Készült: 2020.08.14.23:00:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

274. ülésnap, 40. felszólalás
Felszólaló Dr. Navracsics Tibor (Fidesz)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás közigazgatási és igazságügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:31

Felszólalások:  <<  40  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAVRACSICS TIBOR közigazgatási és igazságügyi miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Mindenfajta összeesküvés-elmélettel kapcsolatos hírek hamisak. Bízom benne, hogy ezzel eloszlattam a kételyeit. (Felzúdulás, közbeszólások a Jobbik soraiban.) Tényeket kérek, nem állításokat.

Önök hajlamosak arra, hogy összeesküvés-elméleteket gyártsanak, időnként cigányokat akarnak közrendvédelmi telepre zárni, időnként zsidókat akarnak listázni, azonban ezek az összeesküvés-elméletek nem léteznek. Ezzel szemben az igazság az, hogy a mindenkori elszámoltatási kormánybiztos 1442 ügyet vizsgált eddig, ebből 60 büntetőfeljelentés született. 60 büntetőfeljelentés, amely esetekben a bíróságnak és az ügyészségnek kell eljárnia. Azt, remélem, nem a kormányon akarja számon kérni, nem akarja - más európai uniós politikusok nyomába szegődve - a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét megkérdőjelezni, és nem a kormányon akarja számon kérni, hogy az egyes feljelentések sorsa hogyan alakul.

Ami az ön által említett nagyköveti kinevezéseket illeti: Szent-Iványi István volt külügyminisztériumi államtitkár, volt európai parlamenti képviselő valóban a Szabad Demokraták Szövetségének tagja volt. De azt nem tudom önnek megmondani - ezt őtőle kellene megkérdeznie -, hogy mikor szenvedett jobban: amikor a Szabad Demokraták Szövetségének tagja volt, vagy pedig amikor esetleg az önök állításaival kell szembeszállnia. Én Szent-Iványi Istvánt személyesen ismerem, egy becsületes emberről van szó. Becsületes emberről, aki nagyon sokat tett Ljubljanában - és tesz is - azért, hogy Szlovéniában a magyar érdekeket jól képviselje, Szlovéniában Magyarország megbízható stratégiai partner legyen.

Hasonlóképpen tudom önnek mondani Bencze József szkopjei nagykövetet is, aki a Nyugat-Balkán stabilizálásában, Makedónia demokratizációjának támogatásában és az ottani magyar érdekek képviseletében jár el kiválóan.

Füzes Oszkár esetében pedig végképp tanácstalan vagyok, mert ön most Victor Ponta álláspontját mondja, másik oldalról.

(14.20)

Ön azt mondja, hogy Füzes Oszkár nem elég magyar. Victor Ponta meg azt mondja, hogy Füzes Oszkár túlságosan is magyar. Talán emlékszik arra, hogy amikor a székelyzászló-ügy volt, pár hónappal ezelőtt, talán két hónappal ezelőtt, akkor Romániából kis híján kiutasították Füzes Oszkárt, éppen a magyar érdekek védelme miatt.

Úgy gondolom, hogy egy nagykövetnek mindig és mindenkor egyetlen mércéje van: a nemzeti érdeket mennyire hatékonyan, mennyire becsületesen védi. Ez a három ember hatékonyan és becsületesen védi a nemzeti érdeket, függetlenül attól, hogy milyen tevékenységet láttak el korábban. Úgy gondolom, hogy számunkra ez a legfontosabb, Magyarország nagykövete az adott országban mindig jól és hatékonyan védje a nemzeti érdeket.

Ami a Nemzeti Színház igazgatójával kapcsolatos kitételére vonatkozik, azt nem minősíteném. Alföldi Róbertnek 2013. június 30-ig volt megbízása, 2013. június 30-át követően nem Alföldi Róbert lesz a Nemzeti Színház igazgatója.

Azt pedig engedje meg, hogy a MOL-lal kapcsolatos állításait, tekintettel arra, hogy egy piaci cégről van szó, amelyben igaz ugyan, hogy a magyar kormánynak jelentős részesedése van, de nem többségi tulajdonos, ugyancsak ne minősítsem.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti frakciókban.)

Felszólalások:  <<  40  >>    Ülésnap adatai