.10.07. 1:59  159-166

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Igen, a kérdésére az a válaszom, hogy a Belügyminisztériumban jelenleg is több vizsgálat folyik az ön által felvetett kérdésekkel kapcsolatban. Pintér Sándor belügyminiszter úr az összefüggések felkutatására egy miniszteri biztost jelölt ki, akinek élettapasztalata, szakmai előélete, szakmai képzettsége alkalmassá teszi őt arra, hogy ezeket az összefüggéseket ezekben a kérdésekben megtalálja.

Ami a kérdése további részét illeti, sajnos megállapítható, hogy a baloldali politika a szervezett bűnözéssel több esetben kerül kapcsolatba (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.), az ön által is említett Portik-Laborc-találkozót is lehet itt említeni, amikor is a titkosszolgálat vezetője felkérte a szervezett alvilág vezetőjét, hogy az ellenzéki politikusokról gyűjtsön kompromittáló információkat. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy ebből Portik Tamás mit hajtott végre. A bűnözőnél tartott házkutatás során találtak politikusokról készült konspirált felvételeket, de említhetném az Együtt Egymásért Alapítványt is, amikor szintén a baloldal működött együtt a titkosszolgálati vezetők közreműködésével olyan bűnözővel, aki korábban betörőként volt ismeretes, és ez a betörő korábban tárgyalt szocialista politikusokkal, amikor ők kormányon voltak, amikor ők miniszterek voltak. De az Energol Részvénytársaság ügyeit is, ha figyelemmel kísérjük, vizsgáljuk, akkor azt mondhatjuk, hogy ott is találhatunk (Dr. Józsa István: A Papcsák abban is benne volt?) baloldali politikához köthető személyeket, akik az alvilággal a titkosszolgálaton keresztül kerültek kapcsolatba.

Tisztelt Képviselő Úr! Bízunk abban, hogy ezek a vizsgálatok eredménnyel zárulnak, és a parlament bizottságait tudjuk ezekről tájékoztatni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
308 166 2013.10.07. 0:25  159-166

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném megnyugtatni önt és a nyilvánosságot is, hogy a Belügyminisztérium vezetése minden segítséget megad a miniszteri biztosnak annak érdekében, hogy ezek a vizsgálatok eredménnyel záruljanak, és minden ilyen kapcsolat, amelyet ön is említett, amely a baloldal és a szervezett bűnözés között a titkosszolgálat közreműködésével zajlott és történt, az nyilvánosságra kerüljön, és azok következményeit a felelősök viseljék.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
308 182 2013.10.07. 1:51  179-182

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mindjárt az elején szeretném leszögezni, hogy megvédjük a gyermekeket az iskolai erőszaktól. Az iskolarendőri program is többek között ezért jött létre, ezért hoztuk létre, és sok más intézkedéssel együtt a büntető törvénykönyv szigorításával együtt arra törekszünk, hogy a gyermekeket meg tudjuk védeni az iskolai erőszaktól.

Az ön által hivatkozott konkrét esetekkel kapcsolatban tájékoztatom, hogy az egyik panaszolt diák tanulmányait az eset óta magántanulói jogviszonyban folytatja, a másik ellen pedig büntetőeljárás van folyamatban garázdaság bűntette miatt. A rendőrség határozottan fellép minden jogsértővel szemben, és mindent elkövet annak érdekében, hogy az iskolában nyugodt körülmények között tanulhassanak a gyermekek.

A vámospércsi általános iskola környezetében a szeptemberi iskolakezdéstől a rendőrség 84 fővel 42 alkalommal 21 órában teljesített szolgálatot. A város polgárőrszervezete pedig 42 alkalommal 84 fővel 26 órában teljesített polgárőri szolgálatot az iskola körül. Az iskolarendőr a tanév eddigi időszakában négy alkalommal egyeztetett az iskola tantestületével, illetve igazgatójával. 2013. szeptember 24-én az iskola ötödik osztályában osztályfőnöki óra keretén belül bűnmegelőzési előadást is tartott, részére sem ekkor, sem később nem jeleztek konkrét rendőri intézkedést igénylő eseményt, az ön által említetteken túl.

A hasonló esetek elkerülése, megelőzése érdekében a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság vezetője egyeztetést kezdeményezett a város polgármesterével, az iskola igazgatójával és a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat vezetőjével. Tisztelt Képviselő Úr! A célunk egyértelmű, világos: megteremtjük annak a feltételeit, hogy az iskolában a gyermekek tanulhassanak, a tanítók, tanárok taníthassanak, rend, békesség és szeretet legyen az iskolában.

Köszönöm szépen

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
309 76 2013.10.08. 4:34  69-76

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Juhász Ferenc hozzászólásaira szeretnék reagálni. Tisztelt Képviselő Úr! A 2003-ban elfogadott bűnmegelőzési stratégia végrehajtására önöknek hosszú évek álltak rendelkezésre, és ezekkel a lehetőségekkel, amikor önök kormányon voltak, nem éltek. Ismerjük, hogy 2002 és '10 között milyen volt a közbiztonság Magyarországon, önök ezen a területen egyszerűen megbuktak.

Ami a társadalmi vitát illeti, szeretném elmondani, hogy széles körű társadalmi vitát folytattunk le a nemzeti bűnmegelőzési stratégia elfogadását megelőzően. Ez a kormany.hu honlapra is kikerült, és megfelelő idő állt rendelkezésre, hogy erre észrevételeket tegyenek. Ezt megkapták a civil szervezetek, társadalmi szervezetek, a Magyar Kriminológiai Társaság, az egyházak is megkapták, és a nemzeti bűnmegelőzési stratégiát a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács terjesztette a kormány elé. Ezt a feladatot kapta elsőként a létrehozott Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, és ezt a stratégiát a kormány a szeptember 18-ai ülésén elfogadta.

(Az elnöki széket dr. Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Szeretném elmondani és szeretném hangsúlyozni, úgy, ahogy az általános vitában is elmondtam a válaszban, hogy a kormány elkötelezett a bűnmegelőzés, a bűncselekmények csökkentése, a közbiztonság megerősítése, az emberek biztonságérzetének javítása érdekében. Ennek a célnak a megvalósítása érdekében konkrét feladatokat határoztunk meg. És hogy válaszoljak Juhász képviselő úr kérdésére, hogy 200 vagy 700: 700 millió forint a helyes szám, amit ön kérdezett.

Ami pedig Staudt Gábor képviselő úr - akit nem látok most itt a teremben, de válaszolok neki is - hozzászólását illeti, és a közlekedési bűncselekményeket vette kritika alá (Dr. Staudt Gábor visszatérve az ülésterembe: Itt vagyok, államtitkár úr.), hogy úgymond az nem tartozik ebbe a tárgykörbe, szeretném elmondani, hogy a közbiztonságnak sok, számos eleme van. Egyik része a közlekedésbiztonság, azon belül is a közúti közlekedés biztonsága, és ezen a területen is fontos, hogy előrelépjünk. Megcéloztuk, hogy ezen a területen további célokat szeretnénk elérni. Az a célunk, hogy 50 százalékkal csökkentsük 2020-ig a halálos balesetek számát. Egyébként a végső célban nem mehetünk alább, mint hogy a nullára csökkentsük, függetlenül attól, hogy ennek az esélye ma nagyon minimálisnak látszik, de azt gondolom, hogy nem lehet kitűzni kevesebb célt majd, de 2020-ig az a célunk, hogy a közlekedés és a közúti közlekedés biztonsága területén jelentősen lépjünk előre.

És ami a kritikákat illeti, a Staudt Gábor képviselő úr által elmondottakat, szeretném elmondani, hogy a kormány számos szigorító törvényjavaslatot terjesztett a Ház elé, Btk.-módosítás, szabálysértési törvény módosítása, rendészeti tárgyú törvények módosítása. Ezeknek a 90 százalékát a Jobbik képviselőcsoportja nem támogatta, nem szavazta meg. (Dr. Staudt Gábor: Mert salátatörvényben volt.) Önök rendért kiáltanak, a rendet kérik számon rajtunk, és egy országgyűlési képviselő, egy ellenzéki képviselő mit tehet a rendért? Hogy támogatja azokat a jogszabályokat, amelyek ennek a rendnek a megvalósítását tűzik ki célul. (Közbekiáltások a Jobbik soraiból: Salátatörvény volt.) Önök nem ezt teszik. Önök azt teszik, hogy hétvégén tartanak egy rendezvényt, vonulást, egy gyűlést, vagy hétfőn napirend előtt a parlament elé hozzák, hogy lám-lám, milyen a közbiztonság Magyarországon, és nem tesznek semmit annak érdekében, amit országgyűlési képviselőként megtehetnének, hogy a közbiztonság, a rend javuljon Magyarországon.

Tisztelt Országgyűlés! Tehát a kormány a módosító javaslatot nem támogatja, ez az új nemzeti bűnmegelőzési stratégia alkalmas arra, hogy a közrendet, közbiztonságot megerősítsük, az állampolgárok biztonságérzetét javítsuk, és ezért arra kérem a tisztelt Országgyűlést és a tisztelt képviselőtársaimat, hogy a kormány által támogatott határozati javaslatot támogassák.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
310 44 2013.10.14. 3:08  41-47

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Legelőször is határozottan visszautasítom azt a kijelentését, amely szerint az állam törvénysértő módon fogadja el a pályázatokban szereplő óradíjakat, és ezzel törvényszegési kényszert teremt. A vagyonvédelmi cégek árképzési gyakorlata piaci kérdés. Az árat a piac, a kereslet és a kínálat határozza meg. Ezen a területen nincs hatósági ár megszabva. Abban az esetben, ha a vagyonvédelmi cégek rendszeresen a kamara által csak ajánlásként meghatározott minimális díj alatti árat tartalmazó ajánlatot tesznek, akkor a közbeszerzési eljárásokat bonyolító ajánlatkérő nem tud mást tenni, mint az alacsony árú ajánlatok közül választani. Az ajánlatkérőnek csak indokolást kell kérnie, és ha az indokolás megfelelő, akkor nem zárhatja ki az ajánlattevőt.

A pályázók nemcsak a kamara ajánlási árát, hanem annál magasabb árat is meghatározhatnak. Azt, hogy egy adott pályázat referenciaként mennyit ér meg az adott gazdasági társaságnak, azt a cég vezetése dönti el. A pályázat nyertesei között tudomásom szerint egyetlen olyan gazdasági társaság sem volt, amely negatívan zárta volna az előző év egyenlegét azokban az esetekben, amelyeket ön az interpellációjában fölsorolt.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága objektumainak őrzésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a közbeszerzési eljárás lefolytatása közbeszerzési bonyolító cég bevonásával történt, a törvény rendelkezéseinek megfelelően. Az ajánlatok értékelését és az eljárás eredményét az ajánlattevők tudomásul vették, elfogadták, jogorvoslati eljárást nem kezdeményeztek. A munkaügyi ellenőrzésnek folyamatosan hosszú évek óta kiemelt ellenőrzési területe a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet végző munkáltatók tevékenysége. 2012-ben 1715 vagyonvédelmi ágazathoz tartozó munkáltatót ellenőrzött a munkaügyi hatóság, amely 15 508 munkavállalót érintett. 2013. augusztus 31-éig 1360 munkáltató ellenőrzésére került sor, amely 5489 munkavállalót érintett. Az ellenőrzési adatokból megállapítható, hogy a munkaügyi hatóság mindent megtesz a vagyonvédelmi ágazatban jelentkező esetleges jogsértések megszüntetésére.

Az órabérek vonatkozásában az árszabályozás indokoltsága a vagyonvédelmi szakma esetében nem áll fenn, ugyanis nincs szó sem vevői monopolhelyzetről, sem igazolható fogyasztói hátrányról, sem olyan piaci helyzetről, amely más eszközökkel ne lenne kezelhető. Egyebekben pedig ellentétes lenne az Európai Bíróság döntésével is.

Tisztelt Képviselő Asszony! Interpellációja elején hivatkozott arra, hogy a vagyonvédelmi ágazat kérdéseit inkább hatósági nyomozás keretében kellene tisztázni. Ezzel kapcsolatban azt javasolom, fontolja meg, hogy amennyiben bűncselekmény elkövetéséről van tudomása, tegyen feljelentést, és a hatóság az eljárást megindítja. Kérem, hogy fogadja el a válaszomat.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
311 8 2013.10.15. 4:15  5-8

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Itt, az Országgyűlés falai között is megerősítem a múlt heti örömhírt, hogy az Európai Unió belügyminisztereinek tanácsa az elmúlt héten úgy döntött, hogy Magyarországra, Budapestre kerül egy nagyon fontos európai ügynökség, a CEPOL székhelye. Ez a szervezet, ez az ügynökség szervezi az európai rendőri továbbképzést, ez az Európai Rendőrakadémia.

Tisztelt Országgyűlés! Ennek a számunkra, Magyarország és Budapest számára, a magyar emberek számára kedvező döntés meghozatalánál bizonyára fontos szempont volt az a tény, hogy a nemzetközi rendészeti képzés területén Magyarország jelentős eredményeket ért el az elmúlt húsz évben, hiszen több mint húsz esztendeje Budapesten működik a KERA, a Közép-európai Rendőrakadémia, és közel húsz esztendeje Budapesten működik az ILEA, a Nemzetközi Rendészeti Akadémia. Több ezer rendészeti szakember, több ezer rendőr kiképzésében jártak el sikerrel, és így járultak hozzá az európai emberek biztonságához. Tehát ennek a kedvező döntésnek a meghozatalánál ez bizonyára fontos szempont volt, és hozzátehetjük azt is, hogy ha a CEPOL Budapestre kerül - amelynek elhelyezéséhez a kormány egy műemlék épületet biztosított Budapest belvárosában, az Ó utcában -, akkor minden feltételt biztosít annak érdekében, hogy a jövő tanévtől kezdve megkezdődhessen a képzés. Ha ez megvalósul, akkor azt mondhatjuk, hogy Magyarország, Budapest az európai rendészeti képzés központja lesz.

Tisztelt Országgyűlés! Azt is tudni kell, hogy - ahogy a képviselő úr elmondta - hét ország pályázott ennek a fontos ügynökségnek az elhelyezése érdekében. Magyarország mellett Görögország, Spanyolország, Olaszország, Finnország, Hollandia és Írország is pályázatot nyújtott be, tehát erős mezőnyben arattunk jelentős sikert, ami azt mutatja, hogy Magyarországot az uniós partnerek az eredmények tükrében olyan országnak tekintik, amely méltó és megfelelő helyszínt tud biztosítani ennek a fontos ügynökségnek az elhelyezéséhez.

Az Unió döntéshozatali fórumai közül a tagállami kormányokat megjelenítő Tanács egyetértése után az Európai Parlament támogatását is meg kell nyerni az úgynevezett együttdöntési eljárás keretein belül. Korábban úgy látszott, hogy ezzel kapcsolatban se lesz semmi probléma, de a hírek szerint - úgy, ahogy a képviselő úr is említette - Rui Tavares levelet intézett az Európai Parlament LIBE nevű bizottsága vezetőségi tagjaihoz, amelyben a képviselő támadja a CEPOL magyarországi székhelyre telepítését. Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy Rui Tavares szánalmasnak tekinti a Tanácsra nézve, hogy egy ilyen megállapodással veszélyezteti a hazug Tavares-határozatot.

(9.20)

Tisztelt Képviselőtársaim! Ha ez nem kettős mérce, akkor semmi sem az. Mivel a korábbi Tavares-jelentésről a szocialisták európai parlamenti képviselője azt mondta (Közbeszólás az MSZP soraiból: És a néppártiak?), hogy annak, idézem: "összeállítása elsősorban Göncz Kinga és Tabajdi Csaba érdeme, végigharcolásában mindannyian részt vettünk, elfogadtatásáért valamennyien mindent megtettünk" (Juhász Ferenc: Ki fogadta el? A Néppárt fogadta el, gyerekek! Ne hülyéskedjetek már!), itt és most azt a kérdést tenném fel az Európai Unió Parlamentjében ülő szocialista képviselőknek (Dr. Józsa István: Néppárti többség van!) és a Magyar Szocialista Párt vezetőinek, Tavares urat támogatják-e vagy a magyar nemzeti érdekeket képviselik. Amennyiben kiderül, hogy az új Tavares-levél tollbamondói között a Magyar Szocialista Párt európai képviselői is ott vannak, attól tartok, ki kell mondanunk: a szocialisták nem Magyarország érdekeit képviselik.

Ha napvilágra kerül, hogy ez a levél a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselőinek - ahogy ők fogalmaztak, idézem - munkájának mintegy bizonyítványa, akkor tudhatjuk, hogy ma sem riadnak vissza a szocialisták semmitől, ahogy korábban sem, a 23 millió románnal való riogatástól vagy a werberi feketekampánytól; ha, ahogy ők fogalmaztak, az összeállításban és az elfogadtatásában Tavares úr törekvéseit segítik, akkor itt és most ismét bebizonyosodik, hogy a szocialistáktól nem várhatunk semmi jót, és ma is csak a hatalom megszerzése vezeti őket.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból. - Dr. Józsa István: A Néppárt szavazta meg! Többség van, néppárti többség!)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
311 26 2013.10.15. 7:31  25-46

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat célja, hogy elfogadását követően Magyarország nagyobb biztonságban legyen. Az utasadatrendszer létrehozásával eredményesebben tudunk küzdeni a terrorizmus és a szervezett bűnözés ellen.

A törvényjavaslat tartalmazza a nemzeti utasadat-információs rendszer létrehozása érdekében szükséges, valamint az Alkotmánybíróság határozatával összefüggésben a személy- és vagyonvédelmi törvény és egyes törvények jogharmonizációs célú módosítását is.

Az utasadatok: a személyszállítást végző légi fuvarozók által a foglalási rendszereikben kereskedelmi célból gyűjtött személyes és egyéb adatok. Az utasadatrendszer működésének lényege, hogy a kereskedelmi személyszállítással foglalkozó légi fuvarozók átadják a foglalási rendszerükben meglévő adatokat a nemzeti utasadat-információs egységnek, amely adatbázisában az adatokat elemzi, kezeli, megőrzi. Az utasadat-információs egység gyanú esetén azonnal értesíti a terrorcselekmény megakadályozására vagy a bűncselekmény felderítésére hatáskörrel rendelkező szervet.

A nemzeti utasadat-információs rendszer létrehozása érdekében az Európai Bizottság felhívására a Belügyminisztérium uniós pályázatot nyújtott be. A pályázat célja Magyarország utasadat-információs egységének felállítása volt. A Bizottság ez év szeptemberében hivatalos tájékoztatást küldött Magyarországnak arról, hogy Magyarország pályázatát nyertesnek ítélte, és hazánk a projekt összköltségének 90 százalékát kitevő 5 024 673 eurós támogatásban részesül.

A magyar pályázatban az utasadat-információs egység felállításának ellátására a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ került megjelölésre. A törvényjavaslat alapján az utasadat-információs egység felel majd az utasadatok összegyűjtéséért, elemzéséért és öt évig történő megőrzésükért. Az utasadatok átvételével és kezelésével kapcsolatos jelen előterjesztésben foglaltak megfelelnek az Alkotmánybíróság által megkövetelt feltételeknek.

Az adatkezelés célhoz kötöttsége következik abból, hogy a központ az utasadat-információs feladatai során a bűncselekmény megelőzése, megszakítása, felderítése és a bűncselekményt elkövető személy kilétének megállapítása, továbbá a nemzetbiztonságot veszélyeztető törekvés, tevékenység elhárítása céljából kezelheti az utasadatokat. Amennyiben bűncselekmény elkövetésének gyanúját vagy a nemzet biztonságát veszélyeztető kockázatot állapít meg, a bűncselekmény felderítésére, nyomozására vagy a nemzetbiztonságot veszélyeztető törekvés, tevékenység elhárítására hatáskörrel rendelkező szervet értesíti, és adja át számukra az utasadatokat.

A terror- és bűnszervezetek tagjainak utazási szokásai sajátos speciális jellegzetességet mutatnak, amelyeknek az utasadatokkal való összevetése révén rendkívül hasznos, elsősorban a határon átnyúló terrorizmussal és szervezett bűnözéssel kapcsolatos információkhoz juthatnak a bűnüldöző hatóságok. Számos uniós és harmadik ország már alkalmazza vagy tervezi alkalmazni az utasadatok elemzését. Az Unión belül az Egyesült Királyságban már működik az utasadatrendszer; Franciaország, Dánia, Belgium, Svédország és Hollandia vagy már elfogadta a vonatkozó jogszabályokat, vagy pedig jelenleg teszteli az utasadatok felhasználását.

Több másik tagállam szintén fontolóra vette az utasadatrendszer létrehozását. Fontos megjegyezni, hogy az Európai Unió nevében megkötött utasadat-megállapodás van hatályban az Egyesült Államokkal, valamint Ausztráliával, Kanadával is hamarosan lezárulnak a korábbi megállapodás felülvizsgálatát célzó tárgyalások. Ezek az államok az Unióba induló vagy onnan érkező, illetve annak területét érintő járatok kapcsán megkapják elemzésre az uniós polgárok utasadatait is. Jelentős érdeklődést mutat még az Unióval való megállapodás megkötésére Oroszország, Dél-Korea, Japán, Katar, Mexikó, az Egyesült Arab Emirátusok, Brazília és Szaúd-Arábia is.

A nemzeti utasadat-információs rendszer kialakítását a szervezett bűnözés elleni fellépésről szóló törvényben indokolt szabályozni. Itt kell meghatározni az új feladatot és az utasadatok kezelésére, felhasználására és megőrzésére vonatkozó szabályokat. A központ új feladatává válik a légitársaságok által továbbított utas-nyilvántartási és ellenőrzési utasadatok kezelése, valamint elemzése és értékelése, összhangban az uniós és a hazai adatvédelmi előírásokkal.

Tisztelt Országgyűlés! A szervezett bűnözés elleni fellépésről szóló törvény mellett indokolt több más törvény módosítása is. A légi közlekedésről szóló törvény módosításával kerül meghatározásra az utasadatok köre, továbbá megteremti az utasadatok átadásának kötelezettségét és feltételeit is a javaslat. A központ számára az utasadatok kezeléséhez és ellenőrzéséhez szükséges nyilvántartásokhoz és adatokhoz történő hozzáférés lehetőségét is meg kell teremteni.

Az utasadatrendszer elindulása hazánk és az Európai Unió biztonságát is jelentősen növeli. A nemzeti utasadat-információs rendszer létrehozásán túl további, a rendőrség törvényes és eredményes működése biztosítása céljából fontos más törvények módosításait is elvégzi a jelen javaslat. Az Alkotmánybíróság a személy- és a vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység gyakorlásának korlátozásával kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleg hatályban lévő korlátozás időtartama indokolatlanul hosszú. Az Alkotmánybíróság szerint nem felel meg az arányosság követelményének az a jogalkotói megoldás, amely a foglalkozás szabad megválasztásához való jogot aránytalanul korlátozó időtartamban határozza meg. Az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően újraszabályozásra kerülnek a határozatban alkotmányellenesnek minősített rendelkezések, így a korlátozás időtartama is csökkentésre kerül.

Tisztelt Országgyűlés! A schengeni határ-ellenőrzési kódex módosítása megváltoztatta a rövid távú tartózkodás számításának módját. Ennek átültetése céljából szükséges a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény módosítása is. Ezt is tartalmazza a jelenleg benyújtott javaslat.

Végezetül: az Országgyűlésről szóló törvény a képviselői összeférhetetlenségről szóló rendelkezéseket részletesen tartalmazza, így a rendőrségről szóló törvényben szükségtelen ugyanezen szabály rögzítése a Független Rendészeti Panasztestület tagjai esetében. A javaslat megteremti az összhangot az Országgyűlésről szóló és a rendőrségről szóló törvény között.

Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot megvitatni, támogatni és elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
311 44-46 2013.10.15. 6:54  25-46

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Először is szeretném megköszönni a honvédelmi és rendészeti bizottságnak, amelynek képviseletében Farkas Zoltán képviselő úr adta elő a bizottsági álláspontot, hogy egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta, és elfogadásra ajánlotta a javaslatot. Köszönjük Farkas Zoltán képviselő úrnak, aki a Fidesz képviselőcsoportja nevében támogatásáról biztosította a javaslatot.

Juhász Ferenc képviselő úr úgy fogalmazott, hogy támogatni kívánja az MSZP-frakció a javaslatot. Ha ez megtörténik, akkor köszönjük. Néhány észrevételt tennék az általa elmondottakhoz. Úgy fogalmazott, a légi forgalom borzasztó bővüléséről beszélt. Azt gondolom, ez nem borzasztó, ez örömteli, hogy a légi forgalom ilyen mértékben nőtt. Ez egy lehetőség az emberek számára a gyorsabb utazáshoz és a gyorsabb célhoz éréshez. Úgy gondolom, ha jól meggondolja a szavaimat, akkor egyetért ezzel.

Fontos hangsúlyozni, hogy a személyes adatokat csak a törvényben meghatározott célra lehet használni, és úgy fogalmazott, az adatvédelmi intézmény és rendszer is jól működjön. Úgy gondolom, ez a törvényjavaslat ezeknek a kívánalmaknak teljes mértékben megfelel, amelyeket elmondott a képviselő úr. Szeretném hangsúlyozni, hogy az adatkezelésre vonatkozó garanciákat a törvény tartalmazza. Ami Juhász képviselő úr javaslatát illeti, hogy az adatokat öt évnél rövidebb ideig lehessen tárolni, nyújtson be módosító javaslatot, ha ez az önök véleménye, meg fogjuk vizsgálni az erre vonatkozó javaslatokat.

Staudt Gábor képviselő úr hozzászólásából, annak az ívéből azt következtettem, megvan az esély arra, hogy esetleg támogatják, azután meghallottam Gaudi Tamás képviselő urat, aki tücsköt-bogarat összehordott itt ezzel a javaslattal kapcsolatban, és akkor már kételyeim támadtak ezzel az elfogadással kapcsolatban. De szeretném elmondani, szeretnék reagálni Staudt képviselő úr szavaira is, aki azt mondta, hogy a szervezett bűnözés és a terrorizmus nem szinonim fogalmak. Teljes mértékben egyetértünk ezzel, ezek különböző veszélyek a demokratikus jogállamokra és a polgárokra tekintettel. Fontos azt is kiemelni, hogy sok esetben a szervezett bűnözés teremti meg a terrorizmus pénzügyi alapjait, személyi vagy tárgyi feltételeit, tehát sok esetben együttműködés van, ez koncentrált veszélyt jelent az államokra és a polgárokra, ezért is fontos hangsúlyozottan fellépni mind a szervezett bűnözés, mind pedig a nemzetközi terrorizmus ellen is. Ez a törvény ezt megcélozza, ezt megteszi.

Ami a kockázatelemzést illeti, azt a kérdést fogalmazta meg a képviselő úr, vajon hogy valósul meg a kockázatelemzés, hiszen ebben a törvényben nem talált utalást, illetve szabályokat. Szeretném válaszul elmondani, hogy a kockázatelemzés a szakma szabályai szerint valósul meg, amelyre vonatkozóan vannak egyedi programok, amelyeket most nem szeretnék részletezni, de mind a hazai gyakorlatot, mind pedig a nemzetközi szabályokat figyelembe véve folynak ezek a tevékenységek. Úgy gondolom, ez a munka eredményességét nagyban befolyásolja, nagyban meghatározza.

Mile Lajos képviselő úr hozzászólását is szeretném megköszönni. Összességében úgy fogalmazott, hogy ez egy jó törvény, jó célok érdekében hozott törvény, gyakorlatilag a törvény lényegét nem is vitatta, annak a céljaival egyetértett, de az összeférhetetlenség szabályaira vonatkozóan úgy fogalmazott, hogy ne vegyük rosszmájúságnak az ő aggályait, amelyeket megfogalmazott, azt mondta, esetleg konkrét személyre vonatkozóan születik ez a szabályozás. Szeretném megnyugtatni a képviselő urat, hogy nem tekintem ezt rosszmájúságnak, ezt pusztán véleménykifejtésnek tartom a képviselő úrtól, úgyhogy köszönöm szépen. Ha pedig ez a szabály, amit a javaslatban megfogalmaztunk, nem szimpatikus az ön számára, akkor nyitva áll az a lehetőség, hogy módosító javaslatot nyújtson be. Kérem, fontolja meg, és ha úgy dönt, akkor azt tegye meg.

Elérkeztünk Gaudi-Nagy Tamás képviselő úr hozzászólásához. Képviselő úr, azt tudom válaszolni az ön által elmondottakra - ön egyébként abszolút aggályosnak tekintette ezt az egész törvényjavaslatot -, ha önnek ez nem tetszik, akkor éljen képviselői jogával, nyújtson be módosító javaslatot. Úgy gondolom, meg fogjuk vizsgálni, ha ezt megteszi, mert hiszen az a célunk, hogy a lehető legjobb törvényt fogadjuk el Magyarország és a magyar emberek biztonsága érdekében, nyitottak vagyunk minden jó javaslatra.

Súlyos megfogalmazást használt, hogy önt esetleg lehallgatják, még mostanában is. Képviselő úr, ön kitűnő jogász, kitűnő ügyvéd, tegyen feljelentést,és úgy gondolom, közös érdekünk... (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Megtettem!) Képviselő úr, az előbb ön kifogásolta, hogy önt nem hallgatták meg, a képviselőtársai beszéltek, most pedig ön nem hallgat végig engem, sajnálom. (Dr. Gaudi-Nagy Tamás közbeszól. - Az elnök csenget.) Sajnálom, hogy ön, aki demokratának hirdeti magát, ezt a jogot nem adja meg nekem, hogy végighallgat. (Dr. Gaudi-Nagy Tamás közbeszól.) Ön azt mondta...

(11.10)

ELNÖK: Megkérem a képviselő urat, hogy ahogy ön az előbb kérte, hogy hallgassák meg a képviselőtársai, most ön hallgassa meg az államtitkár urat.

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Tehát azt tudom javasolni, hogy ha valóban úgy gondolja, hogy önt lehallgatják, akkor tegyen feljelentést, ha pedig mégis másként gondolja, akkor kérjen bocsánatot az állításáért, amely nem felel meg a valóságnak. (Derültség a Jobbik soraiban.)

Tisztelt Országgyűlés! Összességében szeretném megköszönni a vitában elhangzott hozzászólásokat, javaslatokat. Bízom abban, hogy ez a mai általános vita is hozzájárul ahhoz, hogy a lehető legjobb törvényt fogadjuk el. Ez a törvény, még egyszer mondom, kedvező Magyarország számára, a magyar emberek számára, ez egy uniós lehetőség, több mint ötmillió eurós támogatást nyertünk az Európai Uniótól, éljünk ezzel a lehetőséggel, szeretném megfogalmazni azt, hogy törvényesen, a célhoz kötötten, az adatkezelési szabályok betartásával, valamennyi magyar állampolgár és Magyarország érdekében, és kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a javaslatot támogassa.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
313 20-22 2013.10.21. 3:31  17-22

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya 2013. október 18-án nyomozást rendelt el az ön által kérdezett bizonyítékhamisítási ügyben. A mai napon a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya sajtótájékoztatót tartott és ismertette az ügy eddigi állását. A rendőrség képviselői elmondták, hogy azonosították a videofelvételen szereplő személyeket. Tanúkihallgatásuk megtörtént. Ennek során bebizonyosodott, hogy a felvételt a választást követő második napon, tehát két nappal a választás után, 2013. október 15-én készítették, egyikőjük lakásán. (Felzúdulás, közbeszólások a Fidesz soraiban, köztük: Gratulálunk!) A videofelvételt mobiltelefonnal rögzítették, a jelenlevők tudtával.

Az eljárás során kétséget kizáróan megállapítást nyert, hogy a videofelvételen látható férfiak egy megrendezett, nem valós helyzetet játszottak el, megrendelésre. A nyomozó hatóság lefoglalta azt a mobiltelefon-készüléket, amellyel a felvételt készítették. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tisztelt Országgyűlés! A felvételt rögzítő memóriakártya tartalmát 2013. október 16-án kiírták egy CD-lemezre, ezt a CD-lemezt egy, a felvétel készítésekor is jelen lévő személy átadta egy ismerősének, aki azt egy további közreműködővel közösen elvitte a Magyar Szocialista Párt székházába... (Nagy felzúdulás, közbekiáltások a kormánypártok soraiból: Pfúj! - Szégyen! - Az elnök csenget.)

ELNÖK: (Csengetve:) A tetszésnyilvánítást kérem mellőzni!

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: ...tehát elvitte a Magyar Szocialista Párt székházába, ahol két személynek átadta.

A rendőrségi nyomozás eredményességére tekintettel a rendőrség további információt ezzel kapcsolatban nem hozott nyilvánosságra, de minden esély megvan arra vonatkozóan, hogy megtudjuk, kik voltak a megrendelők, kik voltak a felvétel készítői, kik voltak a közvetítők, kik voltak az átadók (Közbeszólások az MSZP soraiból: Nagyon helyes. - Úgy kell. - Meg azt is, hogy kik fizették ezt.), és azt is meg fogjuk tudni, tisztelt Országgyűlés, hogy kik voltak az átvevők. (Zaj, közbeszólások mindkét oldalról. - Az elnök csenget.)

Tisztelt Országgyűlés! Szeretném itt az ország házában a közvélemény előtt is nyilvánvalóvá tenni, hogy a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy ennek az ügynek minden részlete kiderüljön, minden részlete nyilvánosságra kerüljön, az igazság kiderüljön, és azt is nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy minden feltétel adott arra vonatkozóan, hogy akik jogszabályt sértettek, akik törvényt sértettek, azok ezért a cselekményért vállalják és viseljék a felelősségüket.

Köszönöm a figyelmüket. (Nagy, hosszan tartó taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Gaudi Nagy Tamás tapsolva: Bravó! Az elszámoltatást is ilyen hevülettel csináljátok!)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
313 45 2013.10.21. 3:41  42-48

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormányprogramban leszögeztük: a rend érdekében nemzeti ügynek tekintjük, hogy új rendőrség szülessen.

(15.10)

A magyar emberek számára az államnak elsősorban védelmet és biztonságot kell szolgáltatnia, amire csak egy értékeiben, gondolkodásmódjában, mentalitásában megváltozott és megújult rendőrség képes. A közmegbecsülést nehéz munkával helyreállítottuk. 2010-ben kifizettük a rendőrség több mint 4 milliárd forintos adósságát, új vezetést, új irányt adtunk a rendőrségnek, új, szigorú törvényeket alkottunk itt a parlamentben. Ilyen volt a szabálysértési törvény, amiben elzárással büntethetővé tettük a kis értékű lopásokat vagy a három csapás törvény, a büntető törvénykönyv módosítása, amelyben a súlyos, erőszakos, személy elleni bűncselekményeket elkövetőket akár tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre is lehetett ítélni.

A nemzeti együttműködés kormánya programjában vállalta, hogy 3500 új rendőr fog szolgálatot teljesíteni, 2010-ben 33 450 hivatásos látott el szolgálatot, 2012-ben ez a szám 36 600 hivatásos állományút tett ki. A hivatásos állomány rendszeresített létszáma a 2013. január 1-jei állapot szerint 37 116 fő volt, a rendőrség teljes létszáma pedig megközelítette a 48 ezer főt.

Tisztelt Országgyűlés! Látható, hogy a rendőrség létszáma a határozott és jó döntéseknek köszönhetően növekedésnek indult. A 2012. évre a pályaelhagyók száma 25 százalékkal csökkent. Ez az adat 2013 első-nyolcadik hónapjaiban még tovább csökkent. Ön említette, hogy 600 fő hagyta el 2013-ban a testületet. Jó tudni, hogy ennek jelentős része nem önszántából, hanem a testület döntése alapján távozott a testületből. Tehát 2012-ben egyértelműen kedvező irányba fordult a rendőrség létszámhelyzete, a körzeti megbízotti státusokat 99 százalékban feltöltöttük. Örömmel tapasztaljuk, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek a rendészeti szakközépiskolákba és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre egyaránt.

Vannak még hiányosságok, nem lehetünk teljesen elégedettek, azonban jó úton járunk. Folyamatosan fejlesztjük a rendőrség technikai felszerelését, új hírközlési rendszert építettünk ki, új járműveket adtunk át, az elmúlt év december 21-én 1750 gépkocsival fejlesztettük az állományt, a járműállományt, 1250 járőri és 500 ügyintézői autót adtunk át. Ezeket az autókat pedig nem bérleti konstrukcióban bocsátottuk a rendőrség rendelkezésére, mint ahogy korábban a szocialista kormányok idején, hanem megvásároltuk, és ezzel 5 milliárd forint - még egyszer mondom, képviselő úr: 5 milliárd forintot - takarítottunk meg az adófizetőknek.

A 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetésével a rendőrség személyi állományának jelentős részénél nettó illetménynövekedés következett be. Az állomány azon tagjainál, ahol szükséges volt, bérkompenzációt alkalmaztunk. A tiszthelyettesek és zászlósok illetményének rendezése érdekében 2012-ben bevezettük, és azóta is folyamatosan fenntartjuk a havi 14 ezer forint összegű kiegészítő juttatást, amelyet időkorlát nélkül a jövőben is biztosítani fogunk.

Tisztelt Képviselő Úr! Ha önnek valóban fontos a közrend, a közbiztonság erősítése, a rendőrség sorsa iránt valóban aggódik, akkor arra kérjük, hogy szavazza meg a 2014-es költségvetést, és támogassa a közrendet, közbiztonságot garantáló törvények elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
313 123 2013.10.21. 2:08  120-127

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya a mai napon sajtótájékoztatót tartott az ön által kérdezett bizonyítékhamisítási ügyben, és a mai napon az ügy állásáról olyan mértékű tájékoztatást adott, amely egyrészt a nyilvánosságot tájékoztatja megfelelő mértékben és módon, illetve a nyomozás eredményességére, a nyomozás érdekeire tekintettel csak azokat a tényeket hozta nyilvánosságra, amelyeket a sajtótájékoztatón megismerhetett az ország nyilvánossága.

Ennek alapján azt mondhatjuk, tisztelt képviselő úr, hogy az a bizonyos felvétel 2013. október 15-én, tehát két nappal a bajai választás után történt. Azonosította a rendőrség a videofelvételen szereplő személyeket, ez is ténykérdés; tanúkihallgatásuk megtörtént. Ennek során elmondták, hogy a felvételt a választást követő második napon, tehát 2013. október 15-én készítették egyikük lakásán; a videót mobiltelefonnal rögzítették, a jelenlévők tudtával. Az is ténykérdés - és ez az eljárás során kétséget kizáróan megállapítást nyert -, hogy a videofelvételen látható férfiak egy megrendezett, nem valós helyzetet játszottak el megrendelésre. (Soltész Miklós: Szép!)

A nyomozó hatóság lefoglalta azt a mobiltelefon-készüléket, amellyel a felvételt készítették. A felvételt rögzítő memóriakártya tartalmát 2013. október 16-án kiírták egy CD lemezre, ezt a CD lemezt egy, a felvétel készítésekor is jelen lévő személy átadta egyik ismerősének, aki ezt egy további közreműködővel közösen elvitte a Magyar Szocialista Párt székházába, ahol azt két személynek átadták.

A rendőrségi nyomozás továbbra is folyamatban van, azonban már most olyan adatok állnak a nyomozó hatóság rendelkezésére, amelyek alapján minden esély megvan arra, hogy a teljes igazság kiderüljön. (Soltész Miklós: Tehetségesek ezek a szocialisták! - Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
313 127 2013.10.21. 1:01  120-127

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, a választás a demokratikus jogállam alapvető intézménye, és az ezzel kapcsolatban vagy ennek a terhére elkövetett minden jogellenes cselekmény olyan súllyal nyom a latban, amelynek a kiderítését a rendőrség teljes mértékben elvégzi.

Szeretném megerősíteni itt is és most is, hogy minden esély megvan arra, hogy minden kiderüljön, hogy kik készítették a felvételt, kiknek a megrendelésére készítették a felvételt, kinek adták át a felvételt, és az MSZP-székházban kik vették át a felvételt, kik voltak jelen, és kik ezek a személyek. Ahogy a nyomozás érdekei ezt lehetővé teszik, erről a nyilvánosságot és az Országgyűlést a rendőrség kellő időben tájékoztatni fogja.

Szeretném megnyugtatni a képviselő urat és az ország nyilvánosságát, hogy ezzel a bizonyítékhamisítási üggyel kapcsolatban a rendőrség ki fogja deríteni az igazságot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
313 183 2013.10.21. 1:25  180-183

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Érdemi választ fogok adni - úgy, ahogy szoktam - a kérdéseire.

Az ön által említett gyilkosság híre azért nem jelent meg a sajtóban, mert az szerencsére nem történt meg. Önt, képviselő úr, félrevezették. A hír nem igaz. (Zaj.) A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadóállomásán ez idáig nem történt sem emberölés, sem halált okozó testi sértés.

A kérdésében hivatkozott verekedésben egy külföldi állampolgár valóban súlyosan megsérült, kórházi ellátását követően azonban állapota stabilizálódott, állandó orvosi ápolást már nem igényel. Az eseményben részt vevő külföldiekkel szemben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megtette a szükséges intézkedéseket. Az elkövető és társai ellen büntetőeljárás van folyamatban, tisztelt képviselő úr.

Tájékoztatom továbbá, hogy a Debreceni Rendőrkapitányság és a Készenléti Rendőrség továbbra is megerősített létszámmal lát el szolgálatot a tábor környezetében, valamint Debrecen belvárosában. Ennek eredményeképpen az elkövetett jogsértések száma nagymértékben csökkent, míg az állampolgárok szubjektív biztonságérzete jelentősen javult.

(17.20)

A rendőrség a jövőben is fenntartja a rendet Debrecen teljes területén. Köszönöm a kérdését. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
314 32-34 2013.10.22. 4:52  25-34

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Igen.

ELNÖK: Igen, kíván. Megadom a szót, parancsoljon, államtitkár úr!

(10.40)

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Legelőször is fontos leszögezni, hogy itt a mai vitában is nyilvánvalóvá vált, hogy ennek a törvénynek az az egyetlen célja, hogy Magyarország nagyobb biztonságban legyen. Ahhoz, hogy Magyarország nagyobb biztonságban legyen - ahogy az általános vitában elhangzott -, Magyarország az Európai Unió, az Európai Bizottság pályázatán több mint 5 millió eurós pályázati összeget nyert el. Ennek segítségével 90 százalékos támogatásintenzitás mellett lesz lehetőségünk - a törvényjavaslat elfogadása esetén - ennek a rendszernek a létrehozására, amely, még egyszer mondom, Magyarország és a magyar emberek nagyobb biztonságát szolgálja.

Ami a módosító javaslatokat illeti, három módosító javaslatot nyújtottak be a törvényjavaslathoz. Az első módosító javaslat szerint az utasadat-szolgáltató a jogszabályban meghatározott elektronikus formátumban és módon adja át az utasadatot a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központnak, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvénynek megfelelően. A törvényjavaslat pontosan meghatározza azokat az adatokat, illetve az adatok átadásának kötelezettségét, az átadott adatok körét, az adatkezelés határidejét és célját, az adatokkal végezhető műveleteket, valamint azt, hogy az utasadatot milyen esetben és mely szerveknek kell továbbítani. Jelen esetben az adatkezelő a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ. E szerv - mint alapkezelő - jogosult meghatározni az átadott adatok számítástechnikai formátumát.

A második módosító javaslat alapján az utasadatok gyűjtése nem terjedt volna ki a Magyarországról induló járatokra, tehát a hazánkból induló légiutasok adatai nem estek volna az átadásra kerülő adatok körébe. Az utasadatok gyűjtésének lényegi szempontja a teljesség; ahhoz az Magyarországról induló utasok adatainak gyűjtése is szükséges. Amennyiben az adatgyűjtés nem teljes körű, úgy kijátszható, mivel a Magyarországra nem légi úton érkező, de innen légiutasként távozó terrorista vagy bűnöző adatai nem kerülnek kiszűrésre, tehát ezt se támogatjuk.

A harmadik módosító javaslat pedig a Független Rendészeti Panasztestülettel kapcsolatos összeférhetetlenségi szabályokra vonatkozott. Juhász Ferenc képviselő úr mai hozzászólásában feltette a költői kérdést: "Milyen lesz ez a lex?" A lex, legis, masculinum latin szó, törvényt jelent. Tisztelt Képviselő Úr! Az a válaszom, hogy ez a lex jó lesz, úgyhogy arra kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy ezt a törvényjavaslatot támogassa.

Egyébként sajnálom, hogy sem Staudt Gábor képviselő úr, sem Gaudi-Nagy Tamás képviselő úr, akitől vártam, és aki a vitában 15 perces hozzászólásában súlyos aggodalmait fogalmazta meg a törvényjavaslattal kapcsolatban - kértem, hogy ha ilyenek vannak, akkor módosító javaslat formájában nyújtsa be -, sajnálom, hogy se... (Dr. Staudt Gábor: Beadtam a rá vonatkozó javaslatot.) A Jobbik képviselői nem nyújtottak be módosító javaslatot; ez ténykérdés.

Mile Lajos képviselő úr is az összeférhetetlenségi szabályokkal kapcsolatban fogalmazta meg a kritikáját. Szeretném elmondani Juhász képviselő úrnak, Staudt Gábor képviselő úrnak és Mile képviselő úrnak is, hogy azok a kritikák, amelyeket már előre megfogalmaztak a törvényjavaslattal kapcsolatban, idő előttiek, hiszen ez a törvényjavaslat egy lehetőséget teremt; azt a lehetőséget teremti meg, hogy a lehető legszélesebb merítési lehetőség legyen a Független Rendészeti Panasztestület kiegészítésére. Ma még nem tudom megmondani, hiszen nem is feladatom, most nem azt a javaslatot tárgyalja a tisztelt Országgyűlés, hanem az utasadat-információs rendszer létrehozásáról szóló törvényjavaslatot, tehát ezek a kritikák idő előttiek, megalapozatlanok, hiszen még egyszer mondom, ilyen javaslatot a kormány nem terjesztett be jelen pillanatban. Ez egy lehetőség, hogy ha ezt a törvényjavaslatot, illetőleg ezt a rendelkezést a parlament elfogadja, akkor az az összeférhetetlenség kikerül az országgyűlési képviselői összeférhetetlenségről szóló törvény rendelkezései közül.

Tisztelt Országgyűlés! Szeretném megköszönni mind az általános, mind a részletes vitában elhangzott képviselői hozzászólásokat, a támogató nyilatkozatokat, és köszönöm a kritikai észrevételeket is, hiszen ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy valóban olyan törvény szülessen, amelynek eredményeképpen Magyarország és a magyar emberek nagyobb biztonságban legyenek. Kérem önöket, hogy támogassák a törvényjavaslatot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
317 54 2013.10.28. 3:25  51-56

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nézzük az előzményeket! A Magyar Szocialista Párt parlamenti képviselője, Harangozó Tamás 2013. október 17-én feljelentést tett a bajai időközi választásokkal kapcsolatban a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt, megítélése szerint választási csalás történt. A feljelentéséhez a későbbiekben egy videofelvételt is csatolt, amely szerinte azt bizonyította, hogy a választások törvénytelen szervezéséért néhány személy készpénzt vett át; vagyis nem amiatt tette a feljelentést, mert álláspontja szerint megrendezett volt a felvétel, vagy mert bizonyítékhamisítás történt.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya a feljelentés alapján nyomozást rendelt el, a nyomozás jelenleg is folyik; eddigi megállapításait csak részben tudom ismertetni amiatt, hogy ne veszélyeztessem annak eredményességét.

A rendőrség tájékoztatása szerint a felvételt október 15-én, tehát a választás után két nappal készítették el, az egy előre megtervezett színjáték volt. A felvételen szereplők tudták, hogy felvétel készül, azt nem titokban rögzítették, hanem minden jelenlévőnek a beleegyezésével, a szerepeket és a feladatokat előre megbeszélték. A videót Gyurcsány Ferenc pártjának tagja vette fel a mobiltelefonjára.

Tény az is, hogy a videót a Magyar Szocialista Párt székházába vitték fel egy szocialista politikus közvetítésével, ahol azt átadták. A Szocialista Párt vezetőinek nyilatkozataiból kiderült, az MSZP Jókai utcai székházában Szakács László, Mesterházy Attila kabinetfőnökének jelenlétében adták át. Szintén kiderült a szocialista politikusok nyilatkozataiból, hogy más szocialista politikus is látta a felvételt, a szocialista politikusok nyilatkozatai szerint ugyanis Szakács László kabinetfőnök kérésére Harangozó Tamás, a Magyar Szocialista Párt országos elnökségi tagja a videót látta, azt megnézte. Jelen pillanatban ezek az ismert tények.

Az, hogy kik lehetnek a megrendelők, a nyomozás későbbi időszakában ismertté válhat. Arra a kérdésére, hogy kinek állhatott érdekében ilyen hamis felvételt készíteni, azt a választ tudom felelősséggel adni, hogy egyetlen törvénytisztelő magyar állampolgárnak sem, viszont az tény, hogy a Szocialista Párt ezzel a felvétellel próbált meg választási csalást bizonyítani.

Arra a kérdésre, hogy felkészült-e a rendőrség, hogy a jövő évi választásokat hasonló hamisítási botrányok ne kísérjék, a válaszom egyértelműen igen. A bizonyítékhamisítási ügy nyomozása azt bizonyítja, hogy a rendőrség törvényesen, a rá vonatkozó jogszabályokat betartva, az igazság kiderítése érdekében eredményesen végzi feladatát.

Arra a kérdésére, tisztelt képviselő úr, hogy milyen büntetőjogi következményei lehetnek ennek a bizonyítékhamisítási ügynek, az a válaszom, hogy ennek a meghatározása az igazságszolgáltatás résztvevőinek, az ügyészségnek és a bíróságnak a feladatkörébe tartozik. Minden esély megvan arra, tehát még egyszer mondom, minden esély megvan arra, hogy az igazság kiderüljön, és a felelősök elnyerjék méltó büntetésüket.

Kérem, fogadja el válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
319 24 2013.10.30. 1:02  1-125

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szél Bernadett képviselő asszony közfoglalkoztatást ostorozó hozzászólására szeretnék reagálni. Azt a kérdést tette fel, hogy miben mérik a közfoglalkoztatás eredményességét.

Tisztelt Képviselő Asszony! Egyértelmű: abban mérjük, hogy hány embernek tudunk munkát adni. Mi munkát adunk, nem segélyt, és egyébként a rendszert szeretnénk fokozatosan, 2014-től kezdődően a szociális szövetkezés irányába elmozdítani, ami már nem közfoglalkoztatás, még nem versenyszféra, de mindenképpen szeretnénk ebbe az irányba lépni - és arra kérem, hogy ön is becsülje meg ezeket az embereket -, hogy közel 300 ezer embernek ad lehetőséget értékteremtő munka végzésére, arra, hogy a családját eltartsa, hogy maga is részt vehessen abban, hogy hasznos tagja lehessen a társadalomnak. Ezért is fontos a közfoglalkoztatás, és ebben is mérhetjük ennek a fontosságát, úgyhogy arra kérem tisztelt képviselő asszonyt, hogy nagyobb tisztelettel beszéljen a közfoglalkoztatásban dolgozókról.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
319 70 2013.10.30. 2:20  1-125

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Varga Zoltán szocialista képviselő úr által elmondottakra szeretnék reagálni, és egyetértek Tarnai Richárd képviselőtársammal, hiszen ne felejtsük el azt a fontos körülményt, hogy 2012-ben, illetőleg 2013-ban több mint 600 milliárd forint összegben vállalta át az állam az önkormányzatok adósságát. Ez az önkormányzati rendszer 1990-es bevezetése óta példátlan, de ha a magyar önkormányzatok világát tekintjük, száz évre visszamenőleg se volt ilyen állami adósságátvállalás, illetőleg adósságrendezés. Ha ehhez még hozzávesszük a Magyarország önkormányzatairól szóló törvény, illetőleg a feladatfinanszírozási rendszer 2013-as hatálybalépését, akkor azt mondhatjuk, hogy valóban kedvező helyzetből indultak az önkormányzatok.

Ami a 2014-es költségvetési tervezetet illeti, ne felejtsük el, hogy a 2014. évre ez a javaslat 703 milliárd forintot biztosít az önkormányzatok számára, ami a 2013-as támogatás 108,8 százaléka, tehát 8,8 százalékos az emelkedés. Ez egy olyan mértékű forrásnövelés, amely azt gondolom, hogy egyrészt példátlan, másrészt pedig biztosítja azoknak a feladatoknak az ellátását, amelyeket a törvény az önkormányzatok számára előír. Többletforrásokkal érintett területek - csak példálózva, az időkeretet is betartva -: a pedagógus-életpályamodell bevezetéséhez fűződő pedagógusilletmény-emelés forrásait biztosítja ez a javaslat, aztán az EU önerő alap 3 milliárd forintos többletet tartalmaz, a fejezeti tartalék tízmilliárddal emelkedne, az e-útdíj bevezetése kapcsán a fuvarozókkal kötött egyezséggel kapcsolatos érintettséget is kompenzálja a javaslat, és az adósságkonszolidációban nem érintett önkormányzatok számára tízmilliárd forintos fejlesztési forrást tartalmaz ez a törvénytervezet.

Azt gondolom tehát, hogy ezek a pozitívumok mindenképpen olyan tények, amelyekkel nem lehet vitatkozni. Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
319 78 2013.10.30. 2:24  1-125

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Szeretnék reagálni Mirkóczki Ádám képviselő úr hozzászólására, legelőször is a közfoglalkoztatással kapcsolatban elmondottakra, amikor is az volt a lényeg, hogy nekik nincs különösebb bajuk ezzel, csak nem tekintik munkahelynek. Tisztelt Képviselő Úr! Nem az számít, hogy milyen jogi csűrés-csavarást gondolnak önök erről, hanem az a lényeg, hogy munkalehetőséghez jut közel 300 ezer ember Magyarországon ennek eredményeképpen, méghozzá értelmes, fontos, a családja eltartásához hozzájáruló lehetőséghez. Úgyhogy, ha önök komolyan gondolnák, önök fontosnak tartják ezt, akkor nem így fogalmaznának.

Ami a rendészeti ügyeket illeti, tisztelt képviselő úr, a Terrorelhárítási Központtal kezdte, szeretném elmondani, hogy a Terrorelhárítási Központ nagyon fontos tevékenységet végez, az ő munkájuk eredményeképpen mondhatta el ön is, hogy Magyarországon nincs terrorveszély, Magyarországon a magyar állampolgároknak ettől nem kell tartani. Én itt is szeretnék köszönetet mondani a TEK személyi állományának az általuk végzett nagyon fontos munkáért. Egyébként, ha a számokat nézzük, a 2014. évi támogatási összeg az előirányzatra javasolt szerint 12 milliárd 357 millió forint. Ez 1 milliárd forinttal kevesebb, mint a 2013. évi előirányzat. Nagyon fontos feladatot látnak el, bízunk abban, hogy a 2014-es tevékenységük is hasonlóan eredményes lesz, mint az idei.

Ami a rendőrséget illeti, illetőleg a közbiztonságot illeti, a rendőrautók ügyét, szeretném leszögezni, hogy ez a konstrukció, amit mi alkalmaztunk, hogy megvásároltuk ezeket a rendőrautókat, az 5 milliárd forintos megtakarítást jelent az adófizetőknek. Tehát ez 5 milliárd forinttal kerül kevesebbe, mint ha bérelnénk, mint a korábbi konstrukcióban a szocialista kormányok idején. Tehát ez egy nagyon fontos szempont.

Ami pedig a rendőrség támogatását illeti, szeretném most is elmondani, hogy a 2014-es költségvetési javaslat szerint közel 16 milliárd forinttal több szerepel ebben, mint a 2013. évi előirányzatban, tehát ez a 16 milliárd forint elegendő arra, hogy a közbiztonságot és azokat a célokat, amelyeket a javaslat megfogalmaz, megtartsuk. Később folytatom.

Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
319 82 2013.10.30. 2:03  1-125

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Szilágyi György képviselő úr hozzászólására szeretném elmondani és leszögezni itt a tisztelt Ház előtt: mi nem kozmetikázunk. (Dr. Apáti István: Ááá!) Mi segély helyett munkát adunk az embereknek. Segély helyett munkát adunk az embereknek, és ez nagy különbség. És tudja, mi a legfontosabb, képviselő úr? Hogy ezek az emberek, akik részt vesznek ebben a közfoglalkoztatási programban, maguk is úgy érzik, hogy sikeres, fontos tagjai a társadalomnak (Szilágyi György: Ezt mondják meg a kétdiplomás hölgynek!), és ezt a siker ízét akarják önök elrontani, ezt akarják megkeseríteni. Kérem, ne tegyék!

Folytatva Mirkóczki képviselő úrnak a hozzászólására való reagálást, a büntetés-végrehajtással kapcsolatban szeretném elmondani, hogy ez a 2014-es törvényjavaslat 715 új férőhely létesítésére teremt forrást, ez a Budapesti Fegyház és Börtönben, a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben és a Közép-dunántúli Büntetés-végrehajtási Intézetben valósul meg 2014-ben. És hogyha ez a 715 új férőhely megvalósul, ezt létrehozzuk a terveink szerint, és a költségvetés biztosítja erre a forrásokat, ahogy a javaslatban is szerepelt, akkor a hivatásos állomány munkafeltételei is javulnak, hiszen csökken az az arány, amely most jelenleg fennáll a telítettséget illetően. De ez is azért jött létre, mert mi a kormányprogramban tett ígéretünknek megfelelően valóban egyrészt az önfenntartó bv-intézeteket tűztük ki célul, másrészt pedig azt, hogy minden elítélt, akinek az egészségi állapota lehetővé teszi, dolgozzon. Tehát ezt a két fontos tézist meg fogjuk valósítani 2014-ben.

Az a célunk egyébként az anyagi elismerés vonatkozásában a személyi állomány összességét illetően, hogy a tiszthelyettesi pótlékot, azt a havi 14 ezer forintot tartalmazza a törvényjavaslat, ezt is szeretném elmondani. És ha önöknek valóban fontos a személyi állomány illetményhelyzetének javítása, akkor szavazzák meg ezt a költségvetést.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
320 188 2013.11.04. 1:44  185-188

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány nemzeti ügyként határozta meg a közbiztonság megerősítését. Ennek érdekében az Országgyűlés szigorította a büntető jogszabályokat, és elfogadta a szabálysértési törvényt, amely szigorúan fellép a kisösszegű lopások ellen.

Az őszi terménylopások és téli falopások megelőzésére a rendőrség rendelkezik akciótervvel. A terv feladatul határozza meg az őszi-téli időszakban a külterületen, zártkertekben lévő hétvégi házak, présházak, pincék környezetében a betöréses lopások, falopások és terménylopások megelőzését és az elkövetők elfogását. A rendőrség október 1-je és március 31-e között célirányos ellenőrzéseket hajt végre a polgárőrséggel, a településőrökkel, a közterület-felügyelőkkel közösen. Az ellenőrzések helyszíneit és időtartamát az eredmények tükrében havonta felülvizsgálják. A sikeres megelőzés és felderítés érdekében a megfelelő technikai eszközök rendelkezésre állnak a járőrszolgálat részére. A rendőrség mindent megtesz a jogos tulajdon védelmében, fellép a falopások, terménylopások ellen.

Tisztelt Képviselő Úr! Bízom abban, hogy ezek a határozott intézkedések, maga az akcióterv és annak végrehajtása meghozza a kívánt eredményt, hiszen fontos az, hogy a rendőrség eredményesen fellépjen, és a gazdák biztonságban érezhessék a terményt, mert ők szeretnének betakarítani, és ennek hasznait szeretnék természetesen élvezni.

Bízom abban, hogy ezek az intézkedések ezt az eredményt meghozzák. Kérem, hogy fogadja el a válaszomat.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
322 158 2013.11.11. 1:15  155-162

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném leszögezni, hogy a rendőrség Magyarország valamennyi településén minden bűnözővel szemben határozottan fellép az emberek élet- és vagyonbiztonsága, a közrend és közbiztonság érdekében (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Látjuk!), ez történt Szendrő külterületén is.

Az itt eljáró rendőrök esküjükhöz híven határozottan és eredményesen, a törvényeknek megfelelően intézkedtek, ezért ezúton is köszönetet mondok nekik. A rendőrség minden törvényes felhatalmazással és eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy a rendet az ország valamennyi településén fenntartsa. Ehhez a rendőrség bírja az emberek és a kormány teljes támogatását.

Az esettel kapcsolatban hat fő előállítására került sor, közülük három fő előzetes letartóztatását kezdeményezte a nyomozó hatóság. A Miskolci Nyomozó Ügyészség jelenleg eljárást folytat jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozva csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Tisztelt Képviselő Úr! A rendőrség eredményesen, törvényesen, határozottan járt el.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
322 162 2013.11.11. 1:19  155-162

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! A rendőrök Magyarországon 2010. május 29-e óta ezt a gyakorlatot követik, ezért járnak el (Derültség, közbeszólások a Jobbik soraiban.), ezért teljesítenek szolgálatot, hogy Magyarország minden településén rend legyen.

Aki - itt a parlamentben többször elmondtam - megsérti a törvényt, fajra, felekezetre, nemre, származásra, bőrszínre tekintet nélkül, az a törvény előtt felel. Ez fog történni most a Szendrőn elkövetett jogsértésekkel kapcsolatban, hiszen Magyarország, tisztelt képviselő úr, nem tűri el, hogy rendőrre következmények nélkül kezet emeljenek.

Az önök által meg nem szavazott büntető törvénykönyv szigorúbban bünteti a hivatalos személy elleni erőszakot, ezért minden bűnözőnek tudomásul kell venni, hogy annak, aki rendőrre kezet akar emelni vagy kezet emel, a törvény teljes szigorával kell szembenézni, korra, nemre, fajra, felekezetre való tekintet nélkül. A törvényes erőszak joga és lehetősége csak és kizárólag a magyar államot illeti, a rendőrség feladata a védelem jogának biztosítása, a bűncselekmények megelőzése, illetve a bűnözők elfogása. A rendőrség Szendrőn teljesítette a feladatát.

Tisztelt Képviselő Úr! Ha önök komolyan gondolják, amit itt elmondott, hogy önöknek fontos a rend, fontos a szendrőiek biztonsága, akkor szavazzák meg a szigorító törvényeket (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), például a büntető törvényeket meg kellett volna szavazni. Önök csak beszélnek, de semmit nem tesznek a biztonság érdekében. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban. - Egyed Zsolt közbeszól.)

(16.20)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
325 256 2013.11.18. 0:10  253-311

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány a törvényjavaslatot támogatja.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
325 272 2013.11.18. 2:10  253-311

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Visszautasítom Z. Kárpát Dániel képviselő úr megjegyzéseit, amelyek az előterjesztésre vonatkoztak, bár nem a kormány az előterjesztő, hanem képviselők terjesztették elő a javaslatot.

Azt is állította képviselő úr, hogy Magyarország nem képes a menekülthelyzetet kezelni. Nem igaz, hiszen Magyarország az ország érdekeit tartja szem előtt, és az uniós kötelezettségét is teljesíti. Az elhelyezés körülményei pedig Magyarország lehetőségeihez igazodnak, képviselő úr. Azt is szeretném elmondani, hogy nemrég lépett hatályba a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény. Ez 2013. szeptember 1-jén lépett hatályba. Ezek szerint az idegenrendészeti hatóság a harmadik országbeli állampolgár kijelölt helyen való tartózkodását határozottan megszünteti, ha a közösségi szálláson vagy befogadóállomáson történő kötelező tartózkodás elrendelésétől számítva két hónap eltelt.

Tisztelt Képviselő Úr! Ez a szabály szigorú szabály, Magyarország nemzeti érdekeit teljes mértékben figyelembe vevő szabály. Ami pedig a képviselői önálló törvényjavaslatot illeti, ez egy átmeneti megoldás, ez egy humanitárius jellegű megoldás, amely az alapvető éjszakai tartózkodás és tisztálkodás lehetőségét biztosítja ezeknek az embereknek. Ez egy határozott időre szóló megoldás. Ezt a javaslatot azért tettük, vagy azért terjesztették be az előterjesztők és azért támogatja a kormány, hogy azt a célt tudjuk elérni ezekkel az emberekkel szemben is, illetőleg az ő javukra is, hogy Magyarországon a tél folyamán senki ne fagyjon meg. Azt kérem a tisztelt képviselő uraktól, hogy ezért is támogassák a javaslatot.

Köszönöm.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
325 278 2013.11.18. 0:30  253-311

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Pál Béla képviselő úr kérdésére szeretném tájékoztatásul elmondani önnek és a tisztelt Háznak, hogy az idegenrendészeti hatóságok adják meg ezeknek a személyeknek a szükséges tájékoztatást ezekről a lehetőségekről, ha a törvényt a parlament elfogadja. Tehát a hatóságok megadják a szükséges tájékoztatást. Úgy, ahogy képviselő úr mondta, azt is mondhatnám, hogy az ön kívánsága teljesül, ez egy átmeneti megoldás, ahogy elmondtuk. Azért is kérem a tisztelt képviselőket, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
325 282 2013.11.18. 0:41  253-311

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Gúr Nándor képviselő úr hozzászólására a következőt szeretném elmondani.

Tisztelt Képviselő Úr! Azt mondtam, hogy azért támogattuk. Valóban volt egy olyan kifejezés, hogy "azt tettük", de korrigáltam, hogy "azért támogattuk". De úgy gondolom, hogy nem ezen múlik az egész, képviselő úr. Tehát azt gondolom, hogy ha humanitárius megfontolások érvényesülnek az önök hozzászólásaiban, illetőleg döntéseiben, akkor tudják támogatni, és nem a kákán a csomót keresik.

Tehát még egyszer mondom, azért támogatja a kormány, ez a helyes kifejezés. Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
326 20 2013.11.19. 5:06  17-20

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormányprogramban azt mondtuk, hogy Magyarországon akkor lesz rend, ha több rendőr lesz, ezért 3500 fővel meg kell erősíteni a rendőrséget. (Taps a Jobbik padsoraiban.) Ezt az ígéretet teljesítettük, 1543 új körzeti megbízotti egységet hoztunk létre, ahol 3373 rendőr teljesít szolgálatot.

(9.50)

Emellett a Készenléti Rendőrség 4200 fős létszámában főként Északkelet-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Hajdú-Bihar megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Heves megyében, valamint Budapesten lát el kiemelt szolgálatot. A Készenléti Rendőrség egységei gördülőakció keretében mindaddig az adott településen vannak, amíg a feladatot el nem végzik.

Ennek alapján azt mondhatjuk, tisztelt képviselő úr, hogy Magyarország minden településén a mindennapi rendőri jelenlétet biztosítottuk. Azt is szeretném határozottan leszögezni, hogy a rendőrség Magyarország valamennyi településén minden bűnözővel szemben határozottan fellép az emberek élet- és vagyonbiztonsága érdekében.

Tisztelt Képviselő Úr! Nézzük az eredményeket, milyen eredményeket értünk el az elmúlt időszakban a bűncselekmények visszaszorítása érdekében. Az összbűnözés tekintetében a regisztrált bűnelkövetők száma csökkent a 2001. évi 112 895-ről 2012-ben 100 239-re. Ez 11,2 százalékos csökkenés.

A személy elleni erőszakos bűncselekmények száma is kevesebb. A befejezett szándékos emberölések és az erős felindulásban elkövetett befejezett emberölések száma is csökkent 142-ről 113-ra. Ez 20 százalékos csökkenés. És az elkövetőket a rendőrség minden esetben elfogta.

A szándékos súlyos testi sértések száma is csökkent. A közlekedési bűncselekmények száma is jelentősen visszaesett az elmúlt időszakban, és ennek eredményeképpen 2012-ben Magyarország az Európai Uniótól európai közlekedésbiztonsági díjat kapott.

De nézzük meg, hogyan értékelik az emberek, hogyan értékelik például az önkormányzatok vagy az iskolaigazgatók, intézményvezetők, a szülői közösségek a rendőrség működését. 2454 polgármester, 1345 oktatási intézmény és 610 szülői szervezet véleményének figyelembevételével azt mondhatjuk, hogy a rendőrség munkáját egyértelműen pozitívnak értékelték. A válaszadók 67-77 százaléka 4-esre és 5-ösre értékelte az 1-től 5-ig terjedő skálán a rendőrség munkáját.

A rendőrség iránti bizalom is nőtt. Különösen a közterületi rendőri jelenlétet értékelték magasabbra. A rendőrség a válaszadók jelentős része szerint jól védi, 50 százaléka szerint jól védi az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát.

Tisztelt Képviselő Úr! Ezek a számok azt mutatják, hogy jelentősen sikerült előrelépni az elmúlt három és fél évben, és felelősen kijelenthetem, tisztelt képviselő úr, hogy Magyarországon az emberek ma nagyobb biztonságban vannak, mint 2010-ben. Azt is el szoktam mondani, képviselő úr, minden alkalommal, hogy mi sem vagyunk teljesen elégedettek, mi is jobb eredményeket szeretnénk elérni, még jobb eredményeket szeretnénk elérni. De ahhoz az kell, hogy még tovább fokozzuk, még tovább bővítsük azokat az eszközöket, amelyek a rendőrség rendelkezésére állnak.

Itt jön az a probléma, amit többször fölvetettem az ön hozzászólásai kapcsán. Ha önök valóban rendet akarnak, ha valóban nagyobb rendet szeretnének az országban, akkor fontos lenne, hogy megszavazzák, támogassák itt a parlamentben mint országgyűlési képviselők azokat a törvényjavaslatokat, amelyek a rendőrök számára több eszközt adnak, több forrást biztosítanak a rendőrség számára. Ezeket önök sorra nem szavazzák meg.

Képviselő Úr! Önök mit szeretnének? Rendet vagy rendetlenséget? Úgy tűnik, hogy a szavazatukkal a rendetlenség pártján állnak. Kérem önöket tisztelettel, hogy ezt a magatartást változtassák meg, és támogassák a rendet, támogassák azokat a törvényeket, amelyek ezt elősegítik. (Folyamatos nagy zaj.)

Ami pedig a gépkocsik üzemanyag-ellátását illeti. Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném leszögezni, hogy ezeknek a gépkocsiknak a beszerzésével 5 milliárd forintot sikerült megspórolni a köz számára, és biztosítjuk azokat a forrásokat, amelyek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az üzemanyag-ellátását biztosítják ezeknek a gépkocsiknak.

Köszönöm szépen, képviselő úr. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
331 60 2013.12.02. 2:18  57-63

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány minden rendelkezésre álló eszközt bevet az illegális migránsok számának visszaszorítása érdekében. Ez év végéig a schengeni külső határokon hatszáz fővel növeljük a határrendészek létszámát, akiknek a szolgálatba állítása folyamatos.

A szomszédos országokkal folytatott együttműködés keretében az illegális migráció elleni hatékony fellépés érdekében a román-magyar határon a román, a szerb határon a szerb és az osztrák hatóságokkal folytatunk közös járőrtevékenységet. A magyar határrendészek a stabil hőkamera-kezelő központokban irányítják a még szerb oldalon észlelt illegális migránsok szerb oldalon történő elfogását.

Tisztelt Országgyűlés! Magyarország a Jobbik által meg nem szavazott, az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításával 2013. július 1-jei hatállyal megteremtette a menekültügyi őrizet jogintézményét. Jelentős részben ennek köszönhetően radikális és folyamatos csökkenés figyelhető meg, hiszen a júniusi négyezres számhoz képest októberben a kérelmezők száma nem érte el a 900 főt, ebben a hónapban pedig várhatóan még tovább csökken.

Magyarországon három, menedékkérők elhelyezésére szolgáló nyitott létesítmény működik: Bicskén, Debrecenben és Vámosszabadiban. Egyik esetében sem helytálló az a megállapítása, képviselő úr, hogy a városközpontokban helyezkednének el ezek az intézmények. A rendelkezésre álló infrastruktúra alkalmas és elegendő a migránsok elhelyezésére. Újabb állandó intézmény létrehozása vagy a meglévő létesítmények bővítése szükségtelen és indokolatlan.

Tisztelt Képviselő Úr! Ha ön valóban fontosnak tartja azt, hogy Magyarország érdekeinek megfelelő döntések születhessenek, és azokat tudjuk érvényesíteni Magyarország érdekében az illegális migránsok vonatkozásában, akkor arra kérem tisztelettel önt és a Jobbik frakcióját, hogy az ezeket elősegítő törvényeket szavazzák meg a jövőt illetően, a válaszomat pedig fogadja el.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(14.40)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
331 200 2013.12.02. 2:14  197-200

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Én ma délelőtt telefonon beszéltem Toldi Tamás úrral, Devecser város polgármesterével, és megkérdeztem, hogy hogyan érzik magukat Devecserben, milyen a közbiztonság, hogy alakult a város közbiztonsági helyzete (Közbeszólások a Jobbik és az MSZP soraiból. - Az elnök csenget.), azért, hogy naprakész választ tudjak adni önöknek, azzal együtt, hogy a konkrét statisztikai számokat is ismerem.

Polgármester úr elmondta, hogy az elmúlt időszakban jelentősen javult a közbiztonság. Ez nem jelenti azt, hogy nem követtek el olyan bűncselekményeket, amelyek a közvéleményt joggal zavarják; például azt a belvárosi parkolóban az autókat ért rongálást is, amelyben egyébként az önkormányzat határozott jogi lépéseket tesz. Működik egy bűnmegelőzési és közbiztonsági bizottság a városban, amelynek az önkormányzat mellett többek között a rendőrség képviselői is tagjai. Ez a bizottság rendszeresen értékeli a település közbiztonsági helyzetét.

Ami a számokat illeti, tisztelt képviselő úr, a városban rendőrőrs működik 29 fővel, 4 fő körzeti megbízotti szolgálatot teljesít, és a Készenléti Rendőrség is jelen volt a városban, a 2013. január 1. és 2013. november 1. közötti időszakban 81 fővel, 972 szolgálati órában teljesítettek szolgálatot a Készenléti Rendőrség egységei. Ami még a számokat illeti, a vagyon elleni bűncselekmény és az elkövetett összes bűncselekmény száma a 2012-es adatokhoz képest közel a negyedére csökkent Devecserben. (Ferenczi Gábor közbeszól.) Közel a negyedére! Természetesen az egy bűncselekmény is eggyel több bűncselekmény az elfogadhatónál. Arra törekszünk, arra törekszik a rendőrség, hogy még nagyobb erőfeszítéseket tegyen Devecserben a Devecserben élők érdekében, akkor tudunk megnyugodni teljes mértékben, ha még jobb eredményeket érünk el. De szeretném hangsúlyozni, hogy Devecserben a rendőrség minden bűnözővel szemben megvédi az emberek életét, vagyonát, a közrendet és közbiztonságot.

Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
337 8 2013.12.16. 5:08  5-8

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ami a közlekedésbiztonságot illeti, először erre a felvetésére szeretnék válaszolni.

Magyarország 2012 nyarán európai uniós közlekedésbiztonsági díjat kapott, amely a korábbi években a közlekedésbiztonság, különösen a közúti közlekedésbiztonság és különösen a közúti közlekedésben részt vevők biztonsága érdekében elért eredményeket, illetőleg tett erőfeszítéseket díjazta. De amikor ezt a díjat átvettük, akkor is elmondtuk, hogy ez egy hosszabb távú munka elismerése, másrészt pedig azt is elmondtuk, hogy ez egy olyan feladat, amelyre az erőfeszítéseket még tovább kell fokozni, még több energiát, még több pénzt, még több embert kell annak érdekében mozgósítani és igénybe venni, hogy a közúti közlekedésben részt vevők biztonságát tudjuk növelni.

Ami a traffipaxbeszerzéseket illeti, illetve a traffipax-ellenőrzéseket illeti, ön is elismerte, hogy ezeknek fontos szerepük van a közúti közlekedés biztonságának fenntartása érdekében.

Uniós elvárás, hogy 2020-ig 50 százalékkal csökkenteni kell a közúti közlekedés áldozatainak számát. Ugyanúgy, ahogy ön elmondta, én a parlamentben és a nyilvánosság előtt többször elmondtam, hogy bár nagyon nagy feladat, de nem lehet a cél más, mint hogy nullára szorítsuk, tehát egy áldozat is eggyel több a kelleténél vagy az elfogadhatónál. Tudjuk, hogy ez egy emberes feladat, de nem adhatjuk alább. Tehát ennek a feladatnak az eszközrendszerét meg kell teremteni.

A cél nem az emberek megbírságolása, nem az, hogy beszedjenek a rendőrök x összegű bírságot, hanem az a feladat, hogy a közúton közlekedők biztonságát tudjuk szavatolni, hiszen az emberek nagy része, az emberek több mint 95 százaléka törvénytisztelő, jogkövető a közúti közlekedésben is.

Fontos az, hogy az ő érdekeiket, az ő biztonságukat tudjuk garantálni, és ennek a célnak az elérése érdekében egyik fontos eszköz az, hogy ellenőrzéseket hajt végre a rendőrség a közutakon, még egyszer mondom, a törvénytisztelő, jogkövető állampolgárok biztonsága, élete és vagyonbiztonsága érdekében. Kérem önöket, hogy ezt az erőfeszítést támogassák.

Még egy tévhitet szeretnék eloszlatni itt, a tisztelt Házban. Ön 16 milliárd forintos bírságbevételről tett említést - nem először tette ezt -, mintha a rendőrség érdekelt lenne a bírságok beszedésében, illetőleg a rendőrség költségvetését növelné. Tisztelt Képviselő Úr! Ha figyelemmel kíséri és megnézi, megtekinti Magyarország 2013-as vagy 2012-es, vagy 2011-es költségvetését, akkor a magyar rendőrség költségvetésében ilyen fejezetet nem talál. Korábban, 2010 előtt volt ilyen rubrika, például 2009-ben, emlékszem rá, amikor a költségvetési törvény vitája volt, azt mondtam, hogy 16 milliárdra büntette az akkori szocialista kormány előre a magyar embereket, hiszen akkor a 2010-es rendőrségi költségvetésben szerepelt. Most ilyen nincs. Egy a cél, hogy az emberek betartsák a szabályokat a saját érdekükben.

Ami pedig a védtelen társadalmi csoportok biztonságát, illetőleg az ő érdekükben megteendő intézkedéseket és a törvényszigorításokat illeti, tisztelt képviselő úr, sajnos tény az, hogy önök gyakran számon kérik itt a parlamentben a közbiztonság helyzetét, de nem teszik meg, amit megtehetnének mint a Jobbik képviselőcsoportja. Csak a szájuk jár, képviselő úr, és nem szavazzák meg a rendet, a biztonságot szolgáló törvényeket, a szabálysértési törvényt, a három csapás törvényt, a büntető törvénykönyv szigorítását. Önök számon kérik rajtunk a rendet, de nem segítik a rendőrséget, sőt támadják, rendszeresen támadják a rendőrséget.

Ami a védtelen társadalmi csoportok biztonságát illeti, szeretném elmondani, hogy nagyon sok lépést tesz a rendőrség annak érdekében, például a legkisebb településeket is érintő járási egyeztető fórumokat tartanak a rendőrkapitányságok, a polgármesterek, az önkormányzati hivatalok bevonásával, az emberek bevonásával, felvilágosító tevékenységet folytatnak, pontosan a bűnmegelőzés érdekében, hiszen a bűnmegelőzés a legjobb bűnüldözés.

Tisztelt Képviselő Úr! Mi sem vagyunk teljesen elégedettek. Mi is szeretnénk még több eredményt elérni a közbiztonság területén, mi is szeretnénk ennek a feltételeit megteremteni. Kérem önt, hogy a 2014-es költségvetés megszavazásával tegyenek hitet amellett, hogy ha valóban fontos (Az elnök csenget.) a törvényesség, akkor azt tudják támogatni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti sorokból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
338 34 2013.12.17. 0:04  33-35

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: A kormány támogatja.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
338 36 2013.12.17. 0:03  35-39

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: A kormány támogatja.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
339 120 2014.02.03. 2:09  117-124

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormányprogramban azt mondtuk, hogy Magyarországon akkor lesz rend, ha több rendőr lesz, ezért a választások után azonnal növelni kell a rendőrség létszámát. Az elmúlt közel négy esztendőben 3500 fővel növeltük a rendőrség létszámát, 1607 körzeti megbízotti egységet hoztunk létre, illetőleg ennyire növeltük a létszámukat. 15 új rendőrőrsöt adtunk át, a legutóbbit egyébként Jánosházán Vas megyében. A körzeti megbízotti helyeket teljes mértékben feltöltöttük.

A parlamentben is fölléptünk a bűnözés ellen, szigorú törvényeket alkottunk, elfogadtuk az új szabálysértési törvényt és új büntető törvénykönyvet fogadtunk el. A megtett intézkedéseknek köszönhetően 2010-hez viszonyítva 70 ezerrel - még egyszer mondom: 70 ezerrel - csökkent a regisztrált bűncselekmények száma Magyarországon.

Nézzük, hogy milyen bűncselekmények száma csökkent: kevesebb lett a közterületi bűncselekmény, amely 115 ezerről 92 ezerre esett vissza, ami az állandó rendőri jelenlétnek köszönhető. Csökkent továbbá a rablások és a közlekedési bűncselekmények száma is. Az önkormányzatokkal rendszeres kapcsolatot tartunk, rendszeres a kapcsolattartás. A legutóbbi felmérés szerint az önkormányzatok 81,7 százaléka elégedett a rendőrség munkájával. Erre tekintettel mondja a belügyminiszter úr, hogy ma Magyarországon az emberek nagyobb biztonságban élnek, mint 2010 előtt.

Azt is el kell mondani, tisztelt képviselő úr, hogy ha önök 2002 és 2010 között nem hagyták volna olyan helyzetben a rendőrséget, hogy a személyi állomány menekült a rendőrségtől, az anyagi finanszírozás nem volt megoldható vagy nem volt megoldott, az illetményeket nem emelték, a technikai színvonallal nem törődtek, akkor sokkal több és jobb eredményt értünk volna el (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) az elmúlt közel négy esztendőben.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
339 124 2014.02.03. 1:13  117-124

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Miskolcon is megerősítettük a rendőrséget, növeltük Miskolc városi rendőrkapitányság személyi állományának létszámát, növeltük a készenléti rendőrség erőit is Miskolc városában, és az ott lefolytatott akcióknak köszönhetően a miskolciak is a mi tapasztalataink és felmérésünk szerint nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

Azt is el kell mondani, tisztelt képviselő úr, hogy mi az elmúlt közel négy esztendőben konkrét intézkedéseket tettünk a személyi állomány megbecsülése érdekében. 2012. január 1-jétől 14 ezer forinttal növeltük az illetményét a tiszthelyetteseknek és a zászlósoknak, és 2014. január 1-jétől pedig további 10 ezer forinttal. Tehát összesen 24 ezer forint illetményemelést hajtottunk végre vagy hajtunk végre a tiszthelyettesek és a zászlósok állományát illetően.

Mi sem vagyunk teljesen elégedettek. Mi is jobb közbiztonságot szeretnénk, de ehhez a feltételeket (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a jövőben még inkább biztosítani fogjuk. Kérem, hogy támogassa a kormány törekvéseit.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
339 214 2014.02.03. 1:48  213-221

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az egyes országok bűnüldöző szervei közötti együttműködést elsődlegesen a szervezett bűnözés átalakulása, a határokat átlépő bűncselekmények számának növekedése, az új elkövetési formák megjelenése indokolja. Tapasztalataink szerint a bűnügyi együttműködésről szóló megállapodások jelentős mértékben elősegítik a terrorizmus, a szervezett bűnözés, az illegális migráció és az illegális kábítószer-kereskedelem elleni hatékony fellépést.

Jelen megállapodás célja, hogy konkrét szabályokkal rendezze Magyarország és a Török Köztársaság bűnüldöző szervei közötti együttműködést, és elősegítse a Balkánon át hazánkba, ezzel együtt az Európai Unióba tartó embercsempész- és kábítószercsempész-útvonalak felderítését, az illegális migráció megelőzését, valamint a fegyverkereskedelem elleni fellépést. A jelen megállapodás rögzíti az együttműködés területeit, az együttműködési formákra vonatkozó konkrét szabályokat, az együttműködő szerveket, az átadható adatok körét és a megkeresések sajátos tartalmi elemeit. A szervek közötti együttműködésre a büntetőeljárás keretein kívül a bűnmegelőzés és a bűnfelderítés során kerül sor, amely nem érinti a bűnügyi jogsegély alapján az igazságügyi szervek hatáskörébe tartozó eljárási cselekményeket.

Tisztelt Országgyűlés! Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot megtárgyalni és támogatni szíveskedjenek. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
339 220 2014.02.03. 0:23  213-221

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szeretném megköszönni a külügyi bizottság támogató nyilatkozatát, támogató hozzáállását, és köszönöm Gaudi képviselő úrnak a törvényjavaslatot támogató szavait. Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot fogadja el.

Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
341 140 2014.02.06. 1:41  137-140

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Soha nem állítottuk azt, hogy Magyarországon nem fognak elkövetni bűncselekményt a jövőt illetően, hanem azt mondtuk, hogy arra törekszünk a megelőzés segítségével, hogy minden bűncselekményt lehetőleg előzzünk meg, de ha mégis elkövetnek bűncselekményt, akkor az elkövetőket a rendőrség fogja el és állítsa bíróság elé.

Az ön szóbeli kérdésében kérdezett bűncselekmény miatt nyomozás van folyamatban, a rendőrség nagy erővel keresi az elkövetőt vagy az elkövetőket, mindent megtesznek, hogy a bűnöst vagy bűnösöket mielőbb elfogják és bíróság elé állítsák annak érdekében, hogy megkapják a tettükért járó méltó büntetést. A rendőrségi szolgálatot a városban megerősítettük. Több rendőrkapitányság területén, így Ózdon is bevezetésre került egy új bűnmegelőzési program, amely számos pozitív visszajelzést kapott. Ennek keretében a rendőrök, a rendőrség a lakásukon keresi fel az időskorúakat, és a bűnmegelőzés szempontjából fontos tanácsokkal és információkkal látják el őket. Ezenfelül szakmai előadások, lakossági fórumok megtartása érdekében kapcsolatban állnak az illetékességi területükön található önkormányzatokkal, valamennyi idősek otthona, nyugdíjasklub, idősügyi szervezet és családsegítő szolgálat vezetőjével.

(Az elnöki széket Balczó Zoltán, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Tisztelt Képviselő Úr! Mi is tudjuk, hogy egyetlen tragédia is eggyel több a kelleténél, az elfogadhatónál. Még többet kell tennünk annak érdekében a bűnmegelőzés területén, hogy ilyen súlyos bűncselekmény a jövőben ne fordulhasson elő. Ezen leszünk, ezért dolgozunk, és azért dolgozik a rendőrség, hogy az elkövetőt vagy az elkövetőket elfogja.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
341 144 2014.02.06. 1:59  141-144

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Fogadja őszinte részvétemet és együttérzésemet az ön rokonát ért brutális támadás miatt és amiatt, hogy e bűncselekmény következtében elveszítette a hozzátartózóját, ezért részvétemet és együttérzésemet szeretném kifejezni. Az imént Egyed Zsolt képviselő úr kérdésére válaszolva elmondtam, hogy a rendőrség nagy erőkkel nyomoz az elkövető vagy az elkövetők kézre kerítése érdekében. Bízunk a rendőrségben, bízom abban, hogy az elkövetőt vagy az elkövetőket elfogják, bízom abban, hogy mihamarabb bíróság elé kerülnek, s abban is bízom, hogy a bíróság az elkövetett bűncselekmény súlyának megfelelő súlyos büntetést fog kiszabni az elkövetőre vagy az elkövetőkre.

Tisztelt Képviselő Úr! Azt szeretném elmondani, hogy nem mondtuk soha, hogy Magyarországon a jövőben egyetlen bűncselekményt sem követnek el, de törekszünk arra, és a jövőben is arra fogunk törekedni, hogy a bűnmegelőzés segítségével minél több bűncselekményt megelőzzünk, és azokat a bűncselekményeket, amelyeket pedig mégis elkövetnek ennek ellenére, azoknak az elkövetőit a rendőrség ki tudja nyomozni, és bíróság elé fogja állítani.

Képviselő úr, amit a nyugdíjjal kapcsolatban mondott, én arra különösebben nem reagálnék, gondolom, elkeseredettségében mondta, vagy a gyászát illetően mondta ezt, de szeretném elmondani, hogy ilyen megfontolás - ugye, ön is tudja - soha nem játszik szerepet. Mi abban bízunk, hogy a rendőrség sikeresen föllép az elkövetőkkel szemben, és bízunk abban, hogy az a program, amely Ózdon és több más településen az időskorúak védelme érdekében megindult és folyamatban van, az eredményes lesz, és senkit nem ér ilyen brutális támadás a jövőt illetően.

Köszönöm a kérdését. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
342 304 2014.02.13. 2:12  301-304

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ha Józsa képviselő úr megengedi, akkor válaszolok, bár Pál Tibor képviselő úr végig a miniszter úrhoz címezte, annak ellenére, hogy látta, hogy nem a miniszter úr van jelen, és ennek ellenére válaszolok.

A kormány ígéretének megfelelően jelentősen megerősítette a rendőrséget. Azt ígértük 2010-ben, hogy helyreállítjuk az országban a közbiztonságot. 3500 fővel növeltük a rendőrség létszámát, és megerősítettük a közterületi jelenlétet. Ennek eredményeképpen 2010-hez viszonyítva 70 ezerrel csökkent az ismertté vált regisztrált bűncselekmények száma, és 20 százalékkal csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma.

Képviselő úr, ami Budapestet, illetőleg a két kerületet, a VIII. és a IX. kerületet érinti, ha nézzük a konkrét adatokat, akkor azt látjuk, hogy 2012-ben a VIII. kerületben 63 gépkocsit loptak el, 2013-ban 51-et. A IX. kerületben 2012-ben 201-et, 2013-ban 139-et. Tehát azt mondhatjuk, hogy jelentősen csökkent a gépkocsilopások száma, de természetesen mi is jobb eredményeket szeretnénk. Azért dolgozunk, a rendőrség azért dolgozik, hogy még inkább sikerüljön visszaszorítani ezeket a bűncselekményeket.

Tisztelt Képviselő Úr! A cél egyértelmű. Az a célunk, hogy ez a szám nullára csökkenjen. Ezért dolgozunk, ezért erősítettük meg a rendőrséget. A rendőrség a közterületi jelenlétet növelte egész Budapest területén, ebben a két kerületben, a VIII., a IX. kerületben is, a közterületi kamerarendszer mind a két kerületben működik. Tovább erősíti a rendőrség a közterületi szolgálatot. A cél az egyértelműen, hogy tovább szorítsuk vissza ezeket a bűncselekményeket, a gépkocsilopásokat, és igen, képviselő úr, én azt szeretném, ha ez a szám még inkább csökkenne '15-ben és '16-ban is, és a cél az, hogy egyetlen gépkocsit se lopjanak el, sem a IX., sem a VIII. kerületben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), se Budapest területén.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)