Készült: 2020.07.07.12:26:35 Dinamikus lap

A felszólalás szövege:

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
172 138 2008.11.05. 6:14  1-229

DR. TIBA ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Arra kérek minden törvényhozót, hogy a helyzet komolyságához és felelősségéhez méltó emelkedettséggel vegyen részt a költségvetési törvényjavaslat vitájában - mondta a pénzügyminiszter úr. Valóban, a költségvetés tárgyalása az egyik legfontosabb feladat az Országgyűlés életében, feltéve, ha kellő komolysággal és a magyar polgárok iránti kellő felelősséggel kerül beterjesztésre.

De legalább ilyen fontos az, hogy a költségvetés benyújtója hiteles legyen. S itt van egy igazán nagy probléma, mert ha megnézzük az elmúlt néhány év történését, akkor a hitelesség igencsak megkérdőjelezhető, hiszen a 2006-os választások előtt eltagadták az ország valós gazdasági helyzetét, ezt követte az elhíresült őszödi beszéd, majd három héttel ezelőtt is azt mondták, hogy nincs válság, ez csak az ellenzék zavarkeltése. Ezek után egy hétre rá az ország csőd közeli állapotba került. Tehát a hitelesség elég komolyan számon kérhető önökön.

S akkor előjönnek a mai napon az új jelszóval, az új szlogennel: az összefogással. Az a probléma, hogy önök az ilyen szlogeneket, jelszavakat nem megfelelő tartalommal töltik meg. Visszaemlékezhetünk a "merjünk kicsik lenni" szlogenjükre, amit sajnos sikerült beváltaniuk a gazdasági növekedés terén, olyannyira, hogy az Unióba újonnan csatlakozott országok közül Magyarország a legkisebb, gyakorlatilag mindenki rajtunk nevethet. Aztán emlékszünk a "dübörög a gazdaság" és "a pannon puma ugrani készül" jelszavakra, amiket szintén sikerült megtölteni azzal, hogy az adóterhelés az Unió országai közül Magyarországon a legnagyobb. Mennyivel jobb lett volna, ha ezt a két dolgot megcserélik, akkor talán sokkal könnyebb helyzetben lenne most ez az ország.

S itt van a mai jelszó, az összefogás. Az összefogással nekem személy szerint az a problémám, hogy önök ezt úgy képzelik el, hogy megmondják, mi az, amit az ellenzéknek végre kell hajtania, mindenhez bólintania kell, és akkor valóban összefognak. Ha a költségvetéssel kapcsolatban kritikát fogalmazunk meg, akkor máris támadólag lépnek fel, hiszen ez nem az összefogás irányába mutat. Elvárják azoktól a polgároktól, akiket nehéz helyzetbe hoztak, hogy fogjanak össze önökkel, azokkal, akik az elmúlt hat év gazdaságpolitikájával egyébként előidézték azt, hogy az ország ebbe a helyzetbe került.

Nehéz kellő emelkedettséggel beszélni arról a költségvetésről (Dr. Legény Zsolt: Neked ez nem is sikerült.), amely valójában irreális adatokat tartalmaz, hiszen az előző évhez képest megemelik az iparűzésiadó-bevételeket 10 százalékkal, aztán megemelik az szja-bevételeket 18 százalékkal, akkor, amikor önök is tudják, hogy válság van, üzemek zárnak be, szolgáltató cégek szűnnek meg, 424 ezer munkanélküli van az országban, és a miniszter asszony elképzelése szerint ez várhatóan 50 ezer fővel bővülni fog, de a szakértők 100 ezer fős bővülést várnak. Ki fog akkor több adót befizetni az államkasszába? Azt a legegyszerűbb ember is tudja, ha egy házat nem stabil alapokra építünk, akkor az össze fog dőlni. Ha egy költségvetést olyan adatokra terveznek, ami nem fog teljesülni, akkor az ugyanúgy össze fog dőlni, és maga alá fogja temetni az országot. Miért nem képesek arra egyszer önök, hogy megmondják az igazságot - nem olyan fájó dolog ez, higgyék el -, hiszen akkor sokkal inkább elfogadnák az emberek azokat a megszorításokat, amiket önök be szeretnének vezetni.

Furcsa, hogy a válsághelyzetben Európa összes országában adócsökkentést vezetnek be, gazdaságélénkítő csomagokat fogadnak el, támogatják, segítik a vállalkozásokat, szemben önökkel, akik előveszik a régi megszokott gyógyszert, az egyetlen terápiát: a megszorítást. Elvárják, hogy a megszorítást mindenki örömmel fogadja el, annak ellenére, hogy az állampolgárok vétlenek abban a helyzetben, amibe önök sodorták az országot.

Képviselőtársaim már elmondták, hogy szociális téren milyen megszorításokra készülnek. Én csak egyet szeretnék kiemelni, azt, hogy csökkentik a szociális szolgáltató központok normatíváját, csőd közeli helyzetbe hozva ezzel őket, hiszen nem tudnak térítési díjat emelni, mert olyan alacsony a bent lakók nyugdíja, hogy nincs lehetőség ennek a megemelésére. Nyilvánvalóan, miután ezek az intézmények csődbe fognak menni, a következő évben már nem kell rájuk normatívát adni, az pedig az önök számára mellékes szempont, hogy ezekben az intézményekben emberek vannak, akikről gondoskodni kellene. Ugyanígy gyakorlatilag mindenhonnan elvesznek, kivéve például az abortusz támogatását, aminek az összegét 100 millió forinttal emelik meg.

Arra kérem önöket, próbáljanak meg elgondolkodni azon, hogy az összefogás érdekében hallgassák meg az ellenzéki képviselők véleményét. Nem szerepel ebben a költségvetési javaslatban például az, amit nagyon sok polgármester kollégám kér, hogy tegyék lehetővé azt, hogy a munka érték legyen, azzal például, hogy egészséges, munkaképes korú emberek ne juthassanak segélyhez. Ne tegyék kötelezővé, csak tegyék lehetővé a polgármesterek számára, hogy ezért a segélyért valamilyen munkát végezzenek a településen az emberek. Ez már igazi összefogás lenne.

Úgyhogy vannak olyan javaslatok az ellenzék részéről, amiket meg lehetne fontolni, és nem úgy kellene hozzáállni, hogy amit mi mondunk, az eleve ördögtől való.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)