Készült: 2020.04.10.08:52:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

304. ülésnap (2013.09.23.), 164-166. felszólalás
Felszólaló Dr. Szél Bernadett (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  164 - 166  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Igen, elnök úr, elfogadom.

ELNÖK: Igen. Megadom a szót, képviselő asszony.

DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Állami Számvevőszék zárszámadási jelentése szerint milliárdokat pazarolt el a kormány azzal, hogy az elmúlt két évben a magyar kvótavagyonból minden alkalommal rossz időzítéssel és a lehetségesnél sokkal rosszabb áron értékesített szén-dioxid-kvótákat. Az ÁSZ azt állapította meg, hogy a 2008-2012-es időszakban alig akadt valaki, aki gyengébb eredményt ért el az eladások terén, mint a magyar kormányzat. Nyilvánvaló, hogy önök e téren osztoznak a felelősségben az előző kormánnyal, de ahogy mi látjuk, önök semmit nem tettek meg a javítás érdekében, amióta kormányon vannak.

Ez egy gyalázatosan rossz teljesítmény, tisztelt államtitkár úr, és az egyik oka ennek mindenképpen az időhúzás. Önök megörököltek egy kvótakereskedelmi rendszert, amit szétvertek, aztán hosszú ideig - úgy is mondhatnám - marakodtak a koncon, vagyis a potenciális kvótabevételeken, utána pedig Bencsik János és munkatársai kényszerű távozásai miatt akadtak meg az eladási folyamatok.

De hogy a tényeket még jobban kidomborítsam, konkrétan azt látom, hogy 2010-11-ben még 15 euróért is el lehetett volna adni a kibocsátási egységeket, de még 2011 végén is sokáig tartotta magát a 10 euró körüli ár. Azzal, hogy önök 2012-ig vártak az eladással, több mint 5 milliárd forintnyi közpénzt dobtak ki az ablakon.

Mint említettem, osztoznak a felelősségben az előző kormányzattal is, hiszen a Gyurcsány-Bajnai-kormányok gyakorlata ezen a téren egységesen rossz volt. Egyrészt volt, aki semmit nem tett az ügy érdekében, mások pedig az értékesítést rosszul szervezték meg. De az semmiképpen nem mentség az önök számára, hogy az előző kormány rosszul teljesített ezen a területen.

Ezért kérdezem tisztelt államtitkár urat, mit kívánnak tenni azért, hogy a kvótavagyonnal történő felelőtlen és ésszerűtlen gazdálkodásnak elejét vegyék, és lesz-e személyi felelőse a kormányzatban a sokmilliárdos pazarlásnak. (Taps az LMP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  164 - 166  Következő    Ülésnap adatai