Készült: 2020.12.02.20:12:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

50. ülésnap (2018.12.12.), 31. felszólalás
Felszólaló Csöbör Katalin (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:47


Felszólalások:  Előző  31  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSÖBÖR KATALIN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt nyolc évben Magyarország gazdasága történelminek mondható fejlődést írt le, mondják ezt nemcsak fideszes politikusok, hanem baloldali, sőt liberális kötődésű közgazdászok is. A GDP mélypontja 2009 harmadik negyedévében volt a 7,4 százalékos értékével, ezzel szemben most, 2018 harmadik negyedévében minden idők legmagasabb, plusz 4,9 százalékos GDP-jét állították elő a magyar emberek. Mindeközben a munkanélküliség a 2009 második negyedévi 9,6 százalékról 2018 második negyedévére 3,6 százalékra süllyedt, elérve ezzel gyakorlatilag a teljes foglalkoztatottságot. De a Fidesz-KDNP-kormány tevékenységét nem elsősorban a statisztikák igazolják. Rengeteget tettünk azért, hogy a gazdasági élet szereplői optimistán, bizakodóan tekinthessenek a jövőbe. A magyar és a hazánkban megtelepedett külföldi gazdasági szereplők erősödése és Magyarországba vetett bizalma fontos ahhoz, hogy a magyar gazdaságot továbbra is növekedési pályán tudjuk tartani. És ez minden magyar embernek jó hír, mert ahol a cégek bővítést terveznek, az azt jelenti, hogy újabb munkahelyek jönnek létre, ahol a magyar emberek kapnak majd munkát, és újabb magyar cégek erősödnek meg beszállítókként vagy partnerekként. Mindez pedig jelentősen hozzájárul a magyar export és a magyar gazdaság növekedéséhez.

Miskolc és környékének országgyűlési képviselőjeként fontosnak tartom megjegyezni, hogy a gazdasági fellendülés hatásai ezúttal nemcsak Magyarország egy-egy régiójában koncentrálódnak, hanem gyakorlatilag minden területén. Ez pedig a lehető legjobb hír azoknak a területeknek, amelyeknek kevesebb jutott a megújulásból és a bizakodásból. Mindennél beszédesebb tény, hogy Északkelet-Magyarország három megyéjében, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hajdú-Biharban és Szabolcs-Szatmár-Beregben a helyi gazdasági szervezetek 2018 első félévében az egy évvel korábbi adatokhoz képest is számottevően növelték az új beruházások értékét. Borsod megyében az első félévben 104 milliárd forint értékű új beruházást valósítottak meg, 37 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Ez a növekedés volt a legnagyobb a megyék és a főváros rangsorában, és jóval meghaladta a 16 százalékos hazai átlagot is.

Nem kevésbé fontos számomra, hogy Borsod megyében a munkanélküliség tíz év alatt 10 százalékkal csökkent. Az adatok is jól mutatják, hogy az elmúlt évek gazdaságpolitikai lépései az eddig lassabban fejlődő régiókat is helyzetbe hozták, új munkahelyeket, új lehetőségeket és megélhetést biztosítva az ott élő családoknak, felzárkózva ezzel Közép- és Nyugat-Magyarország régióihoz.

A fentiek okán kérem miniszter úr megtisztelő válaszát: remélhetjük-e, hogy a felzárkózás üteme az északkeleti országrészben a jövőben is fenntartható lesz; továbbá hogy a régió további fejlődéséhez mennyiben tud hozzájárulni például a miskolci repülőtér megtartása, továbbfejlesztése?

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  31  Következő    Ülésnap adatai