Készült: 2024.04.18.19:25:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

134. ülésnap (2000.04.13.), 44. felszólalás
Felszólaló Fritz Péter (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Gazdasági bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 2:56


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FRITZ PÉTER, a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! A gazdasági bizottságban abban nem volt vita, hogy erre a törvényre szükség van, a kisebbségi vélemény mással kapcsolatban fogalmazódott meg.

Úgy érezzük, lassan kezdjük megszokni, hogy félévente, évente foglalkozunk a szőlőtermesztéssel és a borgazdálkodással. Ez a szakma és ez a mindenki által nagyra értékelt tevékenység megérdemelne egy átfogó és egyszeri nagy rendezést. Ezzel nem értünk egyet, hogy ilyen sűrűn foglalkozunk ezzel, hiszen már T/2492. számon egy önálló képviselői indítványt is megkaptunk, amelyik szintén ezt a törvény kívánja módosítani.

Úgy hiszem, hogy a parlamentben azon kevés kérdések közé tartozik a szőlőtermesztés és a borgazdálkodás, amivel kapcsolatosan konszenzust lehetne kialakítani. Meg kellene kísérelni egy olyan bortörvénynek és szőlőtermesztési törvénynek az előterjesztését, amely véglegesen minden problémát megoldana.

Rögtön meg is említek egy ilyen gondot, amit ez a törvény nem old meg. Kimarad belőle a védett eredetű bor fogalma. A szakma ezt régóta várta és régóta követeli. Bekerült a termőhely, ezt mindenképpen előrelépésnek tekintjük és üdvözöljük; viszont ahhoz, hogy az Európai Unió piacain az árérvényesítő szerepet alkalmazni lehessen, mindenképpen szükséges lenne a védett eredetű bor fogalmának a meghatározása.

Ebben a törvényben vannak belső ellentmondások is, amelyek, úgy érzem, javíthatóak, de mindenképpen szükséges lenne javítani, hogy ne maradjanak benne ellentmondások. Például egy ilyen ellentmondás van a 13. §-ban a likőrbornál, amikor is a törvény ezt úgy fogalmazza meg, hogy ennek a likőrbornak a minimális természetes alkoholtartalma 19 mustfok kell legyen. Ez vagy alkoholtartalom, vagy pedig legalább 19 százalék mustfokú szőlőmustból erjesztett bor kell legyen. Ezt tisztázni kellene, mert ez így nem elégséges és nem értelmezhető.

A 16. § kimondja azt, ami tényleg szakmai követelmény, hogy az ízesített bor alapú ital ízesítésére, előállítására cukrot borban feloldva lehet felhasználni. Viszont két mondattal odébb ugyanez a törvény megfogalmazza, hogy a cukorszirup a cukor ivóvízben való feloldásával kizárólag felhasználói üzemben állítható elő. Ezeket az ellentmondásokat mindenképpen javasoljuk ebből a törvényből teljes egészében száműzni, kiirtani; és még egyszer jelzem, hogy a védett eredetű bor fogalmát is egy általános, átfogó szőlőtermesztési, borgazdálkodási törvény mindenképpen szükségesnek tartaná.

Köszönöm szépen.

 




Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai