Készült: 2020.07.12.22:37:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

259. ülésnap (2017.11.16.), 130. felszólalás
Felszólaló Dr. Tapolczai Gergely (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:38


Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TAPOLCZAI GERGELY (Fidesz): (Hozzászólását jelnyelvi tolmács közreműködésével teszi meg.) Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Három témához szeretnék hozzászólni. Az első az érzékenyítés témája. Szerintem ez az egyik legfontosabb dolog, az érzékenyítés. Korábban is elmondtam már többször itt is, bizottsági ülésen is, hogy társadalmi tudatformálás nélkül bármennyi pénzt is adunk oktatásra, sportra, egészségügyre és egyéb szolgáltatásokra, ha nem valósul meg az érzékenyítés és a tudatformálás, akkor nem valósulhat meg a valódi átalakulás és a hozzáállás a fogyatékossággal élő személyek ügyeihez.

Csak egy példa személyes példámon keresztül: itt, a Magyar Országgyűlésben minden képviselő számára már természetes a magyar jelnyelv látványa, a jelnyelvi tolmácsok látványa. Európában és a világon már nem ennyire természetes. Nagyon kevés országban van siket képviselő. Szóval, ilyen szempontból élen járunk. Nagyon remélem, hogy ez sokáig is fog tartani.

A másik: Varga László képviselőtársam hozzászólásához szeretnék csatlakozni. Én értem az MSZP álláspontját, viszont az én módosító javaslatom a járadékkal kapcsolatban történt, tehát arra vonatkozott, hogy legyen ez egységes, tehát nincs különbség. Az egy más kérdés, hogy a jutalmazás kapcsán lehet vitatkozni, hogy az ép sportolók és a parasportolók, siketlimpikonok miért kapnak ennyit, annyit, de ez egy másik vitának a témája, valóban érdemes lenne vitatkozni. A javaslatban csak a járadékról volt szó, és ezért volt érthetetlen számomra a tartózkodásuk.

A harmadik hozzászólásom pedig Szilágyi György képviselőtársamhoz kapcsolódik. Nagyon saj­nálom, hogy ilyen felszólalást hallgattunk most vé­gig. Dúró Dóra képviselő asszony is elmondta a leg­elején, hogy ez az előterjesztés olyan, ami egy speciális helyzetről szól, és ez pártpolitikai szempontoktól független, tehát igyekezett elmondani a mondandóját. Én elfogadom, hogy Szilágyi Györgynek nagyon fontosak azok a szempontok, amelyeket felsorolt, de megszólítva is érzem magam a siketfutsal ügyében, ezért szeretnék átadni egy információt az ön számára.

Szeretném leszögezni, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség évek óta támogatja a magyar hallássérültek labdarúgóit és a labdarúgó szövetséget különböző felszerelésekkel, pályabérleti díjjal, térítésmentesen nemzetközi bírók biztosításával. Tehát amiben tud, az MLSZ a lehetőségeihez képest mindent megtesz. Viszont az igaz, hogy most előbukkant ez az ügy, hogy címeres mezt nem adott a futsalcsapatnak, korábban adott. Viszont az MLSZ-en belül is változtak a szabályok, változott a szabályozás. Eszerint címeres mezt csak az MLSZ égisze alatt működő válogatottnak adnak, és erre hivatkozva a magyar hallássérültek futsalcsapata nem kapta meg a címeres mezt, viszont minden egyéb mást igen.

(14.20)

Ezért azt is szeretném bejelenteni, hogy a tegnapi napon ez az ügy rendeződött. A Magyar Hallássérültek Sportszövetsége, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság közös megoldásra törekedett, és talán ezáltal a Magyar Paralimpiai Bizottság a tegnapi napon átadott 12 darab válogatottmezt labdákkal együtt a magyar siket futsallosok válogatottjának. Tehát ilyen szempontból ez az ügy rendeződött. Az egy más kérdés, hogy egyetértünk‑e azzal, hogy csak az MLSZ égisze alatt működő válogatottak kaphatnak címeres válogatottmezt. Ezt majd egy külön vita tárgya lesz. Köszönöm szépen a figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai