Készült: 2020.07.12.19:29:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

221. ülésnap (2017.05.08.), 36. felszólalás
Felszólaló Dr. Tapolczai Gergely (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TAPOLCZAI GERGELY (Fidesz): (Hozzászólását jelnyelvi tolmács közreműködésével teszi meg.) Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarország az első olyan európai országok közé tartozik, ahol engedélyezték a siketek és nagyothallók számára a gépjárművezetői engedély megszerzését. Az első hallássérült Magyarországon, aki jogosítványt kapott, Weltner Györgyné Ivánkai Mária volt, aki jelenleg a nemzet sportolója az egyik legeredményesebb siketlimpikonként. Neki köszönhető, hogy megnyitotta az utat a többi hallássérült számára a jogosítvány megszerzésében.

2009-ig sok ezer hallássérült kaphatott jogosítványt, ám 2009-ben az akkori szocialista vezetésű Egészségügyi Minisztérium egyetlen tollvonással úgy módosította volna a rendeletet, hogy a hallássérült személyek alkalmatlanok a gépjárművezetésre. Újdonsült képviselőként 2010-ben sikerült elérnem, hogy ez a rendelet ne lépjen hatályba. Azóta kisebb-nagyobb módosításokkal, de érvényben van az eredeti jogalkotói szándék, hogy a hallássérült személyek vezethessenek gépjárművet, természetesen az előírt alkalmassági vizsgálatok után.

Számomra is érthetetlen módon az elmúlt időszakban változás állt be az orvosok hozzáállásában. Több hallássérült személytől is elvették a jogosítványt vagy korlátozták ennek megszerzését sebességkorlátozás formájában, vagy úgy, hogy nem mehetnek autópályára, de olyan is van, akitől a rehabilitációs felülvizsgálat során vonták meg a vezetői engedélyét. Hangsúlyozom, hogy semmilyen felmérés szerint nem okoznak vagy szenvednek több balesetet a hallássérült autósok, mint ép társaik. A legutóbbi módosítás óta sem egységes a jogszabály értelmezése az orvosok körében.

A kérdésem az lenne, hogy a tárca milyen lépéseket tervez annak érdekében, hogy a jogszabályt egységesen értelmezzék az orvosok, illetve milyen jogorvoslati lehetőségeik vannak azoknak a hallássérülteknek, akitől megvonták a jogosítványukat vagy nem hosszabbították ezt meg. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai