Készült: 2020.08.12.06:35:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

28. ülésnap (2010.07.22.), 162. felszólalás
Felszólaló Balogh József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:55


Felszólalások:  Előző  162  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt parlamenti ciklus során számos alkalommal szólaltam fel az ország Házában, annak érdekében, hogy az aszály, illetve belvíz sújtotta területen gazdálkodóknak ne kelljen vízgazdálkodási érdekeltségi hozzájárulást fizetniük. Ennek a díjnak a megfizetését teljes joggal érezték igazságtalan sarcnak azok a gazdák, akiknek fáradságos munkája eredményét tönkretette a szélsőséges időjárás, illetve a vízgazdálkodási társulatok által el nem végzett feladatok, a belvízhelyzet nem megfelelő kezelése vagy éppen a csatornázottság hiánya miatti szárazság az aszály által sújtott földeken.

A vízgazdálkodási érdekeltségi hozzájárulás eltörlésére irányuló parlamenti felszólalásaim, az általam benyújtott törvényjavaslatok azonban nem érhették el céljukat, mert az elmúlt nyolc esztendő szocialista kormányai nem figyeltek oda a vidék Magyarországának hangjára, a szocialisták számára a vidéki emberek másodrangú állampolgároknak számítottak.

A nemzeti ügyek kormányának már az első intézkedései bizonyítják, hogy változtatni kíván ezen a szemléleten, nem felesleges rosszként, nem meghaladott életformaként tekint a vidéki népre. Orbán Viktor miniszterelnök úr 2008-ban a "Tanyavilág a Parlamentben" című konferencián így fogalmazott: "Ha Magyarország európai ország akar lenni, akkor a családi gazdaságokat, a tanyákat, a kistelepüléseket és ezt az életformát meg kell becsülnünk." A nemzeti ügyek kormánya ennek szellemében kezdte meg működését, hiszen a 29 pontos akcióterv számos olyan indítványt tartalmaz, amely érdemben enyhít a vidék Magyarországának mindennapi gondjain.

Ezek közül az intézkedések közül szeretném kiemelni a vízgazdálkodási érdekeltségi hozzájárulás általam már hosszú évek óta szorgalmazott eltörlését (L. Simon László: A sportszerűség jegyében.), amely a magyar gazdatársadalom egészének jogos óhaja volt. Ennek a sarcnak az eltörlésével a kormány ismét tanúbizonyságot tett amellett, hogy odafigyel a vidéki emberekre, nem söpri le az asztalról az ő problémáikat, úgy, ahogyan azt a szocialisták tették az elmúlt nyolc évben.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ezúton szeretném megköszönni Orbán Viktor miniszterelnök úrnak és a nemzeti ügyek kormányának, hogy végre meghallgatta a vidék Magyarországának segélykiáltásait, és érdemi lépéseket tesz a magyar vidék problémáinak gyors és hatékony megoldására.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  162  Következő    Ülésnap adatai