Készült: 2020.08.15.01:07:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

274. ülésnap, 38. felszólalás
Felszólaló Gyöngyösi Márton (Jobbik)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:01

Felszólalások:  <<  38  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GYÖNGYÖSI MÁRTON (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A Fidesz győzelmében szerepet játszott a magyar társadalom nagy részének az a vágya, hogy mielőbb a történelem süllyesztőjébe kerüljenek a tatárjárással felérő pusztítást okozó szociálliberális kormányok káderei. Azokról beszélünk, akik Magyarország gazdasági, társadalmi, kulturális és erkölcsi hanyatlását nagymértékben felgyorsították. Már önmagában az elszámoltatás elmaradása is sokat elárul az önök kormányzásáról és a fülkeforradalom lényegéről, de ami a társadalom, különösen a nemzeti érzelmű szavazók számára elfogadhatatlan, az a korábbi kormányokhoz köthető szociálliberális káderek jól fizető állami posztokra ültetése vagy ott hagyása.

Hogyan lehet az, hogy a mai napig Ljubljanában nagykövet az SZDSZ egykori prominense, Szent-Iványi István, vagy Bukarestben a Népszabadság egykori bértollnoka, Füzes Oszkár? De azzal is nehéz mit kezdeni, hogy az Orbán-kormány miként nevezhette ki nagykövetnek Szkopjéba azt a Bencze Józsefet, akit Gyurcsány nevezett ki országos rendőrfőkapitánynak 2007-ben.

A liberális értelmiségen kívül azt sem sokan értékelték, hogy Alföldi Róbert az önök kormányzása alatt kitölthette mandátumát a Nemzeti Színház élén, hogy onnan aztán az Operaházhoz távozhasson.

Miniszter Úr! Jól felfogott politikai érdekeiket tekintve is egyenesen abszurd, hogy önök kormányzásuk idején állami cégeken keresztül saját politikai ellenfeleiket stafírozzák ki. Skizofrén állapot az, hogy a MOL, amelynek legnagyobb tulajdonosa az állam, az elmúlt két év alatt összesen 25 millió forinttal támogatta a Bajnai Gordon egykori szocialista miniszterelnök által alapított Haza és Haladás nevű alapítványt. Azt az alapítványt, amelynek egyik legnagyobb támogatója az amerikai demokratákhoz közeli Center for American Progress, amely saját prominenseinek bevallása szerint is a hazai balliberális köröket akarja újra a nyakunkba ültetni, és ehhez az eszközökben sem válogat.

Miniszter úr, érthetetlen az is, hogy ugyancsak a MOL csaknem 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalatának, a TVK-nak hogyan lehet még az Orbán-kormány alatt is igazgatósági tagja a D-209-es ügynök, Medgyessy Péter, aki a TVK honlapján elérhető információ szerint csak 2012-ben 50 ezer euró, vagyis 15 millió forint tiszteletdíjban részesült, miközben csak tavaly az általa igazgatott cég 10 milliárd forint körüli veszteséget könyvelt el.

Miniszter úr, sokunkban felmerül, hogy az önök kormánya azért tehetetlen, mert - fenntartandó a rendszerváltás rendszerének verklijét - a háttérben lepaktáltak, megállapodtak a szociálliberális körökkel, vagy ami még rosszabb: az egykori D-209-es ügynök esetleg zsarolja önöket.

Kérem, oszlassa el kételyeinket, és adjon érdemi választ kérdéseinkre. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Felszólalások:  <<  38  >>    Ülésnap adatai