Készült: 2020.11.25.23:26:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

50. ülésnap (2018.12.12.), 29. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás külgazdasági és külügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:47


Felszólalások:  Előző  29  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Elnök úr, kérem, engedje meg, hogy mielőtt választ adok Simon Róbert képviselőtársamnak, megkülönböztetett tisztelettel köszöntsem Kambodzsa külügyminiszterét, aki a mai napon látogatáson tartózkodik Budapesten (Taps a kormánypárti padsorokban.  Prak Szokhon a páholyban felállva köszöni meg a tapsot.) A találkozónkat délre terveztük, amely az ismert körülmények miatt némiképpen elcsúszott. Most a külügyminiszter úr a parlament működésének egy békésebb periódusát tapasztalhatja meg. Magyarország különös hangsúlyt fektet az ASEAN-térséggel történő együttműködésre, tisztelt elnök úr. Dél-Kelet-Ázsiában vannak a világ leggyorsabban fejlődő gazdaságai, és a Kambodzsával való gazdasági együttműködésünket is egy új dimenzióba helyeztük, valamint támogatjuk az Európai Unió és Kambodzsa közötti együttműködés minél szorosabbra fűzését. Elnézést kérek, elnök úr, hogy ezzel a kitérővel kezdtem a válaszomat. Köszönöm, hogy engedélyt adott erre.

Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország gazdasága a dimenzióváltás állapotában van, amikor is gyakorlatilag elértük a teljes foglalkoztatás szintjét. Immáron nem az számít, hogy kizárólag termelési helyszínként vegyenek minket számításba a legnagyobb nemzetközi beruházásokat létrehozó vállalatok, hanem minél inkább Magyarországra hozzák az új technológiákat, azok kifejlesztésének folyamatait, és nálunk alkalmazzák először az új világgazdasági korszakban a versenyképességet meghatározó technológiákat.

Győr ebből a szempontból egy kiemelt térség központja Magyarországon. Győr ad otthont a világ legnagyobb autóipari motorgyárának, az Audi több mint 13 ezer embert foglalkoztat már Győrött és Győr környékén. Azonban a köré települt kiszolgálóipar, a beszállítók, az egyetemi világ indokolja mindazt, hogy Győr város fejlesztésére a jövőben is kiemelt figyelmet fordítsunk, különös tekintettel arra, hogy a világgazdasági változásokat az autóipar vezényli, az autóipar diktálja a tempót, és nekünk, magyaroknak is, Magyarországnak is az az érdekünk, hogy a lehető leginkább meghatározói legyünk az új autóipari korszaknak is. Tehát a hagyományos autóipari korszakban Európa zászlóshajójává váltunk, az egyik legfontosabb autóipari termelőhelyszínné, és szeretnénk, ha ugyanez kerülne sorra az innovatív korszakában is az autóiparnak is.

Győr ebből a szempontból kiemelt szerepet játszik, hiszen az Audi júliusban megkezdte az elektromos motorok szériagyártását Győrött, amellyel egy egészen új polcra helyezték a magyar autóipart az innovatív autóipari korszakban. Természetesen az ösztönző, inspiráló és vonzó beruházási környezethez nemcsak Európa legalacsonyabb adói szükségesek, nemcsak  a „csak”-ot itt idézőjelben értem természetesen  szakképzett és szorgalmas munkaerő kell, hanem a mai világban, a mai világgazdasági folyamatok kellős közepén a logisztikának rendkívül fontos szerepe van. A vállalatok most már nem szeretnek raktározni, hanem minden egyes termelési folyamatot követően a következő termelési folyamatba juttatják az eszközöket, illetve az alkatrészeket. Ezért aztán a logisztika, infrastruktúra és útépítések kiemelt helyen kell hogy szerepeljenek a gazdaságfejlesztési törekvéseink során.

Tisztelettel tájékoztatom képviselő urat, hogy megkezdődött az új Mosoni-Duna-híd építésének az előkészítése. A Győr keleti elkerülő út és az ország közötti szakasz fejlesztéséhez szükséges tanulmányok előkészítése, illetve elkészítése is már megkezdődött, ugyanis azt szeretnénk, hogy a város ipari létesítményeit és vállalatait kiszolgáló forgalom a lehető legkevésbé terhelje a városközpontot, így csökkentve a zajszennyezés és a levegőszennyezés szintjét is.

(15.40)

Úgyhogy azt tudom mondani a képviselő úrnak, hogy Magyarország Kormánya továbbra is kiemelt helyen kezeli a győri fejlesztéseket, az infrastrukturális fejlesztésekkel követjük a város fejlődését. Egyúttal pedig köszönöm szépen képviselő úrnak mindazt a munkát, amellyel hozzájárult ahhoz, hogy Győr továbbra is az egyik legvonzóbb befektetési célpontja a nagy külföldi, a nagy magyar és a kis- és közepes magyar vállalatok számára is. Köszönöm szépen a munkáját. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  29  Következő    Ülésnap adatai