Készült: 2020.01.27.20:03:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

239. ülésnap (2012.11.20.), 22. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:50


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! (A Mágori Józsefnével beszélgető Hegedűs Lorántné felé.) Tisztelt Képviselő Asszony! Ha megtisztel figyelmével, akkor az ön napirend előtti hozzászólására szeretnék válaszolni. Köszönöm szépen. (Zaj.)

Tisztelt Képviselő Asszony! Beszéljünk a lényegről! (Az elnök csenget.) A magyar önkormányzatiság 22 éve alatt, de talán a települések történetének elmúlt 100 éve alatt sem volt ilyen mértékű állami segítség, mint amelyet a nemzeti együttműködés kormánya a napokban előterjesztett. Az önkormányzatok adósságának kiváltása kapcsán tájékoztatom, hogy először az önkormányzatokkal egyezik meg a kormány, és csak utána a bankokkal az önkormányzatok adósságának rendezéséről. Az adósságkiváltást és a részleges konszolidációt a kormány jövő év 2013. június végéig szeretné lezárni.

A kormány a múlt szerdai ülésén döntött arról, hogy az adósságkezelés a település méretétől függően kettéválik. Az állam az 5 ezer fő alatti települések adósságát teljes mértékben átvállalja és kifizeti, ami 95-100 milliárd forint nagyságrendre rúg. Emiatt a 2012. évi költségvetést is módosítani kell.

Az 5 ezer fő lélekszámot meghaladó településeken az adósság kiváltása részleges lesz. Az állam itt az adósságszolgálatot veszi át, nem pedig egy összegben kifizeti a ráeső részt, ami az egyes önkormányzatok 2012. szeptember 30-án fennálló adósságának 40-70 százalékáig - tehát még egyszer mondom, az adósság 40-70 százalékáig - terjedhet. A pontos arány, a pontos mérték az önkormányzatok iparűzési-adóerőképességétől is függ majd. Az illetékes minisztériumok külön-külön, egyenként tárgyalnak majd az érintett önkormányzatokkal.

Tisztelt Képviselő Asszony! Az az összeg, amiről most beszélünk, több száz milliárd forint, és ezt a lépést még senki nem tette meg Magyarország történetében. A nemzeti együttműködés kormánya azonban megteszi a szükséges lépéseket, kimenti az adósság csapdájából az önkormányzatokat és így az embereket is.

Az önkormányzatok adósságának, eladósodásának okairól is beszéljünk. Napnál is világosabb, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányok költségvetési politikája sodorta őket abba a csapdába, amelyből a jelenlegi kormány igyekszik őket segíteni kiszabadítani. Elég, ha a számokat nézzük. (Tóbiás József: De nem a kötvényekkel...) 2002-ben az önkormányzati rendszer eladósodottsága 300 milliárd forint alatt volt. (Az elnök csenget.) Tehát még egyszer mondom: 2002-ben az önkormányzati rendszer eladósodottsága 300 milliárd forint alatt volt, míg ugyanez az összeg, ez a nagyság 2010-ben már az 1200 milliárd forintot is meghaladta. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.) A két összeg közötti, tehát a 300 milliárd és az 1200 milliárd forint közötti különbség a Gyurcsány-Bajnai-kormány politikájának következménye, hiszen az önkormányzatoktól (Derültség az MSZP padsoraiból.) forrásokat vontak el folyamatosan, miközben 2006 után egyre több hatáskört, ezzel együtt feladatot kaptak az önkormányzatok az államtól.

Tisztelt Országgyűlés! Ha több mint 260 ellátandó feladatot figyelembe veszünk, mindössze hathoz társult részleges állami finanszírozás. Képletesen szólva: Gyurcsány és Bajnai mint atlétaedzők arra utasították a sportolóikat, jelképesen az önkormányzatokat, hogy fussanak mindennap többet, miközben kevesebbet étkezzenek.

Tisztelt Képviselő Asszony! A Jobbiknak azt javasoljuk, hogy ne vizsgálóbizottsággal, hanem a megválasztott önkormányzati képviselőkön keresztül tájékozódjanak az egyes önkormányzatok esetében kialakult adósságok okairól, hiszen nincs két egyforma kerékpárút vagy iskola, minden település más és más.

(9.50)

Hasznosabb, ha helyi képviselőkre bízzák az adott település helyzetének felderítését, akik a vizsgálóbizottsági üléseken ugyan nem vesznek részt, ám ismerhetik a települések adottságait. Tisztelt képviselő asszony, amennyiben egyébként - úgy, ahogy a parlamenti napirend előtti hozzászólásában érzékeltette - bűncselekményekről van konkrét tudomása (Hegedűs Lorántné: Megvannak a dokumentumok és a nevek is!), akkor tegyen feljelentést, ez parlamenti képviselői kötelezettsége is, és bízunk abban, ha ezt megteszi, akkor kiderül az igazság.

Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Történelmi léptékű segítséget kapnak a nemzeti együttműködés kormányától az önkormányzatok. Ez a segítség hozzájárul ahhoz, hogy kiszabaduljanak az adósságcsapdából, és a településeken élő polgárok érdekeit szolgálja.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai