Készült: 2020.09.19.23:57:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

235. ülésnap (2001.11.05.), 38. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka ügyrendi kérdés
Videó/Felszólalás ideje 4:46


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Szeptember 11-e után a terror fogalma új értelmezést kapott. Egy jogállamnak mindig az a feladata, hogy aktivizálja az eszközeit, a jogot annak érdekében, hogy a saját polgárainak biztonságot tudjon nyújtani: bízhatnak a demokrácia erejében. Ezt tették az európai államok, az Európai Közösségek Bizottsága már szeptember 21-én, tíz nappal a terrortámadás után előkészítette a javaslatát egy tanácsi kerethatározatra.

Ha bölcs mondás az, hogy kétszer ad, ki gyorsan ad, akkor azt hiszem, kétszer dönt, ki gyorsan dönt, és ezt tette egész Európa jogalkotása. Ez a tanácsi kerethatározat, amely egyfelől a terrorizmus elleni jogi eszközöket fogalmazta meg, másfelől pedig az európai elfogatóparancsról és a tagállamok közötti kiadatási eljárásról dönt, egy olyan sürgős eljárást indított meg az európai jogalkotásban, amelyben december elejére a végső megoldás is várható. Ugyanakkor vannak olyan lépések, amelyek azonnali döntést igényelnek, és a szükségességét a törvényjavaslat indokolta.

A Magyar Demokrata Fórum azért is támogatja, tisztelt képviselőtársaim, e törvényjavaslat soron kívüli eljárását, mert ha végiggondolják, hogy az elmúlt időszakban mi mindent tettünk meg a pénzmosás ellen, nagyon kevés olyan tényállás volt, ami alkalmat adhatott volna eljárások megindulására, függetlenül attól, hogy ezt az Európai Unió intézményei, az Egyesült Államok vagy ki hogyan teszi meg. A hazai jogrendszerünkben is meg kell tudnunk tölteni a pénzmosás törvényi tényállását azzal, hogy a mögöttes jogszabályokat megfogalmazzuk, és ebben megszüntetjük az anonim betéteket, és sorolhatnám azokat a technikai lehetőségeket, mint a pénzváltás jelenlegi rendje, ami lehetőséget biztosít arra, hogy tartalommal tudjuk kitölteni a pénzmosás törvényi tényállását.

Számunkra azért is rendkívül fontos a pénzmosás elleni törvénycsomag, mert a terrorizmusnak és a szervezett bűnözésnek két biztos oszlopa van, amiből táplálkozik. Az egyik a korrupció, mert tisztességtelen eszközöket kell igénybe vennie ahhoz - nem a jog szerinti lehetőségeket -, hogy akár a szervezett bűnözésnek, akár a terrorizmusnak életteret tudjon biztosítani. (Dr. Kis Zoltán: A Házszabálytól való eltérésről van szó!) A másik ilyen a pénzmosás; tisztára kell mosni azt a pénzt, ezért rendkívül fontos, képviselő úr, hogy a Házszabálytól való eltéréssel teremtsük meg annak a lehetőségét (Dr. Kis Zoltán közbeszólása. - Az elnök csenget.), hogy ha egy törvényjavaslatnak a megvitatása időszerű - és azt hiszem, nem ül ma itt az Országgyűlésben képviselő, aki elvitatná azt, hogy ez ma rendkívül időszerű kérdés -, akkor tegyük lehetővé, hogy azt megvitassa az Országgyűlés.

Tisztelt Képviselőtársaim! A szervezett bűnözés és a terror rendkívül pénzigényes bűnözés, amely egy egész demokratikus intézményrendszer ellen irányul. Nem értem azt az ellenállást, ami az ellenzék, az MSZP és az SZDSZ padsoraiból ezzel szemben megfogalmazódott. Azt hiszem, együttes célunk az, hogy minél hamarabb elérjük ezzel a jogszabály-módosító csomaggal azt a kettős célt, amelyikben az egyik célunk az, hogy az államnak legyen valódi lehetősége a hatékony megelőzésre, fellépésre; a második az, hogy a vagyonától meg lehessen fosztani mindazokat, akik e bűncselekménnyel élnek; a harmadik pedig: a másik oldal bizonytalanságérzetét fokozni azzal, hogy valamennyiünknek a biztonságérzetét e javaslat elfogadásával megőrizzük. Ehhez pedig az szükségeltetik, tisztelt képviselőtársaim, hogy ma ennek a Házszabálytól való eltérését megszavazzák. A Magyar Demokrata Fórum ehhez partner.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai