Készült: 2020.06.07.04:18:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

279. ülésnap (2005.12.12.), 93. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:25


Felszólalások:  Előző  93  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az 1945–1989 között kihirdetett törvénysértő ítéleteket, a közel sem független ítészek határozatait 1989–2000 között négy semmisségi törvénnyel lehetett megsemmisíteni. A magyar társadalom viszont vajmi keveset tud a különböző jogfosztásokat szenvedett jogászokon kívül arról, hogy a forradalmat követő megtorlás végéig a magyar bírói, közjegyzői, ügyészi és ügyvédi kart, valamint munkájukat segítő kollégákat mekkora vérveszteség, szakmai, egzisztenciális és nemritkán emberi veszteség érte, mert nem szolgálták ki a hatalom politikai elvárásait. Így tették tönkre egyébként Tóth Ilona ügyvédjének életét és Kardos János ügyvéd úrét; sokakat hivatásukban, előmenetelükben lehetetlenítettek el, másokat egzisztenciálisan tettek tönkre.

Ezért az igazságügy-miniszterségem utolsó esztendejében kezdeményeztem, hogy a ’45-’89 között különböző jellegű hátrányokat szenvedett jogászok sérelmeit jogszabállyal orvosolják, s megkezdtük a felkutatásukat. Utódom, Bárándy Péter miniszter úr szintén folytatta ezt a munkát, egy tényfeltáró bizottságot hozott létre. A tényfeltáró bizottság munkájának eredményét október 17-én a Magyar Tudományos Akadémián bemutatta - a könyv szerzője Czinner Tibor.

(16.30)

A napokban olvastam a Népszabadságban egy bocsánatkérést, ami úgy szólt, hogy a Magyar Nemzeti Bank bocsánatot kért és megkövette a kommunizmus áldozatául esett alkalmazottait, akik 1945 és 1960 között politikai üldözést szenvedtek el.

A meghurcolt jogászok kálváriáját kutató szakemberek többéves munkája alapján a feltártakból biztonsággal rögzíthető, hogy több ezerre, több mint ötezerre tehető azoknak a jogászoknak a száma, akiket egzisztenciálisan tönkretettek. Tisztelettel kérdezem államtitkár urat, hogy kíván-e a jogászsággal, a jogásztársadalommal szembeni, az emberi méltóságot, egzisztenciát és szabadságot sértő lépések megkövetése érdekében a Gyurcsány-kormány előterjesztéssel élni a Házban, és szándékukban áll-e, hogy a kitaszítottak sorsát törvénnyel, egyfajta erkölcsi, jogi igazságtétel keretében orvosolják.

Várom válaszát.
Felszólalások:  Előző  93  Következő    Ülésnap adatai