Készült: 2020.09.20.07:32:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

215. ülésnap (2001.06.12.), 313. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Beosztás igazságügy-miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  313  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az elfogadás előtt álló törvénytervezetnek az a célja, hogy a gázközművagyonnal kapcsolatos önkormányzati igényeket immár tíz év óta véglegesen befejezzük, részben megalapozott számítások alapján, egységes elvek szerint, mindenki számára átlátható módon, azonos időpontban és végleges jelleggel rendezze. A szabályozás kidolgozására az Alkotmánybíróság döntésére figyelemmel került sor.

Képviselőtársaim 74 módosító javaslatot nyújtottak be. A kormány a következő módosító javaslatokat támogatja. Egyetért az úgynevezett áthúzódó beruházások utáni járandóság megállapításával. Erre azok az önkormányzatok jogosultak, amelyek 1993. augusztus 3-án a gázberuházást már megkezdték, és annak megépítéséhez ezen időpontig saját vagy lakossági forrásból tényleges hozzájárulást teljesítettek. A második körben a kormány támogatja a bírósághoz fordulás lehetőségének megteremtését egy bizonyos körben. Ezt a lehetőséget a javaslat a törvény mellékletéből kimaradt, valamint a járandóság egymás közötti megosztását vitató önkormányzatok számára biztosítja. Valorizálja a törvényjavaslat mellékletében a 2000. augusztus 12-i értéken szereplő járandóságokat, beiktatja a szakértő cég és az önkormányzatok közötti újabb egyeztetések eredményét, valamint a közigazgatási változásokkal kapcsolatos rendelkezéseket és számítási módszertant a törvényjavaslatban is szerepelteti, nem csak a mellékletben.

Arra kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a kormány által támogatott javaslatokkal együtt támogassák ezt az általunk előterjesztett, gázközművel kapcsolatos törvényt. Köszönöm szépen. (Taps.)

 
Felszólalások:  Előző  313  Következő    Ülésnap adatai